Kesihatan

Selalunya Keliru, Mari Ketahui Perbezaan Antara Virus dan Bakteria

Jangkitan yang berlaku pada manusia boleh disebabkan oleh virus atau bakteria. Walaupun kedua-duanya menyebabkan jangkitan yang berbahaya bagi tubuh, anda perlu tahu bahawa terdapat perbezaan antara virus dan bakteria.

Apakah perbezaan antara virus dan bakteria yang perlu anda ketahui? Berikut ini adalah penjelasan, mulai dari pemahaman tentang virus dan bakteria, hingga bagaimana merawat atau bagaimana menangani jangkitan yang disebabkan oleh virus dan bakteria.

Baca Juga: Diseksa Semasa Menstruasi? Cubalah Cara Ini untuk Mengatasi Sakit Menstruasi!

Perbezaan antara virus dan bakteria

Virus dan bakteria adalah mikroba yang boleh membahayakan tubuh, tetapi ia berbeza. Perkara yang paling asas dapat dilihat dari bentuknya, di mana virus lebih kecil daripada bakteria. Berikut adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai perbezaan antara virus dan bakteria.

Perbezaan antara virus dan bakteria: mengenali bakteria

 • Bakteria adalah mikroorganisma kecil yang terdiri daripada satu sel. Bakteria adalah pelbagai dan mempunyai pelbagai bentuk dan ciri struktur.
 • Bakteria boleh tumbuh dan berkembang dalam pelbagai persekitaran, termasuk tubuh manusia.
 • Bakteria, yang dicatat telah ada sekitar 3,5 miliar tahun yang lalu, juga dapat bertahan dalam keadaan yang ekstrim, seperti lingkungan yang sangat panas atau sangat sejuk.
 • Bakteria yang berbahaya dan menyebabkan jangkitan pada manusia disebut bakteria patogen.
 • Tetapi ada juga yang tidak berbahaya dan terdapat di dalam tubuh manusia. Seperti bakteria dalam usus dan berperanan dalam membantu proses pencernaan.
 • Beberapa keadaan berjangkit yang disebabkan oleh bakteria, termasuk radang tekak, tuberkulosis (TB) dan juga jangkitan saluran kencing.

Perbezaan antara virus dan bakteria: mengenali virus

 • Sementara itu, walaupun dapat juga memiliki berbagai bentuk, virus dikenal sebagai mikroorganisma yang lebih kecil daripada bakteria.
 • Terlepas dari ukuran, yang membezakan virus dari bakteria adalah bahawa virus memerlukan inang. Mereka akan membiak dengan melekat pada inang dalam bentuk sel atau tisu hidup.
 • Virus bergantung pada hosnya seumur hidup dan oleh itu mereka disebut parasit. Di mana ia akan menyerang sel inang, dan membiak di dalam sel.
 • Beberapa jenis virus malah membunuh sel inang sebagai cara untuk membiak.
 • Virus juga lebih tegas ketika menyerang bahagian sel. Contohnya, virus tertentu menyerang sel hati, virus lain menyerang sistem pernafasan. Atau ada juga virus yang menyerang sel darah.
 • Beberapa penyakit disebabkan oleh virus, termasuk COVID-19, AIDS dan selesema pada umumnya.

Kesan virus dan bakteria pada badan

Ketahui perbezaan antara virus dan bakteria. Foto: //laboratoryinfo.com

Kehadiran virus dan bakteria berbahaya di dalam badan boleh menyebabkan jangkitan dengan gejala yang sama. Seperti bersin, batuk, demam, radang dan gejala lain. Gejala ini muncul sebagai cara sistem imun untuk bertindak balas terhadap kehadiran virus atau bakteria.

Selain itu, virus atau bakteria juga dapat menular. Sebahagiannya dapat disebarkan melalui kontak langsung dengan orang yang dijangkiti atau juga dapat ditularkan melalui hubungan seksual. Selain itu, penghantaran melalui makanan dan air yang tercemar juga dapat dilakukan.

Orang yang dijangkiti akan merasakan kesan yang sama, dalam bentuk jangkitan. Terdapat pelbagai jenis jangkitan, ada yang ringan, ada yang kronik, dapat bertahan lama, dan bahkan dapat bertahan seumur hidup. Yang pasti, virus atau bakteria boleh menyebabkan penyakit.

Lalu bagaimana menentukan jangkitan virus atau bakteria?

Kerana gejalanya serupa, seseorang hanya dapat mengetahui penyebab jangkitan yang dialaminya setelah berjumpa doktor. Sukar untuk menentukan penyebab jangkitan tanpa diagnosis doktor.

Malah doktor sukar untuk menentukan punca penyakit. Contohnya, radang paru-paru, meningitis dan cirit-birit. Ini kerana penyakit ini mungkin disebabkan oleh virus dan bakteria.

Sekiranya sukar untuk menentukan perbezaan antara virus atau bakteria, doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut seperti meminta riwayat perubatan pesakit dan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mengesahkan diagnosis.

Sekiranya diperlukan, doktor juga akan meminta pesakit untuk melakukan ujian darah atau ujian air kencing. Dalam beberapa kes, biopsi juga diperlukan, yang mengambil sampel tisu badan untuk diperiksa di makmal.

Baca Juga: Semua Mengenai Penyakit Rubella, Jangkitan Virus Yang Berisiko Terhadap Janin

Hasil diagnosis mempengaruhi rawatan

Perbezaan antara virus dan bakteria lain juga dapat dilihat dari cara menanganinya. Sekiranya jangkitan atau penyakit disebabkan oleh bakteria, antibiotik biasanya akan diberikan untuk rawatan.

Antibiotik digunakan untuk menghentikan bakteria tumbuh dan membelah secara aktif. Walaupun hanya boleh digunakan untuk merawat jangkitan bakteria, antibiotik sering diminta untuk merawat penyakit virus.

Walau bagaimanapun, antibiotik tidak berkesan terhadap virus. Penggunaan antibiotik secara berlebihan boleh menjadikan tubuh tahan terhadap rawatan antibiotik. Kesannya jika kemudian tubuh mengalami jangkitan bakteria, ia akan lebih sukar untuk diubati.

Lalu bagaimana merawat jangkitan virus? Tidak ada rawatan khusus untuk jangkitan virus. Sistem kekebalan tubuh akan berusaha mengalahkan virus di dalam badan. Sekiranya doktor memberi ubat, bukan untuk mengubati virus, tetapi untuk melegakan simptom.

Seperti memberi ibuprofen untuk menghilangkan rasa sakit dan demam. Walaupun begitu, terdapat beberapa penyakit virus yang mempunyai ubat-ubatan tertentu yang digunakan untuk menghalang kitaran hidup virus. Seperti ubat valacyclovir yang digunakan untuk merawat jangkitan virus herpes.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai perbezaan antara virus dan bakteria, sila berjumpa dengan Doktor Baik di perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!