Kesihatan

Jangan memandang rendah, ini adalah bahaya cacing kremi untuk kesihatan

Anda salah, jika anda menyangka bahawa bahaya cacing kremi hanya dapat dialami pada masa kanak-kanak. Kerana fakta bahawa bahaya cacing kremi juga boleh menjangkiti orang dewasa, anda tahu.

Dalam kebanyakan kes, cacing kremi tidak menyebabkan masalah serius. Tetapi jika cacing kremi yang tidak dikawal dapat tumbuh dan berpindah ke organ tubuh yang lain.

Ini termasuk faraj, rahim, dan saluran tuba, sehingga berpotensi menyebabkan komplikasi.

Apakah cacing kremi?

Ilustrasi cacing kremi di badan. Sumber gambar: Healthline.com

Cacing kremi atau Enterobius vermicularis, adalah parasit yang boleh menjangkiti badan. Cacing kremi umumnya sangat kecil, sekitar 2-13 mm. Cacing kremi boleh menjangkiti usus besar manusia.

Di saluran pencernaan cacing akan tumbuh, kemudian membiak dengan bertelur. Di usus kita, cacing kremi dapat membiak dan menyebabkan gejala seperti gatal, sakit, dan ruam pada dubur.

Cacing kremi dapat bertahan di usus manusia sehingga 13 minggu. Cacing kremi akan terus tumbuh atau bahkan berpindah ke orang di sekitar kita jika kita tidak memperlakukannya. Apabila cacing kremi tumbuh dan membiak, ini boleh mencetuskan pelbagai komplikasi penyakit.

Bahaya cacing kremi untuk kesihatan

Selain menyebabkan gatal dan badan kelihatan kurus, terdapat beberapa masalah kesihatan lain yang boleh disebabkan oleh penyakit cacing kremi, termasuk:

Penurunan selera makan dan berat badan

Bahaya cacing kremi yang paling biasa ialah ia menyebabkan gangguan pengambilan nutrien badan. Jangkitan parasit ini mempengaruhi pemprosesan dan penyerapan makanan, menyebabkan kehilangan banyak vitamin, protein, karbohidrat dan lemak.

Pada kanak-kanak yang terkena penyakit ini, cacing kremi dapat menyebabkan anak-anak kehilangan selera makan, tidur tidak tenang dan mengganggu pertumbuhan dan perkembangan dan penurunan konsentrasi.

Keradangan tiub fallopio

Bahaya cacing kremi yang lain adalah menyebabkan keradangan pada saluran tuba. Ini disebabkan oleh aktiviti cacing kremi di dalam badan, sehingga banyak nanah cairan menetap di saluran.

Sekiranya dibiarkan, ini boleh mengganggu kesuburan penghidap kerana tiub fallopi adalah bahagian penting untuk melepaskan telur pada wanita.

Jangkitan saluran kencing

Walaupun ini adalah salah satu kes yang jarang terjadi, jika cacing kremi tidak dirawat, mereka boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing (UTI) pada wanita.

Cacing kremi dapat memasuki saluran kencing melalui faraj dan menyebabkan jangkitan.

Gejala jangkitan saluran kencing berbeza-beza, termasuk demam, sakit di perut dan pelvis, dan sakit ketika membuang air kecil dan munculnya darah di dalam air kencing.

Faraj

Pada wanita, cacing kremi yang terus tumbuh dan membiak boleh menyebabkan radang pada vagina. Keadaan keradangan ini juga dikenali sebagai vaginitis atau vulvovaginitis.

Gejala yang muncul jika seseorang mengalami vaginitis adalah sakit semasa hubungan seksual dan kencing.

Endometritis

Endometritis adalah keadaan keradangan pada lapisan rahim dan biasanya disebabkan oleh jangkitan. Endometritis biasanya menyebabkan gejala seperti pembengkakan perut, pendarahan faraj yang tidak normal, keputihan yang tidak normal dan sembelit.

Gatal di sekitar dubur

Biasanya, cacing kremi, yang akan bertelur, keluar melalui dubur pada waktu malam untuk bertelur di lipatan kulit di sekitar dubur.

Telur cacing yang menetas di lipatan kulit di sekitar dubur, akan masuk ke dalam usus. Telur yang pinworms tinggalkan di lipatan kulit ini boleh menyebabkan gatal.

Kanak-kanak pada amnya lebih tidak sabar dengan gatal ini, dan cenderung menggaru kawasan dubur yang boleh menyebabkan jangkitan pada nanah.

Itulah pelbagai bahaya cacing kremi untuk kesihatan yang tidak boleh anda anggap remeh. Agar anda mengelakkan dan tidak mengalami keadaan ini, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor dan selalu minum ubat cacing seperti yang disyorkan, iaitu setiap 6 bulan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!