Kesihatan

Anda Tidak Boleh Dapatkannya, Inilah Petua Memilih Toner Untuk Kulit Kering!

Toner adalah salah satu rawatan wajah yang mesti digunakan untuk memberikan kelembapan pada kulit kering, memperbaiki tekstur yang tidak rata dan membantu mengawal kemerahan dan mengelupas. Berikut adalah petua memilih toner untuk kulit kering.

Bagaimana untuk mengetahui keadaan kulit kering?

Melancarkan penjelasan dari halaman Derm CollectiveSelain kulit bersisik dan kusam, kulit kering juga dapat terasa gatal, terutama setelah terkena air. Dalam kes yang teruk, kulit boleh menjadi retak dan terdedah kepada jangkitan.

Kulit kering sering tidak selesa dan memerlukan rawatan biasa seperti krim dan losyen untuk membantu mengekalkan kelembapan dan mencegah pengelupasan.

Punca kulit kering

Kulit menghasilkan sebum, minyak semula jadi yang membantu melincirkan dan melindunginya dari tekanan persekitaran seperti sinaran UV matahari, suhu yang teruk, dan pencemaran. Kulit kering menghasilkan sebum yang lebih sedikit daripada jenis kulit yang lain, menjadikannya mudah pecah.

Kulit kering boleh disebabkan oleh sejumlah faktor, seperti genetik, kerosakan sinar matahari, alergi, dan penjagaan kulit yang tidak mencukupi atau tidak menentu.

Selain itu, penggunaan exfoliants yang berlebihan, menggunakan air panas dan menggosok wajah anda dapat menghilangkan minyak pelindung dari kulit anda.

Kekeringan juga boleh bermusim, disebabkan oleh faktor persekitaran seperti terdedah kepada cuaca yang sangat panas atau sejuk.

Petua memilih toner untuk kulit kering

Semasa memilih toner, cari yang mengandungi humectants untuk membantu kulit mengunci kelembapan, mengelakkan astringen dan pengelupasan kerana ini akan mengeringkan kulit lebih banyak lagi. Humektan berfungsi dengan menarik dan menahan air ke lapisan atas kulit.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika anda ingin memilih toner untuk kulit kering Derm Collective:

Bahan-bahan yang mesti ada dalam kandungan toner yang anda pilih

Asid hyaluronik (HA)

Bahan-bahan ini adalah bahan pelembap kuat yang digunakan dalam toner. Kerana kelebihan ramuan ini untuk mengikat molekul air dan meningkatkan penghidratan tisu.

HA banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit dan prosedur kosmetik untuk melembapkan, menegangkan, dan melembutkan kulit.

Gliserin

Gliserin adalah bahan pelembap yang digunakan dalam toner untuk mencegah kehilangan kelembapan. Kajian menunjukkan bahawa gliserin juga berkesan dalam memperbaiki tekstur kulit kering dan mengelupas.

Ceramide

Ceramides adalah molekul yang terdapat secara semula jadi di dalam badan dan membantu melindungi kelembapan kulit dari perengsa persekitaran, sambil mencegah kehilangan kelembapan.

Ceramida berasaskan tumbuhan digunakan dalam pelbagai rawatan kulit, termasuk pelembap dan toner.

Bahan yang harus dielakkan dalam toner yang anda pilih

Hazel alkohol dan penyihir

Ini adalah dua bahan yang biasanya terdapat dalam toner. Astringents adalah bahan yang digunakan untuk mengecilkan pori-pori dan membuang lebihan minyak dari kulit berminyak dan rawan jerawat.

Produk ini tidak direka untuk digunakan pada kulit kering dan cenderung memburukkan lagi gejala dengan mengeluarkan terlalu banyak minyak.

Asid glikolik dan salisilik

Bagi mereka yang mempunyai kulit kering, toner yang mengandungi bahan pengelupasan harus dielakkan. Asid glikolik dan salisilik adalah dua contoh pengelupasan yang sering dijumpai dalam toner.

Mereka berfungsi dengan mengelupas sel kulit mati dan menembusi jauh ke dalam liang, proses yang mungkin terlalu keras untuk kulit kering.

Kebaikan toner untuk kulit kering

Toner yang secara khusus merawat kulit kering dengan memberikan kelembapan pada kulit, sambil melembutkan teksturnya dan mengurangkan kemerahan.

Toner juga efektif dalam menjaga tingkat pH kulit, yang berperanan penting dalam melindungi kulit dari bakteria dan kerosakan lingkungan.

Mengembalikan keseimbangan kelembapan

Kulit perlu mengekalkan kelembapan agar tetap lembut dan kenyal. Untuk mencapainya, lipid yang menutup permukaan kulit memberikan penghalang.

Molekul ini menghalang kehilangan kelembapan dan membantu mengekalkan keseimbangan semula jadi kulit. Kulit kering sering kekurangan lemak penting ini.

Untuk mengatasi kekurangan ini, beberapa toner diformulasikan dengan lipid sayuran, seperti ceramides yang meniru fungsi lipid semula jadi untuk mengembalikan kelembapan yang hilang.

Toner yang tidak dirumuskan dengan cara ini, bagaimanapun, sering mempunyai sifat astringen yang dapat memperburuk kekeringan.

Baca juga: Panduan Memilih Penjagaan Kulit untuk Mengecilkan Pori Dengan Berkesan

Memperbaiki tekstur kulit

Apabila kulit terhidrat secukupnya, kulit kelihatan dan terasa lebih halus. Penggunaan toner yang mengandungi bahan pelembap setiap hari dapat melembutkan dan memperbaiki tekstur kulit dengan memberikan kelembapan tambahan.

Mengawal kemerahan dan mengelupas

Kemerahan dan mengelupas adalah gejala biasa pada kulit kering. Beberapa toner mengandungi bahan-bahan, seperti urea, untuk mengatasi masalah ini secara khusus.

Penyelidikan mendapati bahawa penggunaan urea topikal membantu mengawal pengelupasan, menghasilkan penampilan yang lebih halus.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!