Kesihatan

Jangan cuai, ini adalah makna simbol pada pembungkusan dadah di pasaran

Terdapat banyak jenis ubat yang dijual di pasaran. Sebagai pembeli, penting untuk memahami maksud simbol pada pembungkusan ubat.

Walaupun bertujuan untuk mengubati penyakit yang sama, ubat-ubatannya dihasilkan secara berbeza. Baik dari segi perumusan kandungan, dan cara reaksi terhadap tubuh.

Mengapa terdapat makna simbol yang berbeza pada pembungkusan ubat?

Setiap bungkusan ubat mempunyai simbol yang berbeza. Foto: Shutterstock.com

Pedoman umum Informatorium Narkoba Nasional Indonesia menyatakan bahwa sesuai dengan peraturan yang berlaku, sebelum disetujui untuk diedarkan di Indonesia, obat harus melalui penilaian keberkesanan, keselamatan, dan kualitas.

Peruntukan ini merangkumi maklumat mengenai farmakodinamik dan farmakokinetik ubat, petunjuk, cara penggunaan, keselamatan, dan maklumat lain yang tentunya bukan tuntutan.

Semua mesti sesuai dengan prinsip perubatan, iaitu ubat-ubatan yang telah terbukti secara saintifik.

Nah, ubat-ubatan yang disetujui untuk diedarkan di Indonesia juga diharuskan memasukkan simbol pada bungkusannya. Sekiranya anda memberi perhatian, simbol bulat mempunyai warna dan gambar yang berbeza.

Baca juga: Mengenal Ranitidine: Cara menggunakannya dan kesan sampingannya

Kenali makna simbol pada pembungkusan ubat

Simbol ubat dibahagikan kepada tiga kumpulan: ubat bebas, ubat bebas terhad, dan ubat keras. Untuk mengetahui maksudnya, mari kenal pasti simbolnya, mari kita pergi!

Lingkaran hijau (ubat percuma)

Simbol ubat over-the-counter. Foto: www.lamongankab.go.id

Ubat bebas dijual bebas di pasaran dan boleh dibeli tanpa memerlukan preskripsi doktor. Contoh ubat over-the-counter adalah ubat-ubatan yang mengandungi paracetamol atau suplemen vitamin dan mineral.

Maksud simbol pada bungkusan ubat dengan bulatan biru (ubat terhad di kaunter)

Simbol ubat over-the-counter terhad. Foto: www.lamongankab.go.id

Sama seperti ubat bebas, ubat bebas dengan simbol lingkaran biru boleh dibeli tanpa preskripsi doktor dan selamat diambil sebagai ubat sendiri.

Namun, yang membezakannya adalah ubat bebas yang disertai dengan tanda amaran dalam bentuk ubat keras yang dilambangkan oleh gambar segi empat tepat dengan tulisan putih dan terbahagi kepada 6 jenis, iaitu:

P. No. 1

Berhati-hati! Ubat kuat. Baca peraturan penggunaan

P. No. 2

Berhati-hati! Ubat kuat. Hanya untuk membilas, jangan menelan

P. No. 3

Berhati-hati! Ubat kuat. Hanya untuk bahagian luar badan

P. No. 4

Berhati-hati! Ubat kuat. Hanya untuk membakar

P. No. 5

Berhati-hati! Ubat kuat. Tidak boleh diambil secara dalaman

P. No. 6

Berhati-hati! Ubat kuat. Ubat buasir, jangan menelan

Salah satu contoh ubat bebas yang terhad adalah: klorpheniramine (CTM).

Bulatan merah dengan huruf K di tengah (ubat keras)

Simbol ubat keras dan memerlukan preskripsi doktor. Foto: www.lamongankab.go.id

Ubat keras hanya boleh dijual di farmasi dan mesti disertakan dengan preskripsi doktor untuk membelinya.

Contoh ubat keras adalah ubat yang mengandungi asid mefenamat, loratadine, clobazam, pseudoephedrine, atau alprazolam. Ubat ini mesti dipantau penggunaannya dengan preskripsi doktor kerana penyalahgunaan ubat kuat boleh merosakkan tubuh.

Lingkaran merah dengan salib merah di tengah (ubat narkotik / psikotropik)

Simbol ubat psikotropik. Foto: www.lamongankab.go.id

Jenis ubat narkotik ini sangat ketat dalam penjualan kerana mesti menggunakan preskripsi doktor, disertakan dengan tandatangan dan nombor lesen doktor.

Pembelian ubat simbol ini mesti menggunakan resep asal, bukan salinan resipi. Ini kerana penyalahgunaan narkotik / psikotropik boleh menyebabkan kebergantungan.

Ia juga boleh mempengaruhi sistem saraf pusat terhadap tingkah laku dalam penyalahgunaan jangka panjang, jika diambil tanpa pengawasan doktor.

Baca juga: Cefixime: Dos Dadah Terhadap Kesan Sampingan Yang Boleh Anda Rasakan

Lingkaran hijau dengan simbol seperti salji (phytopharmaca)

Simbol ini menunjukkan ubat dalam kategori phytopharmaca. Phytopharmaca adalah ubat tradisional yang telah diuji secara klinikal sehingga dapat digunakan untuk merawat seperti ubat-ubatan moden.

Lingkaran hijau dengan simbol tiga bintang hijau (ubat herba standard)

Ubat herba standard aka OHT adalah ubat yang merupakan hasil pengambilan bahan semula jadi seperti dari haiwan, tumbuhan, dan / atau mineral.

Ubat-ubatan herba standard yang terdapat di pasaran telah melalui proses ujian praklinikal berteknologi tinggi untuk menguji beberapa perkara seperti standard ketoksikan.

Bulatan hijau dengan ranting hijau pada latar belakang kuning (herba)

Simbol ini menunjukkan ubat yang disediakan secara tradisional yang terdiri daripada ramuan herba, kebersihan dan digunakan secara tradisional.

Perubatan herba dicampurkan dengan resipi yang diturunkan turun temurun. Dadah dalam kategori ini belum dikaji secara saintifik, tetapi dianggap berkesan.

Baca juga: Asid Perut Membuat Tidak Selesa? Inilah ubat yang perlu anda ambil

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.