Kesihatan

Manakah Waxing Lebih Selamat, Panas atau Dingin?

Untuk mendapatkan penampilan maksimum, banyak orang melakukannya waxing untuk menghilangkan rambut pada bahagian tertentu. Tetapi anda perlu tahu bahawa waxing mempunyai dua jenis iaitu lilin panas dan lilin sejuk.

Apa itu waxing?

Waxing adalah proses menghilangkan rambut yang tidak diingini. Pencabutan dilakukan untuk menghilangkan hingga ke akar rambut.

Selain rambut yang tumbuh di ketiak, waxing juga dilakukan pada kaki, tangan, punggung, perut, muka (biasanya di pipi atau di atas bibir). Waxing sendiri ternyata mempunyai jenis tersendiri, iaitu, lilin panas dan waxing sejuk.

Lilin panas

Seperti yang dilaporkan dari halaman Kehidupan Bebas Rambut, kaedah ini terbahagi kepada dua cara, iaitu dengan wax keras dan soft wax. Tidak kira jenisnya, semuanya berfungsi dengan cara yang sama.

Pada selembar kain untuk lilin akan dilekatkan pada bahagian kulit yang sudah mempunyai lilin panas.

Apabila lilin panas mulai kering, kain lilin akan menempel pada kulit sehingga memudahkan anda menarik rambut yang tidak diingini ke arah pertumbuhan rambut yang bertentangan.

Berlebihan lilin panas

seumpamanya, lilin panas mempunyai beberapa kelebihan seperti yang dilaporkan oleh Kehidupan Bebas Rambut yang berikut:

 • Pori-pori dan folikel rambut terbuka kerana panas, menjadikan rambut lebih senang dicabut.
 • Lekatkan rambut dengan baik sehingga semua helai akan terlepas sekaligus.
 • Sesuai walaupun untuk rambut pendek, beberapa lilin panas direka untuk menghilangkan rambut sepanjang 1 mm (0,03 inci).

Kekurangan lilin panas

Walaupun ia mempunyai banyak kelebihan dalam prosesnya waxing bulu yang tidak diingini, tetapi anda juga perlu mengetahui beberapa kelemahan kaedah lilin panas, itu dia:

 • Lilin boleh membakar kulit jika disapu terlalu panas.
 • Kaedah ini agak tidak kemas dan sukar untuk mengeluarkan lilin setelah kering.
 • Walaupun prosesnya cepat, persiapannya memerlukan masa, terutama jika ia dilakukan di rumah.
 • Ia memerlukan masa untuk mempelajari teknik yang betul agar tidak merosakkan kulit.

Lilin sejuk

Lilin sejuk direka untuk kegunaan rumah. Dalam lilin sejuk ini sudah ada lilin yang digunakan pada tali penarik semasa anda membelinya. Anda hanya perlu memanaskan jalur sedikit di antara telapak tangan anda agar lebih melekat pada rambut anda.

Jalur itu sendiri diaplikasikan pada kulit dengan sisi lilin ke bawah, ditekan ke arah pertumbuhan rambut dan ditarik ke arah yang bertentangan.

Berlebihan waxing sejuk

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, terdapat beberapa faedah waxing sejuk atau waxing sejuk adalah:

 • Tanpa luka bakar, salah satu kelebihan lilin sejuk ialah anda tidak berisiko mengalami luka bakar yang teruk. Lilin sejuk disapu pada suhu bilik atau suam-suam kuku.
 • Ia lebih mesra pengguna dan lebih mudah digunakan oleh pemula kerana jalurnya sudah dipotong dan dibentuk agar sesuai dengan sasaran.
 • Ia mempunyai harga yang lebih berpatutan dan senang dibawa semasa anda dalam perjalanan atau melancong.
 • Lilin sejuk juga tidak terlalu kemas dan tidak mengambil masa untuk dipakai.

Kekurangan waxing sejuk

Walaupun kelihatan lebih senang digunakan, dan juga lebih berpatutan, tetapi ketika anda menggunakannya waxing sejuk Sudah tentu terdapat juga beberapa kekurangan yang perlu anda ketahui:

 • Ia mungkin tidak sesuai dengan bulu sehingga jalur lilin perlu digunakan.
 • Penggunaan berulang di kawasan yang sama
 • boleh menyebabkan kerengsaan.
 • Terakhir adalah peningkatan risiko rambut tumbuh ke dalam.

air sejuk dan air panas yang manakah lebih berkesan?

Tidak ada kaedah waxing yang lebih baik secara universal, semuanya bergantung pada kawasan kulit yang diinginkan dan jenis kulit anda.

Lilin panas lebih sesuai jika anda mempunyai rambut kasar. Lilin panas juga sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Sebaliknya, jika anda tidak mempunyai banyak masa untuk menyiapkan dan membersihkan, maka sangat digalakkan menggunakan lilin sejuk. Lilin sejuk secara amnya kurang menyakitkan dan berkesan untuk jenis rambut halus.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!