Kesihatan

Bayi Cantik selepas Imunisasi: Ketahui Sebab & Cara Mengatasinya!

Imunisasi penting bagi bayi untuk mencegah dan mengurangkan risiko terkena beberapa penyakit. Walau bagaimanapun, imunisasi sering membuat bayi rewel dan terus menangis setelah mendapat suntikan.

Jadi, apa yang membuat bayi rewel setelah mendapat imunisasi? Bagaimana mengatasinya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Kepentingan imunisasi untuk bayi

Imunisasi adalah pemberian vaksin, yang bertujuan melindungi bayi dari ancaman penyakit tertentu. Vaksin mengandungi agen virus atau bakteria yang tidak aktif atau lemah sehingga badan dapat membuat antibodi.

Kementerian Kesihatan sendiri memerlukan pemberian vaksin kepada anak-anak, mulai dari mereka yang berusia kurang dari 24 jam (imunisasi hepatitis B) hingga mereka yang berusia belasan tahun. Selain hepatitis B, imunisasi juga dilakukan untuk mencegah penyakit polio, campak, rubela, dan penyakit lain.

Baca juga: Semua perkara Imunisasi IPV untuk Mencegah Polio, Ibu Harus Tahu!

Bayi rewel selepas imunisasi, apa yang menyebabkannya?

Sama seperti ubat, vaksin yang digunakan dalam imunisasi boleh mencetuskan kesan sampingan. Reaksi ini boleh menyebabkan bayi menjadi tidak selesa, kemudian membuatnya cerewet atau menangis.

Dipetik dari WebMD, Kesan sampingan atau reaksi ringan selepas imunisasi adalah perkara biasa. Ini menunjukkan bahawa vaksin telah berfungsi dan membuat antibodi baru. Reaksi akan hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari.

Kesan imunisasi yang paling biasa yang boleh menjadikan si kecil anda curang termasuk:

  • Sakit atau kemerahan di tempat suntikan
  • Bengkak sedikit di tempat suntikan
  • Demam ringan
  • Mengantuk
  • Gag
  • Hilang selera makan

Sekiranya anak anda alah kepada vaksin tertentu, gejala akan muncul beberapa minit atau beberapa jam kemudian. Gejala termasuk sesak nafas, serak, gatal-gatal, kulit pucat, dan pening. Sekiranya bayi menangis lebih dari tiga jam selepas imunisasi, segera beritahu pihak kesihatan.

Mengatasi bayi yang rewel setelah mendapat imunisasi

Tidak perlu keliru dan cemas ketika anak kecil anda rewel setelah menjalani imunisasi. Ibu boleh melakukan beberapa cara untuk menenangkannya, iaitu dengan:

1. Peluk bayi

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk menenangkan bayi anda ialah memeluknya. Dipetik dari Ibu Bapa Menangis Pertama, Pelukan dan sentuhan ibu bapa dapat membuat bayi merasa dilindungi. Selepas beberapa minit, bayi mungkin akan tenang kerana menangis.

2. Beri susu ibu

Memberi susu ibu (ASI) adalah idea yang baik untuk menenangkan bayi. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC)Susu ibu dapat membuat bayi lebih santai dan mengalihkan perhatiannya.

Di samping itu, susu ibu yang mempunyai rasa sedikit manis dapat membantu mengurangkan rasa sakit atau kesakitan pada si kecil anda selepas suntikan.

3. Mengalihkan perhatian bayi

Tepat sebelum suntikan vaksin, panggil nama anak, nyanyikan lagu kegemarannya, atau bertindak bodoh untuk mendapatkan perhatian si kecil anda. Tetap seperti itu sehingga selepas vaksin disuntik.

Untuk mengalihkan perhatian kanak-kanak, Moms juga dapat membawa barang atau benda kegemaran mereka, seperti mainan atau selimut. Ini akan menjadikan si kecil anda fokus pada perkara yang menyeronokkan.

4. Minta krim atau sembur melegakan kesakitan

Tanya dan minta salap atau sembur penghilang rasa sakit kepada doktor atau pekerja kesihatan. Sebilangan krim atau sembur Mengandungi vapocoolant, dapat memberikan sensasi penyejukan pada kulit dan mengurangkan tekanan.

Anda juga boleh meminta doktor atau pekerja kesihatan untuk memberi anda krim dan sembur yang boleh mematikan saraf sebelum suntikan.

5. Kompres sejuk

Cara seterusnya yang boleh anda lakukan untuk menenangkan bayi yang rewel adalah kompres sejuk. Ini akan membantu menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan bengkak di tempat suntikan.

Rendam kain bersih dalam air sejuk dan letakkan di kulit tempat vaksin disuntik. Ibu juga boleh menggunakan ketulan ais yang ditutup dengan kain untuk memampatkan si kecil.

6. Urut lembut kulit bayi

Mengusap atau mengurut secara perlahan kawasan kulit yang telah disuntik dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Tapi, lakukan dengan tenang, okey? Sekiranya anda takut dan bimbang, bayi anda juga boleh merasakan hal yang sama. Kekal tenang agar bayi tidak merasa tertekan dan tertekan.

7. Lakukan formula 5S

Langkah terakhir yang boleh anda ambil untuk menenangkan bayi anda selepas imunisasi adalah dengan menggunakan formula 5S, iaitu:

  • Pusing: Segera bungkus kain atau selendang untuk menutup badan bayi setelah vaksin disuntik
  • sisi dan perut: Bawa bayi di sisi atau di depan perut
  • Memalukan: Buat sedikit suara untuk menarik perhatiannya
  • Hayun: Ayunkan si kecil

Nah, itu adalah tinjauan mengenai penyebab bayi rewel selepas imunisasi dan beberapa cara untuk mengatasinya. Sekiranya diperlukan, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari doktor atau pekerja kesihatan, OK!

Rujuk masalah kesihatan anak-anak dan keluarga melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!