Kesihatan

Dimethicone

Dimethicone atau juga disebut dimethylpolysiloxane adalah sebatian organik simethicone yang tidak aktif. Biasanya ubat ini digabungkan dengan ubat asid perut, seperti magnesium dan aluminium.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai dimethicone, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa dimethicone?

Dimethicone adalah ubat untuk kerengsaan kulit, ruam lampin, sebagai komponen dalam krim kosmetik dan krim pelindung kulit. Beberapa persiapan dalam kombinasi dengan ubat asid perut boleh digunakan untuk mengubati lebihan gas di perut dan usus.

Ubat ini boleh didapati sebagai ubat generik dan digabungkan dengan ubat lain. Anda boleh mendapatkan dimethicone sebagai krim topikal atau salap dan sediaan oral yang diminum.

Apakah fungsi dan faedah ubat dimethicone

Dimethicone berfungsi sebagai agen untuk mencegah kembung perut (sering kentut). Ubat ini akan berfungsi dengan mengubah gelembung gas di perut dan usus menjadi gelembung yang lebih kecil. Oleh itu, gelembung dapat lebih mudah diurai dan diserap (diserap) oleh usus.

Selain itu, dimethicone juga mempunyai sifat hidrofobik yang digunakan dalam krim pelindung untuk melindungi kulit dari bahan merangsang. Ubat ini terutama diberikan untuk melindungi kulit dari asid dan basa yang menjengkelkan.

Dalam dunia kesihatan, dimethicone banyak digunakan untuk mengatasi masalah berikut:

Iritasi kulit

Sebatian aktif dimethicone dapat diberikan untuk merawat beberapa masalah kulit, termasuk kedutan halus dan kerengsaan kulit ringan. Ubat ini biasanya digunakan dalam beberapa krim kosmetik untuk penjagaan kulit.

Dalam beberapa kajian, dimethicone terbukti menjadi penghalang kulit yang berkesan terhadap perengsa. Oleh itu, ia dapat mencegah perkembangan keadaan tertentu, seperti dermatitis dan eksim pada kulit.

Selain itu, ubat ini biasanya juga digunakan sebagai pelembap untuk merawat kulit kering dengan mencegah kehilangan air. Walau bagaimanapun, fungsi ini sebenarnya masih mendapat penolakan dari pakar perubatan.

Sifat hidrofobik ubat ini dianggap tidak hanya untuk mencegah kehilangan air dan mengekalkan kelembapan, tetapi juga untuk memerangkap bakteria, minyak kulit, sebum, dan kekotoran lain.

Oleh itu, beberapa pendapat menyatakan bahawa dimethicone tidak digalakkan untuk rawatan jerawat. Bagaimanapun, Dr. Goldenberg dari Sekolah Perubatan Icahn di Hospital Mount Sinai percaya bahawa ubat ini selamat digunakan, walaupun kadang-kadang kerengsaan lain mungkin muncul.

Beberapa pakar dermatologi lain juga bersetuju bahawa dimethicone selamat digunakan, malah mungkin bermanfaat bagi mereka yang mengalami jerawat. Pemberian ubat untuk jerawat hanya boleh dilakukan dengan cadangan khas dari doktor.

Kembung

Sebatian aktif dimethicone (simethicone) boleh diberikan untuk merawat perut kembung. Biasanya ubat ini diberikan bersama-sama dengan ubat gastrik lain.

Dalam merawat ulser, dimethicone biasanya digabungkan untuk memperkuat keberkesanan pemberian oral. Gabungan ini terutama untuk merawat keadaan di mana banyak gas di dalam perut dan usus mungkin berlaku.

Beberapa jenama ubat ulser yang biasanya anda hadapi adalah gabungan dimethylpolysiloxane, potassium carbonate, dan magnesium trisilicate.

Ubat ini akan berfungsi sekurang-kurangnya 30 minit setelah mengambilnya. Dan untuk mempercepat rawatan, ubat lebih baik diambil sebelum makan. Di samping itu, beberapa pendapat pakar menyatakan bahawa ubat ulser dengan kombinasi ubat ini selamat untuk kanak-kanak.

Kutu

Beberapa sebatian derivatif seperti amidimethicone cukup berkesan untuk mengatasi kutu kepala. Gatal dari kutu kepala juga dapat diatasi dengan menggunakan ubat ini yang diformulasikan sebagai surfaktan.

Dimethicone biasanya boleh didapati dalam bentuk kondisioner atau syampu yang diformulasikan khas. Sifat ubat yang mudah larut dalam air atau alkohol banyak digunakan sebagai surfaktan. Busa surfaktan ubat ini juga cukup berkesan untuk memerangkap kutu kepala.

Selain itu, dimethicone juga dapat mengatasi beberapa masalah rambut yang rosak. Walau bagaimanapun, berbanding dengan sebatiannya yang tidak aktif, beberapa pakar berpendapat bahawa derivatif amidimethicone lebih berkesan.

Jenama dan harga Dimethicone

Sebilangan jenama ubat ini telah mendapat izin untuk penggunaan perubatan dan telah beredar di Indonesia. Anda boleh mendapatkannya tanpa preskripsi doktor kerana beberapa jenama dimethicone termasuk dalam kelas ubat bebas.

Anda dapat melihat beberapa jenama ubat dan harganya di bawah:

 • Tablet stromag. Penyediaan tablet yang boleh dikunyah mengandungi 200 mg magnesium hidroksida, 200 mg aluminium hidroksida, dan 40 mg dimetilpolisiloksana. Ubat ini dihasilkan oleh Guardian Pharmatama dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 17.375 / helai berisi 10 tablet.
 • Kaplet polisilane. Penyediaan caplet mengandungi 200 mg aluminium hidroksida, 80 mg dimethicone, dan 200 mg magnesium hidroksida. Ubat ini dihasilkan oleh PT Pharos Indonesia dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 23,193 / helai.
 • Tablet Bufantacid. Penyediaan tablet mengandungi 200 mg aluminium hidroksida, 200 mg magnesium hidroksida, dan 50 mg dimeticone. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga IDR 3,002 / jalur yang mengandungi 10 tablet.
 • Sirap Ultilox 150mL. Penyediaan sirap mengandungi aluminium hidroksida, magnesium hidroksida, dan simethicone. Ubat ini dihasilkan oleh Coronet dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 41,468 / sebotol.
 • Tablet biogastron. Penyediaan tablet oral mengandungi 400 mg aluminium hidroksida, 400 mg magnesium trisilikat, dan 30 mg dimethicone. Ubat ini dihasilkan oleh Bernofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp.6.628 / helai.
 • Tablet aluminium. Penyediaan tablet mengandungi 200 mg aluminium hidroksida, 300 mg magnesium, dan 20 mg dimethylpolysiloxane. Ubat ini dihasilkan oleh Coronet Crown dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 4,642 / helai.
 • Suspensi alumy 100mL. Penyediaan sirap antasid untuk merawat ketidakselesaan di perut. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 14.831 / sebotol.

Bagaimana anda mengambil dimethicone?

Baca dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat. Jangan mengambil lebih banyak atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Persediaan ubat untuk merawat bisul harus diambil semasa perut kosong. Anda boleh minum ubat 30 minit hingga satu jam sebelum makan atau dua jam selepas makan. Kunyah tablet terlebih dahulu sebelum menelan.

Untuk penyediaan sirap hendaklah digoncang sebelum mengukur. Gunakan sudu pengukur yang ada atau meter dos yang ada. Sekiranya anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda bagaimana mengukur dos ubat anda yang betul.

Ubat biasanya digunakan hanya sehingga gejala hilang. Tidak digalakkan menggunakan ubat tersebut dalam jangka masa panjang.

Sekiranya anda menggunakan krim atau losyen, anda boleh mengikuti langkah berikut:

 • Basuh tangan anda sebelum menggunakan krim atau losyen.
 • Bersihkan dan keringkan kawasan yang terjejas sebelum menggunakan ubat.
 • Sapukan krim atau losyen dengan lembut pada kulit. Jangan menutup, membalut atau membalut kawasan tersebut kecuali jika diarahkan oleh doktor.
 • Basuh tangan anda selepas menggunakan ubat tersebut.

Sekiranya anda menggunakan penyediaan penyelesaian untuk rawatan kutu kepala, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Keringkan rambut anda sebelum menggunakan syampu
 • Sapukan larutan secukupnya untuk menutup rambut dari akar hingga hujung dan pastikan larutan itu sama rata.
 • Basuh tangan anda selepas menggunakan ubat tersebut.
 • Biarkan rambut kering secara semula jadi dan biarkan larutan sekurang-kurangnya 8 jam atau semalaman.
 • Bilas rambut dan kulit kepala dengan basuh bersih dan biarkan rambut kering.
 • Sekiranya kutu masih ada selepas rawatan pertama, ulangi selepas 7 hari.

Elakkan terkena mata semasa menggunakan larutan. Jangan sapukan ubat pada kulit yang patah atau luka terbuka.

Setelah digunakan, simpan ubat pada suhu di bawah 30 darjah Celsius, jauh dari kelembapan, panas dan cahaya matahari. Pastikan ubat ditutup rapat.

Berapakah dos dimethicone?

Dos dewasa

Sebagai krim pelindung kulit: Sapukan jumlah yang mencukupi ke seluruh area untuk dirawat sesuai keperluan.

Untuk kutu kepala: gunakan seminggu sekali selama 2 dos. Gosokkan ke rambut dan kulit kepala, biarkan kering secara semula jadi. Basuh rambut anda sekurang-kurangnya selepas 8 jam atau semalaman.

Untuk merawat kembung kerana asid perut: 2-4 tablet kunyah atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Dos anak

Untuk penggunaan topikal: Berumur lebih dari 6 bulan boleh diberikan dos yang sama dengan dos dewasa. Penggunaan disesuaikan dengan keperluan anda.

Adakah dimethicone selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) belum memasukkan ubat topikal atau ubat oral dalam kategori ubat apa pun. Ubat ini boleh dimakan oleh wanita hamil setelah berunding dengan doktor.

Ubat ini juga diketahui tidak diserap dalam susu ibu sehingga selamat diambil semasa menyusui. Ubat itu boleh diambil dengan penjagaan khas.

Apakah kemungkinan kesan sampingan dimethicone?

Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan dimethicone berikut mungkin muncul:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, seperti ruam, gatal-gatal, merah, bengkak, lepuh, atau mengelupas kulit dengan atau tanpa demam berdehit.
 • Ketegangan di dada atau tekak
 • Kesukaran bernafas atau bercakap
 • Suara serak yang tidak biasa
 • Bengkak pada mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Kerengsaan pada kulit dan sekitar mata
 • Kulit kepala gatal atau bersisik
 • Tindak balas hipersensitiviti.

Berhenti menggunakan ubat dan berunding dengan doktor anda sekiranya kesan sampingan muncul selepas anda menggunakan ubat ini.

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan dimethicone jika anda mempunyai sejarah alahan semasa menggunakan ubat ini.

Pastikan anda berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memberikan ubat ini kepada bayi di bawah usia 6 bulan. Kanak-kanak mungkin lebih peka terhadap kesan sampingannya.

Elakkan api terbuka atau sumber haba lain semasa anda menggunakan dimethicone.

Elakkan alkohol sama ada semasa anda mengambil ubat oral atau topikal. Risiko kesan sampingan lebih mungkin berlaku semasa anda mengambil alkohol.

Periksa dengan doktor anda sebelum mengambil antasid, dan gunakan hanya jenis ubat yang disyorkan oleh doktor anda. Sebilangan antasid mungkin mengandungi sebatian aktif dimethicone.

Beberapa bentuk dos cecair dimethicone mungkin mengandungi fenilalanin. Rujuk doktor anda sebelum menggunakan borang dos ini jika anda menghidap fenilketonuria (PKU).

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.