Kesihatan

Suntikan Pengisi Bibir: Prosedur, Kesan Sampingan, dan Kos yang Perlu Anda Ketahui

Suntikan pengisi bibir telah menjadi pilihan bagi mereka yang menginginkan bibir yang penuh dan berisi. Kaedah ini banyak dipilih kerana ia mempunyai masa pemulihan yang lebih cepat berbanding dengan pembedahan.

Tetapi sebelum melakukan suntikan pengisi di bibir, anda harus mengetahui terlebih dahulu mengenai prosedur dan bahaya di belakangnya. Nah, inilah lebih banyak maklumat mengenai suntikan pengisi bibir.

Baca juga: Selain kelebihan hifu wajah, ketahui juga kesan sampingan dan kosnya!

Bagaimana suntikan pengisi bibir dilakukan?

Harap diperhatikan, pengisi kulit atau yang biasa disebut sebagai pengisi tisu lembut adalah bahan yang dirancang untuk disuntik di bawah permukaan kulit untuk meningkatkan jumlah.

Melaporkan dari Webmd, terdapat banyak jenis pengisi kulit, tetapi salah satu yang paling biasa adalah suntikan pada bibir dan sekitar mulut.

Pengisi atau pengisi bibir yang paling biasa adalah produk yang mengandungi asid hyaluronik. Asid hyaluronik atau HA adalah bahan semula jadi yang terdapat di dalam badan untuk membantu meningkatkan kelantangan pada bibir.

Pengisi bibir dengan asid hyaluronik dapat meningkatkan ketebalan bibir kerana akan menambah bentuk, struktur, dan kelantangan. Kesannya boleh bertahan sekitar enam bulan dan memerlukan lebih banyak suntikan untuk mengekalkan kelantangan bibir.

Kelebihan pengisi dengan asid hyaluronik

Setelah disuntik, gel di pengisi akan menyokong dan membentuk tisu bibir. Kelebihan menggunakan pengisi bibir atau pengisi dengan asid hyaluronik yang mungkin diperoleh termasuk:

Kawalan kelantangan bibir

Jumlah bahan yang disuntik dapat dikawal sehingga doktor mempunyai kawalan yang lebih baik mengenai seberapa banyak peningkatan jumlah bibir yang diinginkan.

Kelajuan rawatan secara beransur-ansur

Suntikan dapat diberikan secara berperingkat sehingga hasil yang diinginkan tercapai. Selain itu, benjolan yang timbul juga dapat larut dengan mudah.

Kurang lebam

Pengisi dengan HA boleh menyebabkan lebam dan bengkak lebih sedikit daripada pengisi bibir yang lain. Walaupun hasilnya cukup lama, biasanya tidak kekal.

Harap maklum, reaksi alahan tidak mungkin berlaku kerana pengisi asid hyaluronik dibuat serupa dengan yang terdapat di dalam badan sehingga cukup selamat untuk semua orang. Tetapi jika anda alah kepada lidocaine, beritahu doktor anda dengan segera sebelum menggunakan pengisi bibir.

Prosedur pemberian pengisi bibir atau pengisi

Teknik pembesaran pengisi melalui suntikan dapat dilakukan dengan cepat. Sebelum suntikan, doktor akan memberi anda ubat bius untuk menghilangkan rasa tidak selesa. Kadang-kadang, menggunakan ais ke bibir juga dapat membantu kebas kawasan ini.

Sekiranya demikian, doktor akan menandakan kawasan yang akan disuntik dengan bahan tertentu. Selepas suntikan, ais juga dapat diberikan kembali untuk menghilangkan rasa tidak selesa dan mengawal bengkak.

Sebaiknya elakkan gincu atau produk bibir lain sebaik sahaja prosedur pengisi. Hasil pengisi biasanya akan dilihat dengan segera dan setelah sembuh bibir akan terasa semula jadi jika rawatan setelah prosedur dilakukan dengan betul.

Adakah terdapat kesan sampingan dari pengisi?

Reaksi alergi terhadap asid hyaluronik jarang berlaku kerana ia adalah molekul gula yang secara semula jadi terdapat di permukaan kulit. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan mengembangkan benjolan atau apa yang disebut granuloma kerana keradangan.

Jenis pengisi ini juga dapat menghasilkan benjolan jika disuntik pada kulit yang salah, seperti jika disuntik terlalu dalam. Benjolan biasanya dapat dilarutkan dengan hyaluronidase yang merupakan enzim yang memecah asid hyaluronik.

Kesan sampingan yang kurang biasa adalah saluran darah tersumbat. Ini akhirnya akan merosakkan tisu bibir, tetapi mudah bagi doktor untuk segera mengesannya dan membatalkan pengisi.

Berapakah kos suntikan pengisi bibir?

Kos untuk pembesaran bibir berbeza-beza bergantung pada jenis pengeluarnya, pengalaman doktor, dan berapa banyak bahan yang diperlukan. Kebanyakan orang tidak memerlukan lebih daripada satu atau dua jarum suntik.

Dipetik dari Hdmall.id, suntikan pengisi bibir bermula dari IDR 2,000,000 hingga IDR 8,000,000 yang akan berbeza-beza bergantung pada setiap klinik.

Oleh itu, sebelum menjalani prosedur, anda perlu mengesahkan semua kos dan bertanya kepada doktor anda mengenai tawaran pelan pembayaran.

Baca juga: Mahukan Bulu Mata Panjang dan Sihat? Inilah Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!