Kesihatan

Ayuh, kenali Pneumonia, sebab dan rawatannya

Mungkin anda sering mendengar bahawa radang paru-paru sering dikaitkan dengan Covid-19, yang menjadi pandemik pada masa ini. Walaupun gejalanya hampir sama, kedua penyakit ini berbeza lol. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, mari lihat ulasannya!

Definisi radang paru-paru

Penyakit ini adalah jangkitan yang menyerang paru-paru yang boleh disebabkan oleh virus, bakteria, dan jamur. Pneumonia menyebabkan keradangan tisu dan kantung udara di paru-paru sehingga kantung udara mengisi dengan cecair atau nanah.

Penyakit ini biasanya menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Namun, yang paling rentan terhadap penyakit ini adalah orang tua (> 65 tahun), kanak-kanak, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Walaupun begitu, anda mesti menyedari penyakit yang satu ini. Sekiranya penyakit ini tidak diatasi dengan segera, ia akan membawa maut dan mengakibatkan kematian.

Penyakit ini malah dijuluki sebagai Pembunuh Terlupa yang menyebabkan kematian nombor 2 pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun di Indonesia.

Penyebab radang paru-paru

Pada dasarnya penyakit ini boleh menyerang sesiapa sahaja dari bayi hingga orang tua. Biasanya penyakit ini menular melalui bakteria dan virus yang tersebar di udara.

Penyebaran ini mudah berlaku ketika seseorang bersin dan batuk. Terdapat beberapa jenis radang paru-paru yang disebabkan oleh jenis kuman kepada kulat, berikut adalah ulasannya.

 1. Pneumonia yang diperoleh masyarakat (faktor persekitaran)

Bakteria, jenis ini disebabkan oleh adanya bakteria yang dipanggil Streptococcus pneumoniae. Pneumonia jenis ini boleh berlaku sendiri atau semasa anda menghidap selesema.

Terdapat juga Mycoplasma pneumoniae yang biasanya menghasilkan simptom yang lebih ringan daripada jenis radang paru-paru yang lain.

Acuan, Penyebab yang satu ini paling sering terjadi pada orang yang mempunyai keadaan kesihatan kronik atau sistem imun yang lemah.

Biasanya kulat jenis ini terdapat di dalam tanah, kotoran burung, dan biasanya bergantung pada lokasi tempat anda tinggal dan bekerja.

Virus, Biasanya beberapa virus yang menyebabkan selsema dan selesema juga boleh menyebabkan penyakit ini. Virus ini adalah penyebab yang paling biasa dan menyerang kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Jenis penyebab radang paru-paru

Biasanya jika penyakit ini disebabkan oleh virus, itu dapat disembuhkan dan ringan, tetapi dalam beberapa kes boleh membawa maut. Ini adalah beberapa penyebab radang paru-paru.

 • Pneumonia yang diperoleh hospital

Punca penyakit ini dijumpai di hospital. Biasanya ada orang yang mendapat penyakit ini semasa dirawat di hospital kerana penyakit lain.

Penyakit ini boleh menjadi lebih serius kerana orang itu sudah mempunyai penyakit dan bakteria yang masuk ke dalamnya tahan terhadap antibiotik. Orang yang menggunakan alat pernafasan akan lebih mudah terkena penyakit jenis ini.

 • Pneumonia yang diperolehi oleh rawatan kesihatan

Penyakit yang disebabkan oleh jenis ini diperoleh dari perkhidmatan kesihatan. Jangkitan ini boleh berlaku pada pesakit yang menjalani rawatan jangka panjang atau klinik pesakit luar.

Salah satu contohnya ialah melakukan hubungan dengan orang yang menjalankan pesakit luar di hemodialisis atau klinik buah pinggang.

 • Pneumonia aspirasi

Dalam jenis ini, ia boleh berlaku akibat menyedut makanan, minuman, muntah, dan juga air liur ke paru-paru. Zarah-zarah ini boleh menyebabkan jangkitan pada paru-paru.

Gejala radang paru-paru

Gejala penyakit ini pada setiap orang berbeza, bergantung kepada sebab dan keadaan kesihatan setiap orang. Gejala radang paru-paru pada umumnya hampir sama dengan selesema dan selesema, tetapi bertahan lebih lama.

