Kesihatan

Mengatasi Kemurungan dan Ketagihan Alkohol dengan Berkesan, Apa Itu Hipnoterapi?

Kata hipnosis lebih sering dikaitkan dengan tindakan jenayah daripada terapi kesihatan. Tetapi kebelakangan ini hipnoterapi sedang dibincangkan. Lalu, apa itu hipnoterapi dan seberapa berkesannya untuk kesihatan tubuh?

Baca juga: Bantu Kembalikan Mood untuk Mencegah Kanser, Inilah Siri Fungsi Vitamin B6 untuk Tubuh

Apa itu hipnoterapi?

Dilaporkan dari terapiytribe.comHipnoterapi juga sering disebut sebagai hipnosis berpandu. Ini adalah bentuk psikoterapi yang menggunakan kelonggaran, tumpuan yang melampau, dan perhatian yang kuat untuk mencapai tahap kesedaran atau perhatian yang meningkat.

Dengan kata lain, ia meletakkan individu dalam keadaan kesedaran yang berubah.

Bentuk terapi ini dianggap sebagai ubat alternatif dengan tujuan memanfaatkan minda seseorang untuk membantu mengurangkan atau mengurangkan pelbagai masalah.

Beberapa masalah ini termasuk tekanan psikologi, fobia, dan tabiat yang tidak sihat, merosakkan, atau berbahaya (merokok dan pengambilan alkohol).

Anda perlu tahu, walaupun biasanya kaedah ini sering disalahgunakan untuk tindakan jenayah, tetapi ia sebenarnya dapat membantu anda menyembuhkan trauma.

Matlamat hipnoterapi adalah untuk membuat perubahan positif pada individu, dengan mana anda yang melakukan terapi ini dibuat tidak sedarkan diri atau tertidur.

Di samping itu, hipnosis membolehkan orang merasakan perkara yang berbeza, seperti menyekat kesedaran tentang kesakitan.

Cara hipnoterapi

Dilaporkan dari webmd.comHipnoterapi itu sendiri boleh digunakan dalam dua cara, iaitu melalui terapi cadangan atau untuk analisis pesakit.

1. Terapi cadangan

Ini adalah cara di mana keadaan hipnosis membuat orang lebih dapat bertindak balas terhadap cadangan. Oleh itu, hipnoterapi dapat menolong sebilangan orang mengubah tingkah laku tertentu.

Beberapa contoh tingkah laku yang boleh diubah melalui hipnoterapi termasuk berhenti merokok atau menggigit kuku. Ia juga dapat membantu orang mengubah persepsi dan sensasi, dan sangat berguna dalam merawat kesakitan.

2. Analisis

Pendekatan ini menggunakan keadaan santai untuk meneroka kemungkinan timbulnya gangguan psikologi atau gejala.

Contohnya, seperti peristiwa masa lalu yang trauma dan seseorang yang tersembunyi dalam ingatannya tanpa menyedarinya. Setelah trauma dizahirkan, sudah tentu ia hanya dapat diatasi dalam psikoterapi.

Faktor kejayaan hipnoterapi

Sudah tentu hipnoterapi mesti melalui beberapa peringkat untuk mencapai hasil yang diinginkan. Tetapi selain bagaimana hipnoterapi digunakan, terdapat juga faktor lain yang akan mempengaruhi kejayaan hipnoterapi.

1. Faktor endogen

Kejayaan atau kegagalan hipnoterapi tentunya juga disokong oleh seseorang. Apabila anda memutuskan untuk pergi dengan cara ini, pastikan ada keinginan kuat dari dalam untuk berubah menjadi lebih baik.

Sekiranya anda seorang yang pemalu, sukar untuk bercakap di khalayak ramai. Lebih baik mempunyai tekad yang kuat dalam diri anda untuk ingin mengembangkannya lebih banyak. Melakukan perubahan tentunya tidak mudah, tetapi keyakinan diri mesti mula wujud secara perlahan.

Maka hipnoterapi ini boleh menjadi salah satu mediasi sehingga dorongan dari dalam semakin kuat untuk berubah menjadi lebih baik.

2. Faktor eksogen

Selain faktor dalaman, orang dan persekitaran di sekitar anda juga sangat berpengaruh dalam menjayakan hipnoterapi.

Salah satu contoh orang yang pemalu, tentu akan dapat berubah dengan cepat apabila persekitaran dan orang di sekelilingnya banyak berinteraksi. Perlahan dan semula jadi anda akan mula terbawa-bawa dan selesa dengan suasana yang ada.

Baca juga: Tekanan Atau Kemurungan, Apa Perbezaannya?

Bagaimana hipnoterapi berfungsi

Hipnoterapi dilakukan dengan memasuki alam kesedaran seseorang, kemudian memberikan cadangan tertentu. Bagi anda yang mengalami kemurungan, hipnoterapi ini dapat menjadikan badan dan minda anda lebih fokus dan santai.

Tetapi anda perlu tahu bahawa ada kebaikan dan keburukan untuk hipnoterapi yang digunakan untuk merawat kemurungan.

1. Pro

Perokok aktif yang ingin berhenti tentu sudah biasa dengan hipnoterapi dan terbukti berkesan. Bukan hanya itu, anda yang mengalami gangguan kegelisahan, sakit kronik, masalah kepekatan terhadap tabiat seperti menggosok gigi pastinya disyorkan untuk melakukan terapi ini.

Kaedah ini banyak digunakan oleh orang kerana dianggap mempunyai sedikit kesan sampingan bagi tubuh.

2. Kekurangan

Tetapi anda perlu ingat, jika anda ingin melakukan hipnoterapi, anda harus terus berjumpa doktor atau seperti yang disyorkan oleh psikologi atau psikiatri. Sebabnya agar tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya seperti ingatan yang salah di otak, kegelisahan terhadap kemarahan yang berlebihan.

Kesan sampingan yang teruk ini boleh menyebabkan perasaan ingin membunuh diri. Oleh itu, tidak digalakkan melakukan hipnoterapi tanpa pakar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!