Kesihatan

Kelebihan Kayu Bajakah untuk Kesihatan: Menyembuhkan Luka dan bersifat Antibakteri

Manfaat kayu Kalimantan Bajakah sebagai ubat barah semakin meningkat. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengetahui faedah lain dari tanaman ini yang berasal dari hutan di pedalaman Kalimantan.

Ia adalah 3 orang pelajar SMA Negeri 2 Palangkaraya, Kalimantan Tengah, yang berjaya mendedahkan sifat-sifat kayu cetak rompak dalam acara World Invention Creativity Olympic tahun lalu. Mereka menemui harta benda ini setelah melakukan eksperimen pada tikus dan ujian makmal.

Apa itu kayu Kalimantan Bajakah?

Kayu lanun atau Spatholobus littoralis Hassk adalah tumbuhan yang menurut pengguna perubatan tradisional di Asia, mempunyai kesan positif terhadap kesihatan.

Bentuk tanaman ini merebak ke pokok lain. Itulah sebabnya banyak juga yang menyebut kayu Bajakah Kalimantan atau batang kayu sebagai akar lanun kerana bentuknya yang menyerupai akar tanaman.

Tumbuhan ini berasal dan tumbuh di Jawa, Kalimantan, hingga Filipina. Melancarkan Kraatje, kayu dan akar bajakah secara tradisional digunakan oleh suku Dayak, orang asli Kalimantan, untuk melawan barah.

Orang Dayak menggunakan bajakah dalam bentuk teh. Untuk ini, bahagian kering tanaman direbus dalam lapisan air.

Baca Juga: Disebut Itu Boleh Menjadi Penyakit Kanser, Inilah Fakta Tentang Kayu Bajakah

Kandungan kayu atau akar lanun Kalimantan

Di halaman bajakah.info, dinyatakan bahawa kayu bajakah (Spatholobus littoralisSusah) mengandungi antioksidan tinggi, bahkan melebihi kandungan antioksidan tanaman lain yang juga mempunyai sifat antikanker.

Penyelidik dari Universiti Lambung Mangkurat, Eko Suhartono, di halaman mengatakan bahawa akar tumbuhan cetak rompak ini mengandungi banyak komponen kimia dari kelenjar pituitari yang berfungsi sebagai antikanker.

Selain itu, terdapat juga komponen tanin dan flavonoid yang berperanan melepaskan komponen hidroksil yang akan mengikat sel barah dan menghalangnya daripada tumbuh.

Khasiat dan khasiat kayu atau akar cetak rompak Kalimantan

Berkat kandungan di dalamnya, kayu Bajakah dapat membawa pelbagai kebaikan dan kebaikan untuk kesihatan kita.

Berikut adalah beberapa kebaikan dan khasiat kayu cetak rompak yang harus anda ketahui!

1. Khasiat kayu cetak rompak Kalimantan untuk antikanker

Keupayaan ini ditemui oleh pelajar-pelajar ini. Pelajar menggunakan dua tikus yang telah disuntik dengan bahan pertumbuhan sel barah sebagai bahan eksperimen mereka.

Sel-sel barah kemudian tumbuh di tubuh tikus, ditandai dengan kemunculan bahagian-bahagian badan yang membengkak dari ekor ke kepala. Seterusnya, tikus ini diberi dua jenis ubat.

Salah satu tikus diberi bawang Dayak yang telah dibentuk menjadi cairan, sementara tikus yang lain diberi air rebus dengan kayu cetak rompak.

Selepas 50 hari, tikus yang menerima rawatan bawang mati sementara tikus yang dirawat dengan air rebusan kayu bajak Bornean tetap sihat dan dapat membiak.

Khasiat akar cetak rompak untuk barah payudara

Keberkesanan kayu bajakah sebagai antikanker telah dirasakan oleh manusia. Dilaporkan Kompas.comKeberkesanan ini dialami oleh penduduk dari Palangkaraya yang sudah menghidap barah payudara tahap 4.

Dalam artikel tersebut dikatakan bahawa kesan air rebus dirasakan hanya dalam satu bulan. Kanser payudara dikatakan dapat disembuhkan sepenuhnya hanya dengan memakan air rebusan tanaman cetak rompak.

2. Kayu Bajakah dapat menyembuhkan luka

Salah satu faedah lain dari kayu cetak rompak adalah menyembuhkan luka. Ini berdasarkan penyelidikan yang dilakukan di Akademi Farmasi ISFI Banjarmasin.

