Kesihatan

Jangan pandang ringan, sariawan boleh menjadi tanda barah lidah

Luka cengkerik atau luka di lidah sering ditinggalkan oleh sesetengah orang. Walaupun itu boleh menjadi tanda kemunculan barah lidah yang anda tahu. Ayuh, ketahui dengan lebih lanjut apakah ciri-ciri barah lidah.

Penyebab barah lidah

Dilaporkan dari Klinik MayoKanser mulut merujuk kepada barah yang berkembang di satu bahagian rongga mulut. Kanser mulut boleh berlaku pada:

  • Bibir
  • Gusi
  • Lidah
  • Lapisan dalaman pipi
  • Bumbung mulut
  • Lantai mulut (di bawah lidah)

Kanser yang berlaku di dalam mulut kadang-kadang disebut barah mulut atau barah rongga mulut. Dalam kes barah lidah, ia jarang berlaku berbanding jenis barah yang lain.

Sebilangan besar orang yang mengalaminya adalah orang dewasa yang lebih tua. Jarang berlaku pada kanak-kanak.

Baca juga: Jangan Abaikan! Ini adalah selok-belok kanser mulut yang perlu diperhatikan

Gejala barah lidah

Melancarkan penjelasan dari halaman WebMDSalah satu tanda pertama barah lidah adalah benjolan atau sakit pada bahagian lidah yang tidak hilang.

Benjolan boleh berwarna merah jambu atau bahkan merah. Kadang kala anda menyentuh atau menggigit benjolan itu boleh berdarah.

Bukan itu sahaja, berikut adalah beberapa gejala lain yang perlu anda perhatikan.

1. Thrush

Sudah diketahui umum, bahawa tidak ada gejala yang pasti jika seseorang menghidap barah. Perkara yang sama berlaku untuk barah lidah. Seseorang hanya akan mengetahui bahawa dia menghidap barah lidah sekiranya terdapat sel barah yang tumbuh dan menyebabkan luka pada lidah.

Luka ini sering diremehkan dan hanya dianggap sebagai sakit kanker biasa. Anda perlu mengetahui perbezaannya apabila sariawan berpotensi menjadi barah lidah yang tidak hilang walaupun telah diubati.

Luka canker yang membawa kepada barah ini lebih kerap muncul di lantai mulut, bahagian bawah lidah, atau gusi di bahagian belakang geraham. Kemunculan sariawan di lidah hanya dapat di satu tempat dengan ukuran besar, atau serentak dalam kumpulan dengan ukuran kecil.

2. Sakit di lidah

Apabila anda mengalami luka yang merupakan gejala barah lidah, keadaannya akan terasa sangat sakit dan menyakitkan.

Sakit, anda mungkin malas makan dan bercakap. Bukan itu sahaja, anda juga dapat merasakan sensasi kesakitan berdenyut-denyut janggal semasa anda cuba membuka mulut.

Kesakitan yang timbul kerana ciri-ciri barah lidah juga biasanya berlangsung lama dan tidak hilang walaupun anda telah mengambil ubat sakit.

3. Tompok putih di mulut

Pasti anda telah melihat tompok-tompok putih di lidah dengan permukaan yang sedikit menonjol, bukan? Tompok-tompok putih di lidah ini juga dikenali sebagai leukoplakia.

Tidak hanya pada lidah, biasanya leukoplakia juga akan muncul di gusi, bahagian dalam pipi, dan lapisan mulut yang lain.

Tompok-tompok putih ini biasanya disebabkan oleh kerengsaan membran mukus mulut yang kronik. Contohnya kerana penggunaan gigi palsu yang tidak baik, kebiasaan menggigit bahagian dalam pipi, dan merokok.

Walaupun keadaan ini tidak berbahaya dan boleh sembuh dengan sendirinya, anda tidak boleh menganggapnya sebagai perkara biasa. Sebabnya, leukoplakia ini boleh menjadi gejala awal barah lidah.

Tanda-tanda barah leukoplakia biasanya mempunyai permukaan yang kasar, keras, dan sukar dikeluarkan. Bukan hanya itu, tompok leukoplakia putih ini juga muncul disertai dengan luka atau bintik merah yang tidak biasa.

Terdapat juga beberapa gejala lain jika anda menghidap barah lidah, seperti perubahan suara seperti suara serak dan sukar menelan. Sekiranya anda mengalami luka di lidah atau mulut anda yang tidak sembuh dalam beberapa minggu, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor dengan segera.

Apabila masalahnya berada di dasar lidah, anda mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Namun, dengan pergi ke doktor gigi, tanda-tanda awal barah lidah dapat dikesan dengan lebih cepat semasa pemeriksaan.