Kesihatan

4 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Mulut Pahit Yang Perlu Anda Cuba

Salah satu fenomena biasa yang berlaku ketika anda sakit adalah mulut anda menjadi pahit, yang boleh merosakkan selera makan anda. Untuk itu, anda mesti tahu cara mengatasi mulut pahit agar pengambilan nutrien ketika sakit dijaga.

Rasa pahit yang muncul di mulut juga disebabkan oleh makanan. Seperti ketika anda makan makanan yang mempunyai rasa pahit seperti kopi hitam atau coklat.

Namun, semasa anda sakit, walaupun tanpa makan makanan pahit, mulut anda akan merasakan hal yang sama. Keadaan ini tidak normal, jadi anda harus mengatasi mulut pahit sebelum mengganggu selera makan anda.

Punca rasa pahit di mulut

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan rasa pahit di mulut adalah seperti berikut:

 • Sindrom mulut terbakar: Seperti namanya, keadaan ini akan membuat mulut terasa terbakar dan boleh menyakitkan. Keadaan ini boleh menyebabkan mulut kering dan rasa pahit
 • Tempoh kehamilan: Fluktuasi hormon estrogen semasa kehamilan boleh mencetuskan rasa pahit di mulut
 • Mulut kering: Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan sehingga mulut kekurangan air liur dan menyebabkan rasa pahit
 • Asid perut meningkat: keadaan yang boleh menyebabkan penyakit GERD boleh menyebabkan mulut pahit kerana asid perut atau makanan yang kembali ke esofagus mengandungi asid dan enzim dari perut
 • Ubat dan makanan tambahan: Beberapa ubat dan makanan tambahan boleh menyebabkan mulut pahit, seperti antibiotik tetrasiklin, litium, ubat jantung, vitamin dan mineral yang mengandungi zat besi, kromium dan tembaga
 • Penyakit: Ini bukan kisah baru ketika mulut menjadi pahit ketika sakit. Beberapa penyakit yang boleh menyebabkan keadaan ini adalah selsema, jangkitan sinus atau penyakit lain.

Cara mengatasi mulut pahit

Cara terbaik untuk mengatasi mulut yang pahit adalah dengan mengelakkan penyebabnya. Contohnya, anda sakit atau kerana dadah, maka itulah punca masalah yang mesti anda selesaikan terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba langkah-langkah berikut untuk mengatasi atau mencegah rasa pahit di mulut:

1. Minum air

Keadaan mulut kering boleh menyebabkan rasa pahit. Untuk itu, salah satu cara mengatasi mulut pahit ini adalah dengan minum lebih banyak air.

Tujuannya, untuk menggantikan pengeluaran air liur adalah sedikit di mulut. Sekiranya anda ingin meningkatkan pengeluaran air liur, anda boleh mengunyah permen karet tanpa gula untuk merangsangnya.

2. Jaga kebersihan gigi

Menjaga kebersihan gigi boleh menjadi salah satu cara mengatasi mulut yang pahit. Anda boleh berlatih menggosok gigi selama 2 minit dua kali sehari dan menggunakan benang gigi untuk menjaga kebersihan gigi.

Jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan berkala ke doktor gigi setiap 6 bulan.

3. Elakkan kenaikan asid perut

Untuk mengatasi penyebab mulut pahit ini, anda mesti mengelakkan beberapa makanan yang boleh mencetuskan asid perut naik semula ke dalam esofagus. Sebilangan makanan ini adalah makanan pedas atau berlemak.

Anda juga dapat mengelakkan mulut merasa pahit kerana asid perut dengan menurunkan berat badan, berhenti merokok, dan mengehadkan pengambilan alkohol.

Mula membiasakan diri dengan makan dalam jumlah kecil tetapi dengan kekerapan yang lebih kerap daripada makan dengan kerap tetapi secara langsung dalam bahagian besar.

4. Mengatasi mulut terasa pahit secara perubatan

Untuk mengatasi keadaan ini, doktor biasanya akan melihat terlebih dahulu jenis penyakit apa yang menyebabkan mulut anda terasa pahit. Ubat yang diberikan akan menyesuaikan diri dengan keadaan pencetus.

Sebagai contoh, jika mulut pahit disebabkan oleh refluks asid, anda mungkin disarankan untuk mengambil antasid bebas. Sekiranya pencetus adalah diabetes jenis 2, ubat yang mungkin anda ambil adalah metformin.

Sekiranya rasa pahit disebabkan oleh ubat, kemungkinan doktor anda akan menetapkan ubat lain yang tidak menyebabkan rasa pahit di mulut anda. Beberapa ubat yang boleh menyebabkan rasa pahit di mulut adalah:

 • Antibiotik
 • ubat jantung
 • Ubat kemoterapi
 • Ubat untuk masalah saraf
 • Ubat psikotropik
 • Beberapa ubat preskripsi atau ubat bebas seperti ubat tiroid, antihistamin, dan antijamur

Itulah cara menyebabkan dan bagaimana menangani mulut pahit yang perlu anda ketahui. Kenali dan atasi sebelum keadaan ini mengganggu selera makan anda, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!