Kajian ini menggunakan 24 tikus Wistar yang dibahagikan kepada 6 kumpulan secara rawak dan masing-masing diberi potongan. Tikus diberi salap yang mengandungi ekstrak etanol batang lanun.

Hasilnya, setiap salap ekstrak etanol batang bajakah mempunyai keberkesanan penyembuhan luka. Ini, kata kajian itu, disebabkan oleh adanya saponin dan tanin.

Kedua-dua sebatian tersebut dikatakan dapat merangsang angiogenesis, yang merupakan salah satu bahagian dari proses penyembuhan luka.

3. Keupayaan antibakteria

Kayu Bajakah Kalimantan juga mempunyai sifat antibakteria, anda tahu. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang juga dilakukan di ISFI Academy of Pharmacy Banjarmasin.

Dalam kajian ini, para penyelidik mendapati aktiviti antibakteria ekstrak etanol batang bajakah terhadap bakteria Escherichia coli. Sebilangan sebatian dalam batang yang memungkinkan aktiviti ini adalah flavonoid, saponin dan tanin.

Berdasarkan cara kerjanya, flavonoid akan bertindak balas dengan merosakkan membran mikroba dan saponin akan merosakkan dinding bakteria dan membuatnya pecah. Sementara tanin akan menghalang pembentukan sel bakteria.

Dengan kemampuan ini, kayu bajakah berpotensi untuk merawat pelbagai penyakit berjangkit. Setakat ini, sebilangan penduduk tempatan cenderung menggunakan kayu Bajakah sebagai ubat untuk sakit perut, cirit-birit dan disentri.

Baca Juga: Kaya dengan Herba, Apa Khasiat Minyak Kutus-Kutus?

Keberkesanan akar bajakah masih memerlukan kajian lebih lanjut

Profesor Madya dalam Dasar Perubatan dan Kesihatan Masyarakat Universitas Andalas, Hardisman Dasman dalam sebuah artikel yang diterbitkan oleh The Conversation Indonesia, mengatakan bahwa penelitian lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sifat-sifat kayu cetak rompak.

Terutama, katanya, untuk kesan antikanker yang menjadikan kayu ini kini dicari di pasaran. Menurutnya, beberapa tahap penyelidikan diperlukan agar sesuatu bahan atau bahan dapat disarankan sebagai bahan rawatan.

Tahap ini bermula dari penyelidikan asas, termasuk pada haiwan, pengambilan bahan semula jadi, menguji keberkesanan zat yang terdapat dalam haiwan eksperimen hingga ujian klinikal atau ujian ubat pada manusia.

Itulah gambaran keberkesanan kayu bajakah yang berpotensi sebagai rawatan alternatif untuk barah dan penyakit lain. Namun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan kegunaan tanaman Dayak endemik ini.

Kesan sampingan kayu lanun Borneo

Walaupun diklaim mempunyai manfaat dan khasiat yang baik untuk tubuh, kayu atau akar tanaman lanun Kalimantan ini juga berpotensi memberi kesan sampingan.

Dari segi rawatan, kayu atau akar bajak laut Kalimantan ini boleh dikategorikan sebagai ubat herba. Walaupun ia herba dan dilabelkan sebagai semula jadi, itu tidak bermakna ia selamat.

Kakitangan Khas Menteri Kesihatan untuk Peningkatan Perkhidmatan Kesihatan, Prof. Akmal Taher mengatakan masih terlalu awal untuk menyatakan bahawa kayu cetak rompak boleh digunakan sebagai ubat penyembuh barah.

Dalam menentukan ubat, katanya, perlu melihat dua sisi, iaitu kesan sampingan dan khasiat, termasuk kayu cetak rompak ini. "Untuk kayu cetak rompak ini, ini hanya soal penyelidikan pada manusia, kerana mesti dibuktikan," kata Prof. Akmal masuk halaman kesihatan negara saya.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan kayu atau akar Kalimantan Bajakah:

 • Keracunan. Tidak semua jenis kayu cetak rompak selamat, kerana ada jenis tertentu yang beracun, anda tahu. Terdapat banyak jenis kayu cetak rompak, ada yang mempunyai sifat toksik.
 • Interaksi dadah. Sekiranya digunakan bersama dengan ubat barah lain, akar kayu bajakah boleh menyebabkan interaksi. Ini boleh mempengaruhi penyerapan, pengedaran, metabolisme dan perkumuhan ubat barah lain di dalam badan.
 • Meningkatkan kepekaan sel barah. Selain menyebabkan interaksi ubat, penggunaan herba pada pesakit barah juga dapat meningkatkan kepekaan kemoterapi sel barah, sehingga ini akan mempengaruhi perencatan ubat kemoterapi terhadap pertumbuhan barah.

