Kesihatan

Keputihan berwarna hijau, adakah normal atau harus saya berhati-hati?

Keputihan boleh berubah warna, sebilangan warna keputihan dikatakan normal. Namun, sebilangan yang lain sebenarnya dapat menunjukkan keadaan tertentu. Oleh itu, adakah keputihan hijau normal?

Ketahui ciri-ciri keputihan normal

Keputihan adalah cecair yang dikeluarkan dari kelenjar kecil di faraj dan serviks. Cairan ini berfungsi untuk membuang sel mati, dan menjaga kebersihan vagina dan saluran pembiakan.

Berdasarkan perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS), keputihan normal biasanya dicirikan oleh ciri-ciri tertentu, seperti tidak berbau, berwarna jernih atau putih, mempunyai tekstur yang tebal dan melekit atau berair.

Lalu bagaimana dengan keputihan hijau? Sekiranya pelepasan berwarna hijau, terutamanya jika ia mempunyai tekstur yang tebal dan berbau, anda perlu mengetahui perkara ini. Kerana, ini bukan keputihan yang normal.

Baca juga: Wanita, berikut adalah 5 ciri faraj sihat yang mesti anda ketahui

Apa yang menyebabkan keputihan hijau?

Melancarkan dari halaman Tahap KesihatanPenyebab keputihan hijau yang paling biasa adalah penyakit kelamin yang dikenali sebagai trichomoniasis.

Penyakit kelamin lain, seperti gonorea atau klamidia juga boleh menyebabkan keputihan. Namun, ia mempunyai warna yang lebih kuning atau keruh. Selain itu, jangkitan bakteria juga boleh menyebabkan keadaan ini.

Agar anda lebih memahami setiap penyebab keadaan ini, berikut adalah penjelasan lengkap.

1. Pelepasan hijau disebabkan oleh trichomoniasis

Penyebab pertama keadaan ini adalah trichomoniasis. Trichomoniasis adalah sejenis penyakit kelamin.

Keadaan ini disebabkan oleh protozoa yang dikenali sebagai Trichomonas vaginalis. Ia boleh disampaikan dari orang ke orang melalui hubungan seksual atau dari alat permainan atau alat seks.

Keadaan ini boleh berlaku pada lelaki dan wanita. Trichomoniasis dapat menular melalui hubungan seks tanpa perlindungan. Trichomoniasis tidak disebarkan melalui pelukan, ciuman, seks oral dan dubur, tempat duduk tandas, atau berkongsi peralatan makan.

Keadaan ini sering menyebabkan tiada gejala. Walau bagaimanapun, jika simptom itu berlaku biasanya berlaku antara 5 hingga 28 hari setelah terdedah kepada jangkitan. Dilaporkan dari Garis KesihatanBerikut adalah gejala trichomoniasis pada wanita.

 • Keputihan yang berwarna putih, kelabu, kuning, atau hijau dan mempunyai bau
 • Kemunculan bintik-bintik darah (melihat) atau pendarahan faraj
 • Gatal di kawasan kemaluan
 • Kemerahan atau bengkak di kawasan kemaluan
 • Sakit semasa hubungan seksual atau kencing.

2. Jangkitan bakteria

Jangkitan bakteria atau vaginosis bakteria (VB) adalah penyebab lain dari keadaan ini. VB adalah keadaan yang disebabkan oleh pertumbuhan salah satu daripada beberapa bakteria yang terdapat secara semula jadi di dalam vagina. Ini boleh mengganggu keseimbangan bakteria di dalam vagina.

Terdapat beberapa faktor risiko untuk keadaan ini, termasuk kerap menukar pasangan seksual, merokok, penurunan bilangan bakteria "baik". lactobacilli secara semula jadi, atau lakukan douching (membilas vagina dengan air atau agen pembersih).

Keadaan ini juga boleh menyebabkan gejala tertentu. Berikut adalah gejala vaginosis bakteria.

 • Keputihan yang berwarna putih, kelabu, atau hijau
 • Pelepasan berbau amis
 • Gatal faraj
 • Kesakitan atau kelembutan ketika membuang air kecil.

Baca juga: Keputihan yang kerap gatal? Inilah punca dan cara mengatasinya

Bagaimana mengatasi keputihan hijau?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa keputihan hijau boleh disebabkan oleh keadaan tertentu. Oleh itu, untuk merawat keputihan dengan warna hijau bergantung pada keadaan yang mendasari.

Sekiranya keadaan ini disertai oleh gejala lain, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Nah, berikut adalah cara mengatasi keputihan hijau mengikut penyebabnya.

1. Trichomoniasis

Trichomoniasis boleh dirawat dengan antibiotik. Metronidazole dan Tinidazole adalah dua jenis antibiotik yang dapat membantu merawat keadaan ini.

Bukan hanya itu, pasangan seksual juga harus memeriksa diri mereka sendiri dan mengambil ubat untuk merawat keadaan ini. Elakkan hubungan seksual selama seminggu selepas rawatan.

2. Jangkitan bakteria

Dipetik dari Klinik Mayo, berikut adalah pilihan rawatan untuk merawat VB.

 • Metronidazol: Ubat ini boleh diambil sebagai pil secara lisan atau diminum. Sebaliknya, ubat ini juga boleh didapati dalam bentuk gel topikal. Untuk mengurangkan risiko sakit perut atau loya semasa mengambil ubat ini, elakkan pengambilan alkohol semasa rawatan
 • Clindamycin: Clindamycin boleh didapati dalam bentuk krim yang digunakan secara topikal
 • Tinidazole: Tinidazole adalah ubat oral. Seperti metronidazole, anda harus mengelakkan minum alkohol semasa mengambil rawatan dan sekurang-kurangnya 3 hari setelah menyelesaikan rawatan.

Demikian beberapa maklumat mengenai keputihan hijau. Sekiranya perubahan keputihan disertai dengan gejala lain, segera hubungi doktor anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!