Kesihatan

Berhati-hati! Hubungan intim pada usia dini tidak selamat, ini adalah kesan negatif pada tubuh

Apabila anda mula memasuki usia remaja anda, anda pasti akan mula mengenali istilah melakukan hubungan seks atau melakukan hubungan seks. Tetapi tahukah anda bahawa melakukan hubungan seks pada usia dini boleh memberi beberapa kesan negatif pada tubuh?

Kesan hubungan intim pada usia dini

Tidak ramai yang tahu bahawa melakukan hubungan seks pada usia dini boleh memberi kesan buruk kepada tubuh. Berikut adalah kesan hubungan seks pada usia dini:

Hubungan intim pada usia dini boleh mencetuskan tekanan kepada kemurungan

Melancarkan penjelasan dari halaman Berita Sains Kehidupan Perubatan, satu kajian menunjukkan bahawa seks semasa remaja boleh memberi kesan negatif yang berpanjangan pada tubuh.

Walaupun kajian itu menggunakan haiwan makmal, penemuan tersebut memberikan maklumat yang mungkin dapat digunakan untuk memahami perkembangan seksual manusia.

Dalam kajian ini, seperti yang dilaporkan oleh halaman Berita Sains Kehidupan Perubatan, mereka menggunakan hamster, yang memiliki kemiripan fisiologis dengan manusia, untuk mempelajari secara spesifik bagaimana tubuh bertindak balas terhadap aktiviti seksual di awal kehidupan.

Para penyelidik memasangkan hamster betina dewasa dengan hamster jantan ketika hamster jantan berumur 40 hari, yang setara dengan usia pertengahan remaja.

Mereka mendapati bahawa lelaki dengan pengalaman seksual sebelumnya menunjukkan lebih banyak tanda-tanda tingkah laku seperti kemurungan serta jisim badan yang lebih rendah, tisu pembiakan yang lebih kecil dan perubahan sel di otak.

Antara perubahan selular yang diperhatikan pada haiwan yang melakukan hubungan seks semasa remaja adalah tahap ekspresi gen yang lebih tinggi yang berkaitan dengan keradangan pada tisu otak dan struktur sel yang kurang kompleks di kawasan isyarat utama di otak.

Mereka juga menunjukkan tanda-tanda tindak balas imun yang lebih kuat terhadap ujian kepekaan, yang menunjukkan bahawa sistem kekebalan tubuh mereka berada dalam keadaan kesediaan yang tinggi walaupun tidak ada jangkitan.

Gabungan tindak balas fisiologi pada masa dewasa tidak semestinya menyebabkan bahaya, tetapi menunjukkan bahawa aktiviti seksual semasa perkembangan sistem saraf dapat ditafsirkan oleh tubuh sebagai tekanan.

Hubungan intim pada usia dini menyebabkan masalah tingkah laku

Remaja yang mula melakukan hubungan seks lebih awal daripada rakan sebaya mereka juga menunjukkan kadar kenakalan yang lebih tinggi pada tahun-tahun kemudian.

Ini berdasarkan kajian nasional seperti yang dilaporkan oleh Sains Harian, daripada lebih daripada 7,000 remaja mendapati bahawa remaja yang melakukan hubungan seks lebih awal menunjukkan peningkatan tingkah laku 20 peratus satu tahun kemudian.

Sebaliknya, remaja yang menunggu lebih lama daripada purata seks mempunyai kadar kenakalan 50 peratus lebih rendah setahun kemudian daripada rata-rata remaja. Dan tren itu berterusan selama enam tahun.

Kajian itu juga mengatakan bahawa mereka yang mula melakukan hubungan seks terlalu muda mungkin tidak bersedia menghadapi akibat emosi, sosial, dan tingkah laku yang berpotensi dari tindakan mereka sendiri.

Bukan hanya itu, hubungan intim pada usia dini dan kenakalan mungkin berkaitan dengan konteks sosial sepanjang kehidupan remaja muda.

Melakukan hubungan seks terlalu awal membawa perasaan menjadi orang dewasa. Kanak-kanak mungkin merasakan mereka dapat melakukan perkara yang sama dengan remaja yang lebih tua, termasuk kenakalan. Dan kesan negatif seks awal dapat bertahan hingga remaja dan hingga dewasa awal.

Baca juga: Ibu, Pendidikan Seksual untuk Kanak-kanak Bukan Tabu! Inilah Yang Boleh Anda Lakukan dan Jangan

Cara mencegah hubungan seksual pada usia dini

Melancarkan penjelasan dari Kanak-kanak Stanford, Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan agar ibu bapa mula bercakap dengan anak-anak mereka mengenai tubuh dan jantina mereka, pada tahap yang sesuai dengan usia, ketika mereka mula-mula bertanya dari mana datangnya bayi.

Walaupun banyak remaja mengatakan bahawa mereka tahu segala-galanya mengenai seks, penyelidikan mendapati bahawa banyak yang tidak mengetahui segala-galanya mengenai seks dan jangkitan seksual.

Sebagai ibu bapa, anda adalah sumber maklumat tepat yang tepat untuk remaja. Walau bagaimanapun, ramai ibu bapa tidak pasti bagaimana untuk mula bercakap mengenai seks yang selamat dengan anak-anak mereka. Berikut adalah beberapa petua mengenai cara membincangkan seks selamat dengan anak-anak:

  • Bercakap dengan tenang dan jujur ​​mengenai seks yang selamat.
  • Berlatih bercakap mengenai seks yang selamat dengan orang dewasa lain sebelum bercakap dengan anak anda.
  • Dengarkan anak dan jawab sebarang soalan dengan jujur.
  • Topik yang sesuai untuk perbincangan seks selamat termasuk: jangkitan kelamin dan pencegahannya, tekanan rakan sebaya untuk melakukan hubungan seks, kontrasepsi, dan pelbagai bentuk seksualiti.

Orang lain yang dapat membantu bercakap dengan anak anda mengenai seks mungkin termasuk penyedia penjagaan kesihatan, saudara, atau kaunselor agama.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!