Kesihatan

Perut terasa kembung semasa haid? Mari Atasi Dengan Cara Ini!

Kembung perut adalah salah satu gejala yang sering dirasakan semasa haid atau haid. Keadaan ini dapat dirasakan sebelum atau pada awal haid. Tidak perlu risau, kerana anda dapat mengatasi kembung semasa haid dengan cara mudah berikut!

Apa yang menyebabkan kembung semasa haid?

Kembung yang dirasakan semasa haid boleh terjadi kerana perubahan tahap hormon estrogen dan progesteron.

Kira-kira seminggu sebelum haid anda bermula, tahap hormon progesteron turun. Ini menyebabkan rahim menumpahkan lapisan yang menyebabkan pendarahan haid.

Selain menyebabkan pendarahan haid, perubahan tahap hormon progesteron dan estrogen juga menyebabkan tubuh menyimpan lebih banyak air dan garam. Sel-sel badan menjadi bengkak dengan air, menyebabkan rasa kembung.

Selain perubahan tahap hormon, perut kembung semasa haid juga boleh disebabkan oleh faktor lain Garis Kesihatan.

 • Genetik
 • Jenis dan jumlah vitamin yang anda ambil
 • Pengambilan makanan, terutamanya yang tinggi kandungan garam
 • Jumlah minuman atau makanan yang anda makan dengan kafein atau alkohol

Beberapa faktor ini adalah penyebab perut kembung yang sering anda rasakan semasa haid.

Baca juga: Kerap Mengeluarkan Gas Tiba-tiba? Inilah Cara Mengatasi Perut Kembung

Bagaimana mengatasi kembung semasa haid?

Sekiranya anda sering mengalami kembung dalam tempoh anda, anda tidak perlu risau, kerana terdapat beberapa cara untuk mengatasinya.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah cara untuk mengatasi perut kembung semasa haid yang mudah dilakukan.

1. Elakkan memakan makanan masin

Natrium yang terkandung dalam garam dapat meningkatkan jumlah air yang tersimpan di dalam badan. Mengelakkan makanan masin dapat membantu mengurangkan pengekalan air dan mengurangkan gejala perut kembung.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan mengehadkan pengambilan garam hingga 1,500 mg sehari.

Banyak makanan yang diproses mengandungi garam. Memasak makanan anda sendiri dengan menggunakan bahan-bahan segar dapat membantu anda mengelakkan terlalu banyak mengambil garam.

2. Tingkatkan pengambilan makanan yang mengandungi kalium

Meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi kalium atau kalium juga dapat membantu mengatasi gejala perut kembung.

Kalium dapat menurunkan kadar natrium dan meningkatkan pengeluaran air kencing. Dalam kes ini, kalium dapat membantu mengurangkan pengekalan air.

Beberapa makanan yang boleh anda makan termasuk:

 • Sayuran berdaun gelap
 • Keledek
 • Pisang
 • Alpukat
 • Tomato

3. Elakkan pengambilan alkohol dan kafein

Pakar percaya bahawa alkohol dan kafein boleh menyebabkan kembung dan gejala lain dari sindrom pramenstruasi (PMS). Sebaliknya, anda harus mengambil air mineral.

Sekiranya Anda terbiasa minum kopi di pagi hari, cubalah menggantinya dengan minuman yang kurang mengandungi kafein, seperti teh, atau anda juga boleh menggantinya dengan kopi yang tidak mengandungi kafein.

4. Meningkatkan penggunaan air mineral

Air mineral diketahui mempunyai banyak faedah. Sentiasa pastikan anda minum banyak air sebelum haid. Cuba sentiasa memenuhi pengambilan cecair anda.

Jumlah penggunaan air mineral yang disyorkan untuk setiap orang berbeza-beza bergantung pada persekitaran, kesihatan diri, dan pelbagai faktor lain. Walau bagaimanapun, peraturan penggunaan air mineral yang paling biasa adalah minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari.

5. Bersenam secara berkala

Semasa haid, kesakitan atau gejala tidak selesa yang lain dapat membuat kita malas melakukan pelbagai aktiviti, termasuk bersukan. Namun, ternyata senaman dapat mengurangkan gejala kembung yang berlaku semasa haid, anda tahu!

Bersenam secara teratur adalah kunci untuk menguruskan gejala PMS. Anda boleh memilih program latihan dari cadangan berikut:

 • Beberapa jam aktiviti fizikal sederhana seminggu
 • Satu jam atau lebih aktiviti yang kuat dalam seminggu
 • Gabungan aktiviti fizikal ini

Bukan hanya itu, agar kecergasan badan anda lebih optimum, anda juga dapat menambahkan beberapa latihan untuk membina otot beberapa kali seminggu.

Jadi itulah penyebabnya dan bagaimana menangani perut kembung semasa haid yang perlu anda ketahui. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap mengenai masalah ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!