Kesihatan

Mengenal Melanoma, sejenis barah kulit yang serius

Hidup di sekitar khatulistiwa dan mendapat banyak pendedahan cahaya matahari menjadi salah satu faktor risiko seseorang menghidap melanoma. Adakah anda pernah mendengar mengenai penyakit ini sebelum ini?

Dilaporkan dari Mayoclinic.org, melanoma adalah salah satu jenis barah kulit yang paling serius jika dibandingkan dengan jenis lain. Untuk itu, mari kenali melanoma, untuk melindunginya dari faktor risiko. Inilah penjelasan penuh.

Apa itu melanoma?

Melanoma adalah sejenis barah kulit yang berkembang di sel melanosit. Melanosit adalah sel yang menghasilkan melanin atau pigmen yang memberi warna pada kulit, rambut dan bola mata manusia pada manusia.

Sama seperti jenis kanser kulit yang lain, melanoma biasanya timbul kerana pertumbuhan sel yang tidak normal dan biasanya tumbuh di bahagian badan yang sering terdedah kepada cahaya matahari seperti punggung, kaki, lengan dan muka.

Selain itu, ia juga boleh tumbuh di bahagian badan yang lain seperti telapak kaki, telapak tangan, dan juga di bawah kuku.

Apakah simptom melanoma?

Gejala penyakit ini dapat dibahagikan kepada dua, iaitu gejala yang dapat dilihat dan gejala melanoma tersembunyi.

1. Gejala yang dapat dilihat

Pada bahagian badan seperti punggung, kaki, lengan dan muka, tahi lalat biasanya akan muncul. Namun, tidak perlu panik, kerana tidak semua tahi lalat yang tumbuh merupakan gejala penyakit ini.

Untuk dapat mengetahui perbezaannya, berikut adalah perbezaan antara tahi lalat normal dan tahi lalat yang menunjukkan kemunculan melanoma.

Mol normal

 • Tahi lalat normal umumnya serupa dengan warna kulit, seperti coklat. Atau boleh menjadi hitam.
 • Mol ini juga mempunyai bentuk yang jelas, seperti bulat atau bujur. Terdapat batas yang dapat dilihat antara tahi lalat dan kulit.
 • Selain itu, anda tidak perlu risau jika tahi lalatnya berukuran tidak lebih dari 0,6 cm diameter.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri ini, tahi lalat normal biasanya muncul semasa kecil. Walaupun terdapat tahi lalat yang tumbuh setelah dewasa, biasanya terbentuk sehingga usia 40 tahun.

Tahi lalat normal boleh berubah dari masa ke masa, ada juga yang boleh hilang seiring bertambahnya usia. Dan secara amnya bilangan mol yang normal pada orang dewasa umumnya sekitar 10 hingga 40 mol.

Tahi lalat yang mungkin menunjukkan melanoma

Cara mengenali tahi lalat yang mungkin menunjukkan melanoma. (Foto: dofound.org)

Untuk membantu mengenal pasti ciri-ciri tahi lalat jenis ini, pakar menggunakan formula ABCDE. Bukan hanya untuk melanoma, tetapi juga untuk jenis kanser kulit yang lain. Inilah penjelasannya.

 • A untuk tidak simetri

Untuk mengetahui ciri-ciri barah kulit, jika anda mempunyai tahi lalat atau bintik yang baru muncul, perhatikan bentuknya. Adakah bentuknya tidak simetri atau tidak teratur?

 • B untuk sempadan

Sempadan berikut adalah tepi tahi lalat atau tompok yang muncul di kulit. Perhatikan bahagian tepi, sama ada kelihatan tidak teratur atau kasar.

 • C untuk warna

Perhatikan tahi lalat atau tompok yang muncul. Mempunyai warna yang tidak biasa, seperti putih pucat, merah jambu, hitam, kebiruan atau merah.

 • D untuk diameter

Perhatikan juga ukuran tahi lalat atau bintik yang muncul. Adakah lebih besar daripada ukuran kacang? Anda perlu ingat bahawa ukuran tahi lalat normal tidak lebih dari 0.6 cm atau seperempat inci.

Sekiranya anda mempunyai tahi lalat baru yang lebih besar daripada 0.6 cm, maka anda perlu berhati-hati. Terutama jika tahi lalat tumbuh dari semasa ke semasa.

 • E untuk berkembang

Berkembang atau berkembang. Tahi lalat atau tompok-tompok pada kulit yang menjadi ciri barah kulit biasanya berubah, bertambah besar, berubah warna dan bentuknya.

Sekiranya keadaannya cukup teruk, mungkin terdapat gatal atau pendarahan di kawasan tahi lalat.

Setiap orang mempunyai simptom yang berbeza. Tidak semua formula ABCDE ini berlaku. Cuma hanya dua atau tiga ciri. Walaupun begitu, segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda ini.

2. Gejala melanoma tersembunyi

Melanoma boleh berkembang di kawasan badan yang tidak terkena sinar matahari, seperti di antara jari kaki, telapak tangan, kulit kepala dan alat kelamin. Melanoma bahkan boleh tumbuh di organ yang tidak kelihatan.

