Kesihatan

Semua Mengenai Kapal Darah Patah di Mata Yang Perlu Anda Ketahui

Pembuluh darah yang pecah di mata, juga dikenal sebagai pendarahan subkonjungtiva, adalah keadaan di mana saluran darah kecil pecah di bawah bahagian mata yang jelas. Bahagian mata ini tidak dapat menyerap darah dengan cepat sehingga darah terperangkap di sana.

Anda mungkin tidak menyedari keadaan ini sehingga anda melihat di cermin dan melihat bahagian mata yang jelas (konjunktiva) menjadi merah.

Baca juga: Pilihan Perubatan Mata Bengkak, dari yang ada di farmasi hingga ubat semula jadi

Penyebab saluran darah pecah di mata

Punca pecahnya saluran darah di mata masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, perkara berikut disyaki menjadi pencetus:

 • Kecederaan tidak sengaja
 • Pembedahan
 • Mata yang tegang atau letih kerana membaca atau melihat skrin komputer terlalu lama
 • Batuk
 • Bersin yang sangat kuat
 • Mengangkat objek berat
 • Menggosok mata
 • Tekanan darah tinggi
 • Gangguan pendarahan
 • Ubat-ubatan tertentu termasuk aspirin dan steroid
 • jangkitan mata
 • Jangkitan yang berkaitan dengan demam seperti selesema dan malaria
 • Parasit
 • Kekurangan vitamin C.

Bayi yang baru lahir juga berpeluang mengalami pendarahan pada konjungtiva semasa proses kelahiran.

Gejala pendarahan subconjunctival

Gejala atau tanda pecah saluran darah yang paling jelas di mata adalah mata merah. Mata akan terasa sakit ketika keadaan ini berlaku.

Biasanya, tidak ada gejala lain selain mata merah jambu. Oleh itu, anda tidak seharusnya mengalami masalah dengan penglihatan atau cecair yang keluar dari mata.

Biasanya anda akan melihat goresan merah di satu bahagian mata sementara bahagian yang lain kelihatan normal.

Sekiranya anda mengalami mata merah atau anda melihat darah di mata anda setelah anda mengalami kecederaan tengkorak, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Kerana boleh berlaku pendarahan dari otak, bukan pada konjungtiva mata.

Siapa yang berisiko mengalami pembuluh darah pecah di mata?

Pendarahan di bawah konjungtiva adalah keadaan biasa yang berlaku pada semua peringkat usia. Sesiapa sahaja boleh mengalami keadaan ini, tanpa mengira jantina dan bangsa.

Walau bagaimanapun, risiko pendarahan pada konjungtiva meningkat seiring bertambahnya usia anda. Risiko keadaan ini sedikit lebih tinggi pada mereka yang mengalami gangguan pendarahan atau jika anda mengambil ubat untuk menipiskan darah.

Adakah komplikasi yang boleh berlaku?

Masalah komplikasi kesihatan yang disebabkan oleh saluran darah yang pecah di mata jarang terjadi. Sekiranya keadaan anda disebabkan oleh trauma atau kecederaan, doktor anda akan memeriksa mata anda untuk memastikan tidak ada komplikasi atau kecederaan mata lagi.

Bagaimana untuk mendiagnosis keadaan ini?

Mencari rawatan perubatan dan berkomunikasi dengan doktor anda sekiranya anda mengalami lebam dan pendarahan yang luar biasa adalah penting. Ini juga berlaku jika ada benda asing yang memasuki mata.

Anda biasanya tidak memerlukan ujian jika anda mengalami pendarahan di bawah konjungtiva. Doktor akan memeriksa mata yang mempunyai keadaan dan memeriksa tekanan darah anda.

Dalam beberapa kes, anda biasanya memerlukan ujian darah untuk mencari kemungkinan gangguan pendarahan. Ini dilakukan jika anda telah pecah saluran darah di mata anda lebih dari sekali atau jika terdapat pendarahan dan lebam yang kelihatan tidak biasa.

Cara merawat pendarahan pada konjunktiva

Biasanya tidak diperlukan rawatan untuk keadaan ini. Pendarahan di bawah konjungtiva akan bertambah baik dalam masa 7-14 hari, anda akan melihat bahawa terdapat perubahan warna secara beransur-ansur di mata anda.

Doktor biasanya akan mengesyorkan menggunakan air mata buatan (Air mata Visine, Air mata Refresh, Air Mata Thera) beberapa kali sehari jika anda merasa kerengsaan di mata anda. Anda juga boleh diminta untuk menghentikan ubat-ubatan yang dapat menyebabkan pendarahan, seperti aspirin.

Sekiranya pendarahan pada konjungtiva disebabkan oleh tekanan darah tinggi atau gangguan pendarahan, keadaan anda akan diperiksa oleh doktor. Beberapa ubat penurun tekanan darah mungkin diresepkan oleh doktor.

Baca juga: Sukar untuk melihat dari jarak tanda mata minus, mari kita mencuba kaedah untuk menyembuhkannya

Cara mencegah pecahnya saluran darah di mata

Keadaan ini tidak selalu dapat dicegah. Tindakan paling mudah adalah anda harus mengurangkan ubat yang dapat meningkatkan risiko pendarahan.

Anda juga harus berusaha menahannya dan mengelakkan mata anda tergosok. Sekiranya objek masuk ke mata, lebih baik mengeluarkan objek dengan air mata atau air mata buatan daripada menggunakan jari anda.

Gunakan cermin mata pelindung untuk mengelakkan kemungkinan benda asing masuk ke mata anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!