Kesihatan

Harus Tahu, Ini adalah Rangkaian Aplikasi untuk Mengira Kalori

Setiap orang yang menjalani diet bertujuan untuk mendapatkan bentuk badan yang ideal. Namun, sekarang anda tidak perlu lagi menghadkan makanan kerana anda dapat mengukur kalori yang masuk ke dalam badan secara langsung. Mari lihat beberapa aplikasi berikut untuk mengira kalori.

Baca Juga: Tanda Twitch Mata Kiri Ada Yang Hilang? Apa yang pasti, ini adalah alasan perubatan

Permohonan untuk mengira kalori

Mengira pengambilan makanan dan kalori sebenarnya penting. Dilaporkan dari Garis KesihatanPenyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mengawasi kalori mereka menurunkan lebih banyak berat badan dan lebih cenderung untuk mengekalkan berat badan mereka dalam jangka masa panjang.

Pada masa kini, mengira kalori sangat mudah. Terdapat banyak laman web dan aplikasi berguna yang dapat membantu anda menjejaki makanan dan mengetahui apa yang anda ambil ke dalam badan anda. Dengan cara itu, tentu saja, semuanya lebih terkawal ketika anda ingin makan atau minum.

1. MyFitnessPal

MyFitnessPal adalah salah satu aplikasi pengiraan kalori yang paling popular hari ini. Aplikasi ini dapat mengetahui berat badan anda dan mengira pengambilan kalori harian yang disyorkan.

Bukan hanya aplikasi ini juga mengandungi catatan harian makanan dan sukan yang dirancang dengan baik. Halaman utama memberikan gambaran yang jelas mengenai berapa banyak kalori yang anda habiskan sepanjang hari.

Di samping itu, MyFitnessPal juga dapat menunjukkan pengambilan sisa pengambilan dan jumlah kalori yang anda bakar dengan bersenam.

Aplikasi ini dapat mengesan kemajuan anda ke arah tujuan anda dan menawarkan forum sembang dengan sesama pengguna. Forum dalam aplikasi merangkumi perbincangan mengenai resipi, petua, dan kisah kejayaan peribadi.

Pangkalan data pemakanan yang dimiliki oleh aplikasi MyFitnessPal itu sendiri memang sangat luas, yang mempunyai lebih dari 5 juta menu makanan.

Anda juga boleh memuat turun resipi dari internet atau membuat makanan dan hidangan istimewa. Aplikasi ini untuk mengira kalori malah menjimatkan makanan kegemaran anda.

Kelebihan lain adalah alat pengimbas kod bar MyFitnessPal membolehkan anda memasukkan maklumat pemakanan beberapa makanan bungkusan secara langsung.

Setiap hari data yang ditunjukkan akan diproses menjadi carta pai untuk menunjukkan pecahan karbohidrat, protein, dan lemak di dalam badan anda.

MyFitnessPal memang menawarkan versi percuma. Walau bagaimanapun, beberapa ciri hanya dapat diakses dalam versi premium, iaitu $ 49,99 per tahun.

2. Kronometer

Anda perlu tahu aplikasi Cronometer adalah aplikasi untuk mengira kalori.

Dalam aplikasi ini anda akan memasukkan makanan dan juga jumlah ke dalam menu yang telah disediakan. Sudah tentu tidak hanya itu, kronometer akan menunjukkan jumlah kalori dan nutrien penting lain seperti vitamin, kalsium, zat besi, dan protein.

Semasa bersenam, anda juga boleh menggunakan kronometer ini sebagai aplikasi untuk mengira kalori yang dibakar. Tetapi jangan lupa untuk memasukkan aktiviti atau sukan apa yang anda lakukan dan jangka masa anda bergerak.

3. FatSecret

FatSecret adalah salah satu aplikasi untuk mengira kalori secara percuma. Ini termasuk buku harian makanan, pangkalan data pemakanan, resipi sihat, log latihan, carta berat badan dan jurnal.

Kelebihannya ialah aplikasi FatSecret menawarkan pandangan ringkas setiap bulan, memberikan jumlah kalori yang dikonsumsi setiap hari dan jumlah rata-rata setiap bulan. Ciri ini mungkin berguna untuk mengetahui sejauh mana kemajuan anda secara keseluruhan.

Aplikasi ini untuk mengira kalori sangat mesra pengguna. Aplikasi ini juga mempunyai komuniti sembang di mana pengguna dapat bertukar kisah kejayaan dan mendapatkan petua, resipi dan banyak lagi.

Baca juga: Cara mengira berat badan ideal yang harus anda ketahui

4. Aplikasi SparkPeople untuk mengira kalori

SparkPeople adalah aplikasi pengiraan kalori lengkap yang dapat mengesan pengambilan, aktiviti, tujuan, dan kemajuan pemakanan seseorang.

Laman web SparkPeople mempunyai komuniti yang besar. Beberapa kandungan dalam aplikasi tersebut meliputi resep, berita kesihatan, demo latihan, hingga artikel oleh pakar kesihatan dan kecergasan.

Versi percuma mempunyai salah satu pangkalan data makanan dan pemakanan dalam talian terbesar, tetapi sebagai syarat anda mesti meningkatkan akaun anda untuk mengakses banyak ciri lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!