Untuk mengetahui lebih mendalam, lihat ulasan di bawah.

 • Demam, berpeluh dan menggigil
 • Batuk yang boleh menjadi batuk kering atau kahak disertai dengan warna kuning, hijau atau coklat, lebih buruk lagi, adanya bintik-bintik darah.
 • Kesukaran bernafas, biasanya nafas anda akan lebih cepat dan lebih pendek daripada biasa.
 • Denyutan jantung akan terasa lebih cepat
 • Cirit-birit dan tiada selera makan
 • Sakit di bahagian dada yang semakin teruk ketika batuk atau bernafas
 • Rasa penat
 • Pening dan muntah
 • Pada orang tua biasanya mengalami kekeliruan atau perubahan dalam kesedaran mental
 • Suhu badan akan lebih rendah daripada biasa, ini berlaku pada orang tua dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah

Diagnosis radang paru-paru

Secara amnya, peringkat awal doktor akan mendiagnosis radang paru-paru dengan menanyakan gejala yang anda rasakan. Penyakit ini sukar didiagnosis kerana mempunyai simptom yang hampir sama dengan selesema, bronkitis, dan asma.

Selanjutnya, doktor juga akan menjalankan sokongan diagnostik seperti ujian darah untuk mengenal pasti kuman dan sinar-X dada untuk mengetahui lokasi jangkitan paru-paru.

Selepas itu, doktor biasanya akan melakukan oksimetri nadii untuk mengukur tahap oksigen dalam darah dan menguji dahak pada sampel lendir.

Tindakan lain yang disyorkan oleh doktor, jika pesakit mempunyai risiko tinggi kerana usia dan keadaan keseluruhan, biasanya doktor akan melakukan ujian tambahan. Contohnya seperti imbasan CT dada untuk melihat paru-paru.

Di samping itu, doktor akan menganalisis gas darah untuk mengukur jumlah oksigen dalam sampel darah yang diambil dari arteri, kultur cecair pleura untuk mengenal pasti bakteria penyebab penyakit ini dan bronkoskopi untuk melihat saluran udara di paru-paru.

Rawatan radang paru-paru menggunakan ubat

Rawatan penyakit ini boleh dilakukan dengan beberapa cara bergantung kepada penyebabnya sendiri. Untuk lebih memahaminya dan tidak salah cara merawatnya, berikut adalah beberapa cara untuk merawat penyakit ini.

 • Sekiranya ia disebabkan oleh bakteria, anda boleh menggunakan antibiotik. Doktor biasanya akan mengesyorkan rawatan dengan antibiotik. Sudah tentu, rawatan ini mesti dilakukan dengan arahan doktor agar sesuai dengan dos penghidapnya.
 • Sekiranya disebabkan oleh virus, anda boleh menggunakan ubat antivirus untuk merawat penyakit ini.

Biasanya jika penghidap penyakit ini tidak mempunyai kesihatan lain dan mempunyai sistem imun yang baik, penghidapnya akan cepat sembuh setelah beberapa waktu. Anda juga harus menjauhkan diri dari orang dengan radang paru-paru untuk mengurangkan risiko penularan.

Rawatan radang paru-paru mudah dan boleh dilakukan di rumah

Selain rawatan menggunakan ubat dari doktor, anda juga dapat merawat penyakit ini dengan cara yang mudah dan boleh dilakukan di rumah. Walaupun tidak segera sembuh, berikut adalah beberapa cara untuk meredakan gejala radang paru-paru.

 1. Air, teh dan sup

Bagi penghidap penyakit ini, anda mesti memenuhi pengambilan cecair untuk memastikan anda sentiasa terhidrat. Cecair berguna untuk menipiskan lendir di paru-paru.

Anda boleh mengambil air, teh, dan sup suam untuk membantu mengeluarkan cecair. Ingat, elakkan kafein dan alkohol sehingga anda tidak mengalami dehidrasi.

