Kesihatan

Kenali Concealer dan Pelbagai Cara Menggunakannya

Terdapat begitu banyak alat solek wanita yang dapat membantu memberikan penampilan wajah yang menakjubkan. Salah satunya ialah penyembunyikan. Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa itu concealer, mari lihat penjelasan berikut.

Apa itu penyembunyikan?

Penyembunyikan adalah produk kecantikan wanita yang digunakan untuk memberi kesan wajah yang kelihatan lebih halus.

Ia berfungsi untuk menutup kekurangan yang terdapat di wajah. Contohnya, jerawat, bintik hitam, tanda kemerahan, dan juga mata panda.

Sebenarnya, jika hanya untuk menutup kekurangan pada wajah, fungsinya tidak jauh berbeza dengan BB krim atau asas.

  • Rajin menanggalkan solekan sebelum tidur. Foto: Shutterstock.com

Walau bagaimanapun penyembunyikan mempunyai beberapa kelebihan yang menjadikannya lebih unggul jika dibandingkan dengan dua jenis produk kecantikan.

Ia boleh digunakan untuk semua jenis kulit. Bermula dari kulit wajah yang normal, berminyak, berjerawat, kering, hingga gabungan. Cukup, perlukan pilihan penyembunyikan betul. Kerana ada beberapa jenis penyembunyikanyang perlu disesuaikan dengan jenis kulit.

Pelbagai penyembunyikan

Seperti produk kecantikan yang lain, penyembunyikan juga terdiri daripada beberapa jenis. Terdapat tiga bentuk penyembunyikan itu dia stick concealer, cecair concealer, dan cream concealer. Masing-masing mempunyai kesesuaian untuk jenis kulit tertentu.

1. Tongkat penyembunyikan

Sesuai dengan namanya, penyembunyikan Jenis ini berbentuk seperti tongkat. Biasanya kawasan aplikasi pelekat kayu adalah kawasan di sekitar mata.

  • pelembap untuk kulit kering

Kaedah penggunaannya sama seperti ketika menggunakan gincu dan boleh digunakan sebelum atau sesudah digunakan asas.

Berlebihan pelekat kayu iaitu kesan yang dihasilkan hampir sempurna menutup kekurangan pada wajah. Teksturnya cenderung lebih berminyak, jadi aplikasinya disarankan agar tidak terlalu tebal.

Dalam kata lain pelekat kayu tidak sesuai untuk pemilik wajah berminyak.

Pada saat pemakaian sebisa mungkin agar tidak dilekatkan dengan menggaru atau menarik, kerana boleh menyebabkan kulit di bawah mata menjadi longgar.

Bagi mereka yang mempunyai kerutan di bawah mata, lebih baik sebelum menggunakannya penyembunyikan Mula-mula gunakan pelembap.

2. Concealer cecair

Bentuk fizikal cecair penyembunyikan cukup senang dibezakan mengikut jenis penyembunyikan yang lain. Pada pandangan pertama, bentuknya mirip dengan gincu yang mempunyai bekas dan tongkat untuk digunakan pada wajah.

Antara penyembunyikan Sebaliknya, jenis ini adalah yang paling fleksibel untuk digunakan.

Ini kerana bentuk zatnya cair, jadi cenderung lebih mudah digunakan pada pelbagai jenis wajah. Selain itu, risiko yang ditimbulkan juga tidak terlalu tinggi. Oleh itu, selamat digunakan untuk pemilik wajah yang berjerawat.

Kelebihan dari cecair penyembunyikan adalah tekstur ringan dan tidak terlalu berminyak, dan dapat menutup kerutan di wajah dengan baik, kerana kesannya dihasilkan matte.

Namun, kekurangannya ialah tekstur cecair menyebabkannya agak sukar untuk disesuaikan dan boleh 'bergerak' ke mana sahaja.

Bagaimana nak guna cecair penyembunyikan tidak terlalu sukar, walaupun tetapannya kurang senang. Anda boleh mengaplikasikannya pada wajah dalam bentuk titik seperti ketika menggunakannya asas.

Selepas itu anda boleh meratakannya menggunakan tongkat aplikator atau hanya menggunakan jari anda.

3. Cream concealer

Bentuk bekas cream concealer hampir sama dengan bekas Pembayang mata. Saiz bekas juga tidak jauh berbeza, yang agak kecil. Walaupun begitu kadang-kadang ada juga yang diletakkan di dalam bekas padat.

Adapun tekstur dari penyembunyikan ini sesuai dengan namanya jadi sedikit berkrim dan sentuhan terasa sangat lembut.

  • Menjaga kesihatan kulit wajah. Foto: //www.shutterstock.com

Penyembunyikan Jenis ini sesuai untuk pemilik wajah kering, kerana teksturnya berkrimIa akan membantu melembapkan kulit.

Selain itu, proses melicinkan wajah juga sangat mudah. Kawasan gunaan penyembunyikan juga boleh berbeza-beza bergantung pada ketebalan dari sederhana hingga penuh satu muka.

Cuma kadang-kadang kesannya berkrim diberikan oleh penyembunyikan jenis ini dapat menjadikan wajah terasa sedikit berat dan tebal. Sekiranya sangat tebal dan terlalu tebal, ia sebenarnya boleh memberi kesan berminyak pada wajah, sehingga garis wajah menjadi sangat jelas dan tegas.

Semasa memakai cream concealer, anda boleh menggunakan span, sikat, atau hanya dengan jari anda. Cara meratakannya tidak sukar, kerana teksturnya berkrim memudahkan pemakaian pada wajah.

Bagaimana nak guna penyembunyikan

Sebelum memakai penyembunyikanPertama, anda harus memastikan bahawa wajah anda memerlukan produk kecantikan ini atau tidak. Jangan gunakannya tanpa alasan yang jelas.

Dan alasannya pasti berkaitan dengan bintik hitam di wajah yang kelihatan menjengkelkan.

Sekiranya anda juga menggunakan asas dan kesan yang dihasilkan cukup untuk menutupi bintik-bintik hitam di wajah penyembunyikan tidak diperlukan lagi.

Walaupun anda ingin menggunakannya, anda harus menggunakannya hanya pada kawasan yang mempunyai bintik hitam atau noda.

Rujuk keadaan kesihatan anda dengan perkhidmatan Doktor Baik. Doktor yang dipercayai kami akan menjawab setiap soalan yang anda ajukan.