Kesihatan

Khasiat Raw Toge, Atasi Masalah Feminin kepada Anemia

Manfaat tauge mentah banyak kerana mengandungi pelbagai sumber nutrien untuk tubuh. Perlu diketahui, tauge kaya dengan zat besi, kalsium, kalium, mangan, dan asam lemak omega 3.

Walaupun mempunyai pelbagai manfaat yang baik untuk tubuh, tauge mentah juga sering dikaitkan dengan keracunan makanan. Nah, untuk maklumat lebih lanjut, lihat penjelasan mengenai toge mentah berikut.

Baca juga: Jangan Abaikan! Platelet Rendah Boleh Berbahaya untuk Tubuh yang anda tahu

Apa kelebihan tauge mentah untuk badan?

Walaupun rendah kalori, faedah lain dari tauge mentah adalah kerana kandungan vitamin dan mineral yang berbeza-beza mengikut pelbagai. Tunas boleh dimakan mentah atau diproses terlebih dahulu dan masih mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh.

Dilaporkan dari Healthline, kecambah juga mengandung oksigen sehingga dapat membantu meningkatkan peredaran darah di dalam tubuh, menghilangkan bakteria, dan meningkatkan mekanisme pertahanan. Nah, beberapa kelebihan tauge mentah lain yang boleh didapati termasuk yang berikut.

Kawal kadar gula dalam darah

Manfaat pertama dari tauge mentah adalah ia dapat membantu mengawal gula darah. Satu kajian menunjukkan bahawa kecambah mungkin memiliki kemampuan untuk mengatur aktivitas enzim amilase, yang digunakan tubuh untuk memecah dan mencerna gula.

Dalam satu kajian yang mengikuti sekumpulan kecil penderita diabetes 2, menunjukkan bahawa makan tunas dapat menurunkan kadar hemoglobin A1c sebanyak 10 persen. Namun, di sisi lain tahap boleh meningkat 12 peratus pada kumpulan tertentu.

Manfaat tauge mentah dapat meningkatkan pencernaan

Toge dikenali dapat mencerna makanan yang masuk dengan lebih mudah. Kajian menunjukkan bahawa apabila benih tumbuh, jumlah serat yang dikandungnya bertambah dan semakin banyak.

Bukan hanya itu, tauge mempunyai jenis serat yang dapat membantu membentuk najis dan menggerakkannya melalui usus, sehingga dapat mengurangkan risiko sembelit. Nah, untuk mendapatkan pencernaan yang sihat, mulakan dengan kerap memakan makanan kaya serat, seperti tauge.

Membantu meningkatkan kesihatan jantung

Manfaat utama tauge mentah adalah untuk mengurangkan faktor risiko penyakit jantung, seperti kadar kolesterol darah tinggi. Beberapa kajian pada haiwan menunjukkan bahawa makan kecambah dapat meningkatkan kolesterol baik atau HDL dan mengurangkan kadar kolesterol jahat atau LDL.

Dalam kajian terhadap 39 orang yang berlebihan berat badan dengan diabetes jenis 2 dan dibahagikan kepada dua kumpulan, satu diberi 60 gram tunas sementara yang lain tidak. Hasilnya, kumpulan yang menggunakan kecambah mempunyai kolesterol baik 12 persen lebih tinggi.

Mencegah gangguan haid dan menopaus

Kandungan penyahtoksidan pada kecambah dapat meningkatkan aliran darah dengan mudah untuk mengelakkan dan juga meneutralkan faktor yang membantu kemunculan penyakit. Sekiranya anda sering memakan tauge sebelum tempoh bulanan, maka ia dapat membantu mengelakkan masalah.

Bukan hanya gangguan semasa haid, kecambah juga dapat membantu mengelakkan gangguan panas yang dirasakan pada masa pra-menopaus. Oleh itu, amalkan pengambilan tauge secara berkala untuk mencegah masalah wanita yang satu ini.

Mengatasi masalah anemia

Toge adalah pilihan untuk mengatasi masalah anemia kerana kaya dengan zat besi yang penting untuk pembentukan hemoglobin dalam badan.

Hemoglobin adalah protein yang terkandung dalam sel darah merah. Oleh itu, tauge dapat mengurangkan kemungkinan terkena anemia.

Selain zat besi, tauge juga dibungkus dengan vitamin C yang dapat mendorong penyerapan zat besi melalui usus. Akibatnya, tumbuh-tumbuhan akan membantu merawat dan bahkan menghentikan anemia yang disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Baca juga: Berikut adalah beberapa ciri jantung yang sihat yang perlu anda ketahui

Adakah risiko buruk daripada memakan tauge mentah?

Salah satu masalah yang sering dikaitkan dengan pengambilan tauge mentah adalah keracunan makanan.

Alasan tumbuh-tumbuhan berisiko menyebabkan keracunan adalah bahawa mereka mesti ditanam dalam keadaan hangat dan lembap di mana bakteria berbahaya seperti E. coli dan salmonella juga berkembang.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah menghubungkan 48 wabak makanan dengan tumbuh-tumbuhan mentah atau dimasak ringan. Sekiranya keracunan makanan berlaku, gejala akan muncul 12 hingga 72 jam selepas pengambilan dan boleh menyebabkan cirit-birit, kekejangan perut, dan muntah.

Gejala seperti ini jarang mengancam nyawa, tetapi kanak-kanak, wanita hamil, dan orang dengan sistem imun yang lemah disarankan untuk memasak tunas sehingga dimasak sepenuhnya. Nah, bagaimana mencegah keracunan makanan kerana tauge mentah, termasuk:

  • Beli pucuk yang telah disejukkan dengan betul.
  • Elakkan membeli tauge dengan bau yang kuat atau penampilan berlendir.
  • Simpan di dalam peti sejuk pada suhu di bawah 40 darjah Fahrenheit atau 8 darjah Celsius.
  • Sentiasa basuh tangan anda dengan betul sebelum mengendalikan kecambah mentah.

Toge boleh dimakan mentah jika kaedah penyimpanan dan persembahan betul. Biasanya, tauge mentah boleh dimakan dalam bentuk makanan pembuka, salad, lauk pauk, hingga makanan ringan. Sentiasa pastikan tauge segar segar untuk mengelakkan masalah keracunan makanan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!