 • Kunyit

Kunyit dipercayai mempunyai pelbagai khasiat yang sangat baik untuk kesihatan tubuh anda. Penyakit ini tidak terkecuali, kunyit dipercayai dapat mengatasi masalah pernafasan, sakit, dan keletihan.

Para penyelidik juga membuktikan bahawa kunyit mampu melawan jangkitan dan dapat melegakan radang paru-paru yang menyerang paru-paru. Tetapi anda harus memakannya secara sederhana, kerana apa-apa yang berlebihan juga tidak baik untuk tubuh anda.

 • Gunakan pelembap

Anda boleh menggunakan pelembap (pelembap) supaya udara di persekitaran rumah anda terasa lebih lembap.

Perkara lain yang boleh anda lakukan dengan mudah ialah mandi dengan air suam, sehingga anda dapat menghirup udara untuk menipiskan lendir di paru-paru anda.

 • Latihan paru-paru

Anda boleh menarik nafas dalam-dalam selama 5-10 saat, kemudian batuk 2-3 kali untuk mendorong lendir keluar dari paru-paru anda.

Anda juga boleh menarik nafas dalam-dalam dan menghembuskan nafas perlahan-lahan dengan meniup jerami ke dalam cawan lain.

Cara mencegah radang paru-paru

Ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk mencegah anda dari terkena penyakit ini, dari vaksin hingga kebiasaan hidup seharian yang dapat anda lakukan. Untuk keterangan lebih lanjut, sila lihat penjelasan lengkap.

shutterstock.com
 • Vaksin

Biasanya doktor akan mengesyorkan vaksin pneumonia pada kanak-kanak yang lebih muda daripada kanak-kanak yang berumur kurang dari 2 tahun dan kanak-kanak berumur 2 tahun yang berisiko mendapat penyakit ini.

 • Membasuh tangan

Biasakan mencuci tangan sekerap mungkin untuk mengelakkan daripada memindahkan kuman kepada orang atau benda lain. Sekiranya berlaku segera, anda boleh menggunakan pembersih tangan yang berasaskan alkohol dan mampu membunuh kuman yang menyebabkan penyakit.

 • Elakkan merokok

Anda harus menjauhi tabiat buruk ini agar anda tidak terkena radang paru-paru. Merokok boleh merosakkan pertahanan semula jadi paru-paru anda terhadap jangkitan pernafasan. Anda juga akan lebih mudah terkena penyakit ini.

 • Jaga Kekebalan

Penyakit ini sangat mudah dijangkiti orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Usahakan sistem imun anda sentiasa baik dan optimum.

Ini dapat dilakukan dengan mendapatkan rehat yang cukup, berolahraga secara teratur, dan memakan makanan yang sihat dan berkhasiat.

Komplikasi radang paru-paru

Walaupun radang paru-paru ini dapat disembuhkan, tetapi anda harus tetap waspada agar penyakit ini tidak bertambah buruk dan boleh membawa maut. Sekiranya anda merasakan simptom yang dinyatakan di atas, anda harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin.

Kerana jika terlambat, boleh membawa maut. Salah satu contoh yang boleh berlaku adalah sindrom gangguan pernafasan akut menyebabkan kegagalan pertukaran gas.

Akibat lain yang boleh berlaku adalah kejutan septik yang boleh menyebabkan kegagalan dan mengakibatkan kegagalan buah pinggang dan pembekuan darah.

Anda juga boleh mendapat jangkitan aliran darah kerana bakteria memasuki aliran darah anda dan menyebabkan jangkitan ke organ lain. Apa yang lebih teruk lagi, anda boleh mengembangkan paru-paru paru atau bernanah paru-paru.

Jadi, mulai sekarang, jangan memandang ringan penyakit ini. Mungkin bagi sesetengah orang penyakit ini adalah penyakit biasa yang mudah disembuhkan.

Mulai sekarang, anda juga harus mengubah cara hidup anda menjadi lebih bersih dan sihat untuk mengelakkan pelbagai penyakit, salah satunya adalah radang paru-paru.

Anda juga harus selalu berfikiran positif agar anda terhindar dari penyakit. Lakukan semua yang membuat anda gembira dan bahagia. Saya harap anda sentiasa dalam keadaan sihat dan bebas dari pelbagai penyakit!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.