Keadaan ini kemudian disebut penyakit melanoma tersembunyi. Disebut kerana penyakit ini muncul di kawasan yang tidak dapat menarik perhatian seseorang.

Umumnya melanoma tersembunyi ini dialami oleh orang yang mempunyai pigmen kulit yang lebih gelap. Dan sayangnya, hingga kini, gejalanya lebih sukar dikenali daripada melanoma yang muncul pada bahagian kulit yang sering terdedah kepada cahaya matahari.

Berikut adalah beberapa jenis penampilan melanoma tersembunyi:

 • Melanoma di bawah kuku. Dalam bahasa perubatan disebut acral-lentiginous, yang muncul di bawah kuku atau di tisu kuku. Umumnya dialami oleh orang keturunan Asia, orang kulit hitam dan mereka yang mempunyai pigmen kulit gelap.
 • Melanoma membran mukus atau mukosa. Walaupun jarang berlaku, melanoma dapat muncul pada selaput lendir yang melapisi hidung, mulut, esofagus, anus, saluran kencing dan vagina. Jenis ini sukar dikesan dan sering disalah anggap sebagai penyakit lain.
 • Melanoma pada mata. Juga dikenali sebagai melanoma okular. Selalunya terjadi di uvea, iaitu lapisan antara bahagian putih mata dan retina. Jenis melanoma ini dapat dikesan dengan melakukan pemeriksaan mata secara menyeluruh.

Apa yang menyebabkan melanoma?

Seperti barah lain, melanoma adalah barah kulit yang tumbuh kerana pertumbuhan sel yang tidak normal. Khusus untuk kanser kulit melanoma, pertumbuhan sel yang tidak normal berlaku pada melanosit. Sementara itu, penyebab pertumbuhan sel yang tidak normal tidak diketahui.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor, seperti persekitaran dan genetik, yang dipercayai dapat mencetuskan pembentukan kerosakan pada melanosit ini. Di samping itu, para pakar juga percaya bahawa pendedahan kepada sinaran ultraviolet berperanan dalam munculnya penyakit ini.

Secara lebih terperinci, berikut adalah penjelasan mengenai faktor risiko lain yang dipercayai menyumbang kepada kemunculan melanoma:

Kulit cerah

Orang yang berkulit cerah mempunyai melanin yang kurang. Walaupun melanin juga bertindak sebagai pelindung kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh sinaran matahari.

Oleh itu, orang yang mempunyai kulit putih dianggap mempunyai risiko melanoma yang lebih tinggi daripada mereka yang mempunyai kulit gelap. Tetapi itu tidak bermaksud orang yang berkulit gelap bebas dari ancaman penyakit ini.

Pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet

Pendedahan kepada sinar ultraviolet boleh datang dari sinar matahari dan juga dari lampu khas yang digunakan untuk proses tersebut penyamakan atau menggelapkan kulit. Anda juga perlu waspada jika anda mengalami pendedahan cahaya matahari yang berlebihan sehingga mengalami selaran matahari.

Tinggal berhampiran khatulistiwa

Hidup di dekat khatulistiwa bermaksud mendapat lebih banyak pendedahan cahaya matahari. Ini lebih berisiko daripada mereka yang tinggal berhampiran kutub utara atau selatan. Menggunakan produk perlindungan UV boleh menjadi salah satu petua pencegahan penyakit ini.

Sejarah keluarga

Ternyata jika salah seorang ahli keluarga anda, seperti ibu bapa, anak-anak atau adik-beradik, pernah mengalami penyakit ini, maka anda berisiko tinggi terkena penyakit ini.

Sistem imun yang lemah

Terdapat sejumlah keadaan yang melemahkan sistem kekebalan tubuh, seperti orang yang baru-baru ini melakukan pemindahan organ atau orang yang mempunyai penyakit yang berkaitan dengan sistem imun seperti AIDS. Jadi orang-orang ini lebih berisiko menghidap melanoma.

Bagaimana untuk mendiagnosis melanoma?

Doktor akan melakukan pemeriksaan awal dengan bertanya mengenai keadaan kulit, gejala yang muncul dan juga sejarah perubatan pesakit. Sekiranya terdapat simptom dalam bentuk tahi lalat, doktor akan melakukan pemeriksaan untuk melihat keadaannya dan meneruskan pemeriksaan dalam bentuk:

Biopsi

Untuk penyakit ini, biopsi dilakukan dalam bentuk mengambil sampel kulit dan diperiksa di makmal. Ini juga bisa dilakukan dengan teknik biopsi pukulan, di mana doktor akan menggunakan alat yang ditekan di sekitar tahi lalat yang mencurigakan. Doktor akan melihat reaksi kulit untuk mendiagnosisnya.

Sekiranya doktor telah menentukan diagnosis melanoma, langkah seterusnya adalah menentukan tahap keparahan melanoma. Berikut adalah beberapa perkara yang menunjukkan sama ada melanoma pesakit itu teruk atau tidak.

Tentukan ketebalan

Secara amnya, semakin tebal tumor, semakin serius penyakit ini. Melanoma nipis hanya memerlukan pembedahan untuk membuang barah dan sebahagian tisu normal di sekelilingnya.

