Kesihatan

Harus Tahu, Ternyata Inilah Perbezaan Antara Komedi Hitam Dan Putih

Masalah kulit yang paling biasa dialami oleh banyak orang selain jerawat adalah penampilan bintik hitam. Bahkan ada dua jenis komedo, iaitu komedo dan whitehead. Jadi apa perbezaan antara komedo dan whitehead?

Baca Juga: Jenis Jerawat Yang Muncul di Wajah, Tahukah Anda?

Apa itu komedone?

Dilaporkan dari Garis KesihatanBlackheads adalah lebam kecil yang muncul di kulit kerana folikel rambut yang tersumbat.

Benjolan ini disebut komedo kerana permukaannya kelihatan gelap atau hitam. Blackheads adalah jenis jerawat ringan yang biasanya terbentuk di wajah, tetapi juga boleh muncul di bahagian badan berikut:

  • Dada
  • Leher
  • Bahu

Tetapi ada perbezaan antara jerawat dan komedo, yang dilihat dari proses pembentukannya. Sekiranya jerawat muncul, ia akan dijangkiti bakteria sehingga menyumbat pori-pori cukup dalam.

Sementara itu, komedo biasanya disebabkan kerana pori-pori hanya tersumbat, bukan kehadiran bakteria, dan biasanya tidak ada pembengkakan.

Baca juga: 5 Bahan Berkesan Ini untuk Menghilangkan Blackhead Secara Semula Jadi

Apakah perbezaan antara komedo dan whitehead?

Sama seperti jerawat, komedo juga mempunyai dua jenis, iaitu komedo dan whitehead. Jadi apa perbezaan antara komedo dan whitehead? Berikut adalah penjelasan penuh, dilancarkan dari Garis Kesihatan.

1. Komedo

Komedo atau komedo akan kelihatan seperti titik-titik hitam yang warnanya akan kelihatan jelas pada kulit. Komedo jenis ini umumnya kelihatan sangat mengganggu.

Blackheads adalah lebam berwarna kulit yang terbentuk ketika anda mempunyai jerawat. Dalam kes komedo, jenis ini biasanya terdiri daripada folikel di bawah kulit dengan lubang atau liang yang sangat besar.

Apabila anda mempunyai komedo, pori-pori besar ini tersumbat oleh bahan yang dikenali sebagai sebum. Reaksi kimia dengan sebum berlaku di bawah kulit.

Anda perlu tahu bahawa komedo jenis ini berwarna hitam kerana sebum yang mengandungi unsur melanin. Unsur-unsur ini adalah pigmen yang sama yang mempengaruhi warna kulit, rambut dan mata.

Ini berlaku kerana komedo keluar dari permukaan kulit, jadi komedo ini mengalami pengoksidaan langsung dengan udara sehingga warnanya menjadi hitam.

Apabila komedo muncul di kulit anda, anda harus lebih berhati-hati kerana biasanya komedo jenis ini lebih sukar dikeluarkan. Ini kerana lebih keras dan kelihatan lebih melekat pada kulit.

Memiliki komedo yang banyak tidak merasa selesa, lebih-lebih lagi jenis ini mempunyai tekstur kasar dan cenderung terasa lebih tinggi pada kulit.

Faktor genetik memang merupakan perkara utama untuk munculnya komedo pada sesetengah orang, tetapi tidak perlu risau kerana anda boleh mencegahnya.

Langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah menggunakan solekan yang mengandungi bahan bebas minyak dan pencuci muka yang benar-benar menghilangkan minyak dari wajah anda.

Seterusnya, mulailah menggunakan topeng berasaskan tanah liat secara rutin, kerana terbukti berkesan dalam mencegah komedo dari datang.

Agar anda mendapat hasil yang maksimum, anda harus menggunakannya sekali atau dua kali seminggu untuk mengawal lebihan minyak di wajah.

2. Komedi putih

Komedi putih juga dikenali sebagai whitehead. Melancarkan penjelasan dari Garis Kesihatan, folikel di bawah kulit anda dipenuhi dengan bakteria dan mempunyai bukaan yang sangat kecil di bahagian atas kulit.

Udara tidak dapat memasuki folikel dan bakteria di dalamnya tidak mengalami reaksi kimia, sehingga warnanya tetap putih. Komedo jenis ini juga sering dijumpai di bahagian belakang, bahu, dan muka.

Jenis whiteheads ini boleh terjadi pada siapa saja, ini kerana penampilan atau ketiadaan whiteheads disebabkan oleh gaya hidup dan kebiasaan harian.

Terdapat beberapa faktor yang mendorong seseorang untuk mengalami whiteheads, misalnya, pemilik kulit berminyak, dan pendedahan kepada bahan kimia dari kosmetik yang digunakan.

Faktor lain juga boleh disebabkan oleh pecahnya folikel rambut yang disebabkan oleh kebiasaan memerah jerawat, mencuci muka secara berlