Kesihatan

5 Punca Bunyi Lutut Yang Jarang Diketahui, Apa Itu?

Pernahkah anda mendengar bunyi 'retak' di lutut semasa anda menggerakkannya? Sebilangan orang bimbang tentang suaranya, lebih-lebih lagi jika terdengar terlalu kerap. Terdapat banyak penyebab keretakan lutut, tetapi ia berkaitan dengan keadaan sendi di kawasan itu.

Lalu, apakah faktor-faktor yang boleh menyebabkan lutut mengeluarkan suara? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut.

Selalunya mengenai keadaan lutut dibaca

Dalam dunia perubatan, suara di lutut disebut crepitus. Istilah ini diambil dari perkataan Yunani, krepitus, yang bermaksud gemerisik. Crepitus lutut boleh berlaku pada sesiapa sahaja, walaupun ia lebih biasa dengan usia.

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Sebilangan besar kes krepitus lutut tidak berbahaya. Tetapi jika ia berlaku selepas trauma atau ada rasa sakit dan bengkak, rawatan perubatan mungkin diperlukan.

Ketahui struktur lutut

Untuk memahami bagaimana krepitus berlaku, pertama anda perlu mengetahui mengenai struktur lutut itu sendiri. Lutut adalah sendi terbesar di badan yang terdiri daripada tiga tulang, iaitu tulang paha (femur), tulang shin (tibia), dan cangkang (patella).

Kneecap terletak di alur yang sama dengan femur (trochlea). Apabila anda membengkokkan atau meluruskan lutut, patela bergerak ke belakang di alur ini. Agar tidak merasa sakit, tisu lembut berperanan memberikan pelindung dan perlindungan.

Di antara tulang paha dan tulang belakang terdapat satu lagi komponen berbentuk C yang disebut meniskus. Ini membolehkan tulang bergerak dengan baik antara satu sama lain.

Semasa berada di lapisan luar, terdapat selaput sinovial yang berfungsi menyediakan 'pelincir' cecair sehingga sendi dapat bergerak dengan mudah.

Di bawah tempurung terdapat lapisan tulang rawan yang menggosok ke hujung femur di sekitar trochlear. Nah, di sinilah biasanya bunyi krepitus atau 'retak' muncul.

Pelbagai penyebab bunyi lutut

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan lutut mengeluarkan suara atau suara, mulai dari yang kecil seperti perangkap udara hingga yang memerlukan rawatan perubatan seperti kerosakan sendi. Berikut adalah beberapa punca bunyi lutut yang perlu anda ketahui:

1. Udara terperangkap

Kehadiran udara yang terperangkap boleh menjadi penyebab keretakan lutut. Udara biasanya berasal dari rembesan yang bermula di tisu lembut. Udara kemudian membentuk gelembung kecil di sekitar membran sinovial.

Apabila anda membengkokkan atau meregangkan lutut, gelembung udara dapat pecah, mengeluarkan bunyi atau seolah-olah tulang retak. Kedengarannya membimbangkan, tetapi biasanya tidak berbahaya.

2. Kerosakan sendi

Penyebab lutut yang seterusnya adalah tisu sendi yang rosak. Dalam kes ini, rawatan perubatan mungkin diperlukan. Sekiranya ada rasa sakit, mungkin ada tisu parut atau meniskus yang koyak.

Selain itu, keadaan yang sama juga dapat menunjukkan adanya tendon yang bergerak di atas tulang yang menonjol di sendi lutut. Kesakitan atau pembengkakan akut boleh menjadi tanda masalah yang lebih serius, seperti osteoartritis atau sindrom patellofemoral.

3. Rawan koyak

Rawan koyak boleh menjadi penyebab keretakan lutut. Keadaan ini biasanya dipicu oleh aktiviti seperti sukan yang memerlukan anda memutar lutut. Keadaan ini juga boleh berlaku apabila meniskus menipis seiring bertambahnya usia.

Gejala yang mungkin dirasakan adalah bengkak, lutut menjadi kaku, dan sukar untuk meregangkannya. mengikut Akademi Bedah Ortopedik Amerika, apabila tulang rawan terkoyak, bunyi 'retak' mungkin lebih kerap didengar.

Biasanya, orang yang mengalami keadaan ini masih boleh menggunakan lutut untuk bergerak atau berjalan. Tetapi dalam 2 atau 3 hari akan datang, lutut mungkin menjadi kaku dan sukar bergerak.

4. Artritis

Krepitus disertai dengan sakit boleh menjadi tanda awal artritis. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh sendi yang usang dan cenderung bertambah buruk seiring bertambahnya usia. Artritis adalah penyakit degeneratif, dipengaruhi oleh usia.

Sekiranya arthritis, tulang rawan yang menutupi hujung tulang pada sendi cepat hilang. Akibatnya, geseran satu tulang terhadap tulang yang lain akan semakin terasa, menyebabkan bunyi. Orang gemuk atau kecederaan yang lalu juga boleh mengalaminya.

Baca juga: Mengetahui Artritis, Artritis Kerana Faktor Umur.

5. Kesan operasi

Penyebab terakhir keretakan lutut adalah kesan pembedahan. Prosedur perubatan ini memungkinkan perubahan kecil pada sendi lutut. Bunyi yang dihasilkan sudah muncul sebelum operasi. Tetapi kebanyakan orang mungkin lebih memperhatikannya selepas itu.

Jangan risau, ia tidak berbahaya. Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, krepitus selepas prosedur pembedahan tidak memberi kesan jangka panjang, walaupun pemulihan boleh berlangsung lama.

Nah, itulah pelbagai penyebab bunyi lutut yang perlu anda ketahui. Sekiranya tidak disertai dengan rasa sakit, semestinya tidak ada yang perlu dirisaukan dari keadaan ini. Tetapi jika sebaliknya, ada baiknya berjumpa doktor secepat mungkin, ya!

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui perkhidmatan Good Doctor dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!