Sekiranya melanoma lebih tebal, doktor anda mungkin mengesyorkan ujian tambahan untuk melihat apakah barah telah merebak sebelum memutuskan pilihan rawatan.

Adakah ia merebak atau tidak

Perkara yang paling mungkin dilakukan ialah memeriksa sama ada barah telah merebak ke nodus berdekatan, biasanya kelenjar getah bening. Sekiranya hasil pemeriksaan kelenjar getah bening negatif untuk melanoma, maka tidak ada penyebaran ke organ lain.

Ketahui sebarannya

Sekiranya ternyata terdapat penyebaran, doktor akan kembali mengetahui sejauh mana penyebaran itu berlaku. Pesakit akan diminta untuk melakukan ujian pencitraan.

Secara amnya, pemeriksaan dilakukan oleh tomografi pelepasan positron (PET), untuk melihat di mana barah telah merebak ke organ. Sekiranya ia telah merebak ke organ lain seperti paru-paru atau hati, maka ini adalah tahap atau tahap yang paling sukar atau tahap IV.

Bagaimana merawat melanoma?

Terdapat dua bahagian dalam rawatan melanoma. Yaitu untuk melanoma ringan dan juga untuk melanoma yang telah merebak di luar tisu kulit.

Rawatan untuk melanoma ringan

Rawatan untuk melanoma ringan secara amnya adalah pembedahan untuk menghilangkan melanoma. Melanoma yang sangat nipis dapat dikeluarkan sepenuhnya semasa biopsi dan tidak memerlukan rawatan lebih lanjut. Ini adalah satu-satunya prosedur untuk merawat melanoma awal atau ringan.

Merawat melanoma yang telah merebak

Sekiranya sudah merebak, pesakit memerlukan serangkaian rawatan yang merangkumi:

Pembedahan

Pembedahan untuk membuang kelenjar getah bening yang terjejas. Sekiranya melanoma telah merebak ke kelenjar getah bening berdekatan, doktor boleh membuang kelenjar yang terkena. Penjagaan tambahan sebelum atau selepas pembedahan juga disyorkan.

Imunoterapi

Imunoterapi adalah rawatan ubat yang membantu sistem imun untuk melawan barah. Sistem kekebalan tubuh mungkin tidak menyerang barah kerana sel barah menghasilkan protein yang membantunya menyembunyikan dari serangan oleh sistem imun.

Terapi ubat

Rawatan ini dilakukan untuk melemahkan sel barah dan disasarkan untuk selesai apabila sel barah telah mati. Terapi ini dilakukan untuk keadaan melanoma yang telah merebak ke kelenjar getah bening atau organ lain.

Terapi radiasi

Rawatan ini menggunakan cahaya berkuasa tinggi untuk membunuh sel barah. Terapi radiasi boleh diarahkan ke kelenjar getah bening jika melanoma telah merebak. Terapi ini juga digunakan untuk mengobati melanoma yang tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya melalui pembedahan.

Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel barah. Kemoterapi boleh diberikan secara intravena, dalam bentuk pil atau kedua-duanya sehingga boleh masuk ke seluruh badan dan dapat berfungsi dengan berkesan.

Bolehkah melanoma dicegah?

Walaupun tidak ada pencegahan yang pasti, anda boleh melakukan perkara berikut untuk mengurangkan risiko anda menghidap melanoma:

Elakkan cahaya matahari pada waktu siang

Cuba jangan keluar ketika matahari terik. Walaupun hanya sebentar, pendedahan cahaya matahari dapat terkumpul dari masa ke masa. Ini boleh menyebabkan barah kulit.

Pakai pelindung matahari

Gunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30, walaupun cahaya matahari tidak terlalu panas. Sapukan pelindung matahari secukupnya setiap dua jam atau lebih kerap jika anda melakukan aktiviti seperti berenang atau aktiviti berpeluh lain.

Pakai pakaian tertutup

Meliputi sebahagian besar kulit adalah salah satu bentuk melindungi kulit dari kemunculan melanoma. Selain pakaian tertutup, anda juga dapat menggunakan topi ketika bepergian ketika matahari bersinar terang.

Elakkan melakukan penyamakan

Lampu penyamakan seperti cahaya matahari yang memberikan pendedahan cahaya ultraviolet. Melakukan lebih kerap penyamakan semakin besar risiko menghidap melanoma.

Periksa kesihatan kulit secara berkala

Anda tidak perlu berjumpa doktor. Anda boleh melakukannya sendiri di rumah. Cuba periksa bahagian-bahagian yang lebih kerap terkena sinar matahari terlebih dahulu, seperti muka, leher dan telinga. Sekiranya tahi lalat muncul dengan ciri ABCDE, segera berjumpa doktor.

Jangan lupa juga memeriksa kulit kepala, antara kaki dan juga kawasan punggung. Anda boleh menggunakan cermin untuk melihat keadaannya. Kaedah ini adalah bentuk pencegahan yang mudah untuk memastikan bahawa tidak ada gejala melanoma yang muncul pada kulit badan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!