Baca Juga: Tidak Hanya Berkesan, Terdapat Potensi Kesan Sampingan Kayu Bajakah untuk Kesihatan

Cara minum kayu lanun

Kayu atau akar Kalimantan Bajakah biasanya dimakan sebagai minuman teh herba. Terdapat juga banyak produk di pasaran yang menjual ekstrak akar cetak rompak berbentuk halus.

Berikut adalah contoh cara memproses dan meminum kayu bajakah dalam bentuk teh:

 • Campurkan 2 sudu besar serbuk akar bajakah dengan 1 cawan air
 • Rebus perlahan selama 40-45 minit, tambah lemon jika perlu
 • Tuangkan ayak dan sudah siap
 • Sekiranya perlu, musim dengan gula, madu, atau sedikit kayu manis.

Kayu Bajakah dikatakan mempunyai sebatian fenolik positif, flavonoid, tanin, dan saponin. Saponin dan tanin inilah yang merangsang angiogenesis, bahagian penting dari proses penyembuhan luka.

Akar lanun Kalimantan bukan pengganti ubat

Memang, dalam penyelidikan awal, akar atau kayu bajak laut Kalimantan ini dikatakan mempunyai khasiat sebagai penawar kepada barah.

Namun, jika anda sedang dirawat kerana barah, bijaksana sebelum meminum kayu bajakah sebagai alternatif rawatan herba.

Perunding Hematologi dan Onkologi Dharmais Cancer Hospital Jakarta, dr. Ronald A. Hukom melalui Jawa Pos mengingatkan bahawa akar cetak rompak tidak boleh digunakan sebagai pengganti rawatan barah.

Ubat-ubatan herba seperti akar bajakah Kalimantan dapat digunakan, tetapi hanya sebagai pelengkap. Di samping itu, anda juga harus berjumpa doktor sebelum meminumnya.

Baca juga: Benarkah rokok herba sihat? Hati-hati Jangan Tertipu

Cara memilih ubat herba dengan selamat

Beberapa jenis ubat herba boleh membuat anda berasa lebih baik dan membantu anda kekal sihat.

Tetapi anda harus menjadi pengguna yang bijak. Melancarkan Medlineplus, berikut adalah beberapa petua ketika memilih ubat herba.

 • Perhatikan tuntutan yang dibuat mengenai produk tersebut. Bagaimana produk dijelaskan? Adakah pil “ajaib” yang “kehilangan” lemak? Adakah ia akan berfungsi lebih cepat daripada rawatan biasa? Tuntutan sedemikian adalah tanda amaran. Sekiranya sesuatu terlalu baik untuk menjadi kenyataan, mungkin tidak.
 • Ingat "kisah kehidupan sebenar" bukan bukti saintifik. Banyak produk dipromosikan dengan kisah kehidupan sebenar. Walaupun petikan itu dari penyedia, tidak ada bukti bahawa orang lain akan mendapat hasil yang sama.
 • Sebelum mencuba produk, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu. Minta pendapat mereka. Adakah produk selamat? Seberapa besar kemungkinan ia berfungsi? Apakah risikonya? Adakah ia akan berinteraksi dengan ubat lain? Adakah ia akan mengganggu rawatan anda?
 • Beli hanya dari syarikat yang mempunyai perakuan pada label mereka seperti cap BPOM dan bagi orang Islam label halal tambahan dari MUI. Syarikat yang mempunyai sijil ini bersetuju untuk menguji kesucian dan kualiti produk mereka.
 • Jangan berikan suplemen herba kepada kanak-kanak atau menggunakannya jika anda berusia lebih dari 65 tahun. Bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu.
 • Jangan gunakan herba tanpa berbincang dengan doktor anda terutamanya jika anda mengambil ubat.
 • Jangan gunakan jika anda hamil atau menyusu.
 • Jangan gunakannya jika anda menjalani pembedahan.
 • Sentiasa beritahu doktor anda apa ramuan yang anda gunakan. Mereka boleh mempengaruhi ubat-ubatan yang anda ambil serta rawatan yang anda terima.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!