Kesihatan

Noscapine

Noscapine adalah sebatian alkaloid tanpa ketagihan yang diperoleh daripada ekstrak candu. Ubat ini adalah prekursor narkotik yang banyak digunakan bersama dengan ubat paracetamol atau pseudoephedrine.

Sifat dan fungsi noskapin ubat serupa dengan codeine ubat. Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai noscapine, faedahnya, dos, kesan sampingan, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa noscapine?

Noscapine adalah antitussive atau penekan batuk yang digunakan untuk merawat pesakit yang mengalami batuk, terutama batuk kering. Biasanya ubat ini diberikan untuk keadaan batuk tanpa kahak.

Beberapa sediaan noscapine boleh didapati sebagai tablet oral, sirap, titisan oral, kapsul, atau kaplet. Anda mungkin menganggap noscapine lebih banyak sebagai persediaan gabungan dengan ubat lain dalam jenama tertentu.

Apa fungsi dan faedah ubat noskapin?

Noscapine berfungsi sebagai agen penekan batuk (antitussive). Walaupun berasal dari pengambilan tumbuhan narkotik, ubat ini tidak mempunyai kesan hipnosis, euforia atau analgesik yang ketara. Oleh itu, potensi ketagihan yang mungkin berlaku sangat rendah.

Berdasarkan sifat ini, noscapine digunakan untuk merawat keadaan berikut:

Batuk

Fungsi utama noscapine adalah untuk melegakan gejala batuk kering. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ubat ini digunakan sebagai pelengkap kepada ubat ekspektoran. Kombinasi biasa adalah dengan chlorpheniramine maleate, glyceryl guaiacolate, paracetamol, atau phenylpropanolamine.

Gabungan ini diberikan kerana secara umum batuk adalah gejala gangguan kesihatan tertentu. Selalunya disertai demam, selesema, atau mungkin radang yang membuat hidung menjadi merah.

Gabungan ubat bertujuan untuk kecekapan dan kemudahan penggunaan. Anda boleh menggunakan ubat kombinasi untuk merawat gejala selesema yang kompleks. Contohnya, demam dan selesema serta batuk dan bersin, lebih disarankan menggunakan ubat kombinasi.

Anda mungkin juga perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor anda atau meminta ahli farmasi anda mengenai ubat yang betul untuk digunakan. Kerana beberapa jenama noscapine mengandungi ubat dalam pelbagai kombinasi.

Petunjuk khas

Pada tahun 1958, Institut Kanser Nasional AS mendapati bahawa noscapine mempunyai sifat melawan kanser. Namun, kerana tidak ada kepentingan komersial (kerana noscapine tidak lagi dapat dipatenkan), tidak ada kajian lanjutan yang dilakukan pada masa itu.

Empat puluh tahun kemudian, Dr. Keqiang Ye dari Emory University di Atlanta, Amerika Syarikat, melakukan kajian susulan. Dia berusaha mencari sebatian antimikotubul yang dapat digunakan untuk menghentikan pembelahan sel barah.

Eksperimen makmal pertama oleh saintis di Universiti Emory menunjukkan bahawa ubat tersebut mampu mengecilkan tumor. Malah ubat itu dapat mengecilkan tumor hingga 80% hanya dalam tiga minggu tanpa kesan sampingan.

Beberapa kajian susulan juga mengesahkan bahawa noscapine sangat berkesan terhadap tumor otak, thymoma, barah prostat, limfoma, barah ovari, barah paru-paru sel kecil, barah gastrik, barah kolorektal, dan tumor neuroendokrin tertentu.

Sifat antikanker diperoleh kerana ubat ini mempunyai sifat anti-antiangiogenik yang menyekat HIF-1 dan VEGF. Kedua-duanya adalah faktor pertumbuhan dalam pelbagai bentuk barah.

Noscapine akan melambatkan pertumbuhan sel barah dengan menekan bradykinin. Protein inilah yang merangsang keradangan dan biasanya dilepaskan ke dalam darah sebagai tindak balas terhadap kecederaan.

Dan bukti menunjukkan bahawa ubat ini mempunyai sifat penghambat bradykinin yang lebih kuat daripada kemoterapi. Walau bagaimanapun, beberapa kajian memerlukan kos yang cukup besar sehingga potensi antikanker ini agak sukar dikembangkan.

Sebagai tambahan, kerana noscapine tidak lagi dikembangkan sebagai ubat generik, anda tidak dapat menggunakan penggunaan ubat ini sebagai terapi antikanker. Walau bagaimanapun, sifat noscapine yang sangat berkesan dalam menekan bradykinin kini digunakan sebagai penekan batuk.

Jenama dan harga Noscapine

Anda mungkin tidak memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkan ubat ini kerana ubat tersebut tergolong dalam kumpulan ubat bebas yang terhad. Beberapa jenama ubat noskapin yang telah beredar di Indonesia adalah Flublast, Mercotine, Ometusin, Flucodin, Tilomix, dan lain-lain.

Berikut ini adalah maklumat mengenai jenama ubat yang mengandungi noscapine dan harganya:

 • Sirap Paratusin 60ml. Persediaan sirap untuk melegakan simptom selesema, demam, sakit kepala, hidung tersumbat, dan batuk dan bersin. Ubat ini dihasilkan oleh Darya Varia dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp. 40,391 / sebotol.
 • Tablet Paratusin. Penyediaan tablet mengandungi parasetamol, guaiafenesin, noscapine, phenylpropanolamine, dan CTM. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 17,188 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Mercotin Drop 10mg / ml 20ml. Penyediaan titisan oral untuk merawat keadaan batuk kering pada bayi dan kanak-kanak. Ubat ini dihasilkan oleh PT Eisai Indonesia dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 115,635 / sebotol.
 • Cap Longatin 50 mg. Penyediaan kapsul untuk melegakan gejala batuk kering yang dihasilkan oleh Actavis. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 59,958 / helai.
 • Cap Longatin 25 mg. Penyediaan kapsul mengandungi noscapine 25mg yang dihasilkan oleh PT Actavis Indonesia. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 15,735 / jalur yang mengandungi 4 kapsul.
 • Tablet flukodin. Penyediaan tablet mengandungi parasetamol, noscapine, glyceryl guaiacholate, CTM, dan phenylpropanolamine. Ubat ini dihasilkan oleh Coronet Crown dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 17,969 / helai.
 • Kapsul flunadine. Penyediaan kapsul mengandungi parasetamol 400 mg, CTM 12.5 mg, phenylpropanolamine dan noscapine 15 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Ifars dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 5,676 / helai.

Bagaimana cara mengambil ubat noskapin?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Jangan mengambil lebih banyak, kurang, atau lebih lama daripada dos yang disyorkan.

Anda boleh mengambil tablet atau kapsul oral sebelum atau selepas makan. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan perut, anda boleh mengambilnya selepas makan. Anda boleh minum sirap selepas makan.

Penyediaan sirap digoncang sebelum mengukur. Gunakan sudu pengukur atau alat pengukur dos yang disertakan bersama ubat. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan ubat yang salah. Sekiranya anda tidak dapat menemuinya, tanyakan kepada ahli farmasi anda tentang cara mengukur dosnya.

Penyediaan titisan oral boleh diambil dengan meneteskan aplikator yang biasanya dilengkapi dengan penutup ubat.

Ubat biasanya digunakan sehingga gejala batuk hilang. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya gejala tidak membaik selepas tujuh hari rawatan.

Cuba minum ubat secara berkala untuk mendapatkan kesan rawatan yang maksimum. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil ubatnya jika dos seterusnya masih panjang. Lewati dos apabila tiba masanya untuk mengambil dos ubat yang seterusnya. Jangan gandakan dos ubat dalam satu minuman.

Anda boleh menyimpan noscapine pada suhu bilik dari kelembapan dan cahaya matahari selepas digunakan.

Berapakah dos noskapin?

Dos dewasa

Untuk dos sebagai persediaan tablet: 1 tablet diambil tiga kali sehari.

Dos anak

Berumur 6 hingga 12 tahun: 5 hingga 10 mL sebagai sediaan cecair atau seperempat hingga setengah tablet diambil 3 hingga 4 kali sehari.

Dos untuk umur 1 hingga 6 tahun: 2.5 hingga 5 mL sebagai sirap, diambil 3 hingga 4 kali sehari.

Umur kurang dari 1 tahun: 2.5 ml sebagai sirap atau titisan oral, diminum 3-4 kali sehari.

Adakah noscapine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Setakat ini, masih belum ada data yang mencukupi mengenai keselamatan noscapine pada wanita hamil atau menyusui. Ubat ini tergolong dalam kategori kehamilan N.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kesan sampingan noscapine yang mungkin?

Beberapa kesan sampingan ubat boleh berlaku kerana penyalahgunaan dos ubat atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan berikut boleh timbul daripada penggunaan noscapine:

 • Mual
 • Gag
 • Mulut kering
 • Gangguan koordinasi
 • Pening
 • Halusinasi, baik pendengaran dan visual
 • Kehilangan dorongan seks
 • Pembengkakan prostat
 • Hilang selera makan
 • Murid mata dilebarkan
 • Denyutan jantung meningkat
 • Gegaran dan kekejangan otot
 • Sakit dada
 • Kewaspadaan meningkat
 • Mengantuk
 • Kehilangan penglihatan stereoskopik
 • Kejang epilepsi semasa mengambil ubat dalam dos yang besar.

Hentikan rawatan dengan segera dan dapatkan nasihat doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap noscapine. Gejala alergi boleh merangkumi sesak nafas, gatal, ruam merah pada kulit, bengkak muka, kaki, lidah, atau tangan.

Amaran dan perhatian

Jangan mengambil noscapine jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat ini sebelumnya.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut kerana anda mungkin tidak sesuai untuk mengambil ubat ini:

 • Hipertiroidisme
 • Hipertensi
 • Penyakit jantung koronari
 • Nefropati

Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda selamat mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah perubatan berikut:

 • Penyakit jantung
 • Diabetes
 • Glaukoma
 • Fungsi buah pinggang terjejas
 • Disfungsi hati.

Beritahu doktor anda sebelum mengambil ubat ini jika anda hamil atau menyusui bayi.

Jangan memandu atau melakukan aktiviti berbahaya yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil ubat ini. Noscapine mempunyai kesan penurunan kewaspadaan yang dapat membuat anda mengantuk.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak di bawah umur dua tahun tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Kanak-kanak dan kanak-kanak lebih peka terhadap kesan sampingan ubat.

Jangan mengambil noscapine dengan MAOI (inhibitor monoamine oxidase), seperti hidrazin dan minaprine. Risiko kesan maut berbahaya boleh berlaku apabila digunakan bersama.

Anda juga tidak boleh mengambil ubat ini dengan ubat penenang yang berpusat (mempengaruhi sistem saraf pusat). Ubat ini termasuk hipnotik dan juga alkohol.

Anda juga tidak boleh mengambil noscapine dengan warfarin kerana ubat ini dapat meningkatkan kesan antikoagulan warfarin.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.