Kesihatan

Periksa Pergerakan Refleks, Ini adalah Perkembangan Bayi 2 Bulan yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu!

Dalam perkembangan bayi pada usia 2 bulan, biasanya bayi sudah mula merasa kagum dengan dunia di sekelilingnya. Pada usia ini, bayi biasanya akan tertarik dengan warna, atau bahkan mereka dapat menangkap mainan yang anda letakkan di tangan mereka.

Perkara yang biasanya mendorong si kecil menangis pada usia ini adalah ketika mereka merasa lapar, mengantuk, dan letih. Pada usia ini, ibu bapa baru mula memahami keperibadian bayi.

Perkembangan bayi 2 bulan

Bulan-bulan pertama kehidupan bayi adalah masa perkembangan yang luar biasa. Banyak pergerakan baru yang mereka tunjukkan. Pergerakan ini dikenali sebagai pengembangan motor.

Ini biasanya merupakan kesenangan bagi ibu bapa baru.

Perkembangan bayi biasanya bermula dengan mengangkat kepala yang kuat, kemudian bergerak ke bahagian badan yang lain. Contohnya, menghisap jari, duduk, hingga berjalan. Berikut adalah perkembangan bayi berusia 2 bulan:

 • Buat tangisan untuk menunjukkan rasa lapar, sakit, atau keletihan
 • Gurgles dan coos (perkataan "ooh" dan "ah")
 • Boleh mengangkat dan memusingkan kepala ketika dalam keadaan berbaring (terlentang)
 • Leher tidak boleh menopang kepala, ketika bayi ditarik ke posisi duduk
 • Pada ketika ini, si kecil anda akan mula bertindak balas terhadap objek terang dan bentuk objek yang memukul. Cuba tunjukkan pada bayi anda dan biarkan si kecil menyentuh objek tersebut. Pastikan objek yang digunakan selamat untuk digenggam oleh bayi
 • Dapat membezakan bunyi yang sering didengar. Semasa anda mengeluarkan suara, bayi anda akan menunjukkan kepada anda bahawa dia sedang mendengar dan kelihatannya mencari dari mana suara itu berasal.
 • Walaupun mereka masih berbual sehala, pada usia ini bayi anda dapat memperhatikan mulut anda ketika anda bercakap dengannya. Sebenarnya, tidak jarang bayi tersenyum ketika memberi reaksi.

Sekiranya anda merasa ada yang tidak kena dengan keadaan pendengaran bayi anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Walaupun pada awalnya pendengaran bayi telah diuji, ia tidak menolak kemungkinan timbulnya masalah baru.

Apakah refleks primitif pada bayi berusia 2 bulan?

Melaporkan dari medlineplus.gov, berikut adalah refleks primitif yang biasanya terjadi pada bayi berusia 2 bulan:

 • Refleks Babinski, biasanya berlaku apabila telapak kaki dibelai atau ditekan dengan lembut. Pada masa itu, pergerakan refleks dilihat ketika jari kaki perlahan dikontrak ke dalam.
 • Moro refleks (shock reflex), adalah keadaan ketika bayi dikejutkan oleh sesuatu. Biasanya dicirikan oleh lengan memanjang dan disertai dengan tangisan kecil.
 • Genggaman tangan Palmar, adalah saat anda meletakkan jari di tangan si kecil dan kemudian secara spontan tangan kecil itu menutup dan menggenggam jari anda.
 • Merotan dan menghisap, biasanya berlaku ketika anda membelai pipi si kecil dan bayi secara refleks akan memusingkan kepala dan membuka mulut seolah-olah mencari puting ibu mereka.
 • Refleks melangkah (berjalan), biasanya berlaku ketika badan bayi didirikan di permukaan yang rata, kaki bayi akan mengambil langkah pantas dan akan menjejakkan kaki ke lantai.
 • Refleks tonik leher berlaku apabila leher bayi dipusingkan ke sisi yang berlawanan, sementara lengan dan kaki dilanjutkan ke sisi itu dan meregangkan lengan dan kaki ke arah yang bertentangan.

Perkara yang perlu diperhatikan ibu

Apabila bayi anda tidak dapat mencari sesuatu, itu adalah perkara biasa. Jangan bimbang terlalu cepat kerana ia mungkin dilakukan pada satu atau dua bulan berikutnya.

Di samping itu, banyak bayi akan selalu muntah pada usia ini. Oleh itu, simpan kain lap bayi sekiranya berlaku dan siapkan pertukaran pakaian semasa anda dalam perjalanan.

Sekiranya bayi anda tidak mempunyai kekuatan atau tidak bertindak balas terhadap sentuhan fizikal, segera hubungi pakar pediatrik.

Petua merawat bayi berusia 2 bulan

Bulan-bulan pertama selepas kelahiran anak kecil anda telah berlalu, dan jadual bayi anda mungkin lebih mudah untuk diramalkan pada bulan kedua. Sekiranya anda dan pasangan anda memutuskan untuk membesarkan bayi bersama-sama, adalah penting bagi anda dan pasangan anda untuk menjaga dan menjalin hubungan dengan anak anda.

Pastikan untuk selalu meluangkan masa dengan anak kecil anda, seperti memandikannya, menukar pakaiannya, dan menyesuaikan diri dengan keperluan bayi.

Sekiranya anda seorang ibu bapa tunggal, cuba cari orang dewasa lain, seperti ibu bapa atau ibu saudara, untuk meluangkan masa dengan bayi anda. Ini akan memberi peluang kepada anak kecil anda untuk menjalin hubungan dengan orang dewasa yang lain dan memberi anda masa untuk berehat.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai anak kecil anda, anda boleh berjumpa doktor dalam talian melalui Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!