Kesihatan

Humpback boleh berlaku pada usia muda, bagaimana mengatasinya?

Humpback boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk pada usia muda. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Penting untuk mengetahui bahawa ada beberapa cara untuk mengatasi tubuh yang rongga pada usia muda, apakah itu?

Tubuh yang membungkuk mungkin tidak disertai dengan gejala. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, badan yang membungkuk juga boleh menyebabkan gejala tertentu, seperti sakit belakang atau kekejangan di punggung atas.

Untuk mengetahui cara mengatasi badan yang membungkuk pada usia muda, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: 5 Gangguan Tulang Paling Sering, Bukan Hanya Osteoporosis!

Apa yang menyebabkan badan membungkuk?

Humpback adalah keadaan apabila tulang belakang di punggung atas melengkung secara berlebihan. Dalam dunia perubatan keadaan ini dikenali sebagai kyphosis. Pada dasarnya bahagian punggung atas atau toraks tulang belakang mempunyai kelengkungan semula jadi yang sedikit.

Tulang belakang boleh melengkung secara semula jadi di leher, punggung atas, dan punggung bawah. Sementara itu, kyphosis berlaku apabila kelengkungan berlaku lebih daripada biasa. Keadaan ini boleh mempengaruhi seseorang dari usia apa pun.

Humpback boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk postur yang buruk, masalah perkembangan, peningkatan usia, hingga bentuk tulang belakang yang tidak normal.

Jenis-jenis kyphosis

Punca kyphosis juga dapat dikenal pasti mengikut jenisnya. Berikut adalah jenis kifosis dan penyebabnya.

1. Kyphosis postural

Kyphosis postural adalah jenis kyphosis yang paling biasa dan boleh berlaku pada remaja. Postur yang lemah adalah penyebab kyphosis postural.

2. Kyphosis Scheuerman

Scheuerman kyphosis juga boleh berlaku pada masa remaja, tetapi keadaan ini lebih teruk daripada kyphosis postural. Punca sebenar kyphosis jenis ini masih belum diketahui.

3. Kyphosis kongenital

Kyphosis kongenital berlaku apabila tulang belakang tidak berkembang dengan baik ketika berada di dalam rahim, jadi ini menyebabkan kyphosis ketika lahir.

Baca juga: Jangan memandang ringan, posisi duduk yang salah boleh merosakkan postur anda!

Bagaimana mengatasi badan yang rongga pada usia muda?

Rawatan untuk firasat bergantung kepada keparahan dan penyebabnya. Rawatan atau perawatan akan tertumpu untuk mencegah lekuk menjadi lebih teruk dan memulihkan postur normal.

Nah, berikut adalah pilihan rawatan untuk mengatasi tubuh bongkok pada usia muda.

Ubat-ubatan tertentu

Terdapat beberapa ubat yang dapat membantu menangani gejala kyphosis. Sebilangan ubat ini termasuk:

  • Pelega kesakitan: Ubat penahan sakit dapat membantu menghilangkan rasa sakit
  • Ubat Osteoporosis: Ubat penguat tulang dapat membantu mencegah patah tulang belakang, yang dapat membantu mencegah kyphosis yang lebih teruk

Walau bagaimanapun, jangan cuai dalam mengambil ubat ini, dan berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

2. Terapi

Rawatan untuk badan yang rongga pada usia muda juga mungkin melibatkan terapi fizikal untuk menguatkan otot punggung dan perut.

Terapi fizikal juga dapat membantu mengurangkan tekanan pada tulang belakang, memperbaiki postur tubuh, dan mengurangkan gejala yang tidak selesa.

Bukan hanya itu, terapi juga dapat membantu merawat jenis kifosis tertentu. Beberapa pilihan rawatan ini termasuk:

  • Latihan untuk kifosis: Senaman regangan dapat membantu meningkatkan kelenturan tulang belakang dan melegakan sakit belakang
  • Pendakap: Seseorang yang menghidap penyakit Scheuermann dapat menghentikan perkembangan kyphosis dengan menggunakan pendakap badan, terutama ketika tulang masih tumbuh

3. Prosedur pembedahan

Dalam kes kyphosis yang teruk di mana saraf tunjang atau akar saraf dicubit, prosedur pembedahan dapat membantu. Terdapat prosedur yang paling biasa dilakukan untuk mengurangkan kelengkungan, yaitu gabungan tulang belakang.

Prosedur ini melibatkan memasukkan potongan tulang tambahan di antara vertebra.

4. Prosedur lain

Untuk mengekalkan kepadatan tulang, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan, antaranya:

  • Makan makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D
  • Elakkan merokok atau minum alkohol

Adakah terdapat cara untuk mencegah berlakunya kecurangan pada usia muda?

Tubuh yang membengkak pada usia muda dapat dielakkan dengan menjaga postur tubuh yang baik dan tulang belakang yang sihat.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah kifosis Berita Perubatan Hari Ini.

  • Melakukan senaman
  • Elakkan berlendir
  • Sekiranya boleh, gunakan alat ortopedik semasa menggunakan komputer

Itulah beberapa maklumat mengenai cara mengatasi badan yang membungkuk pada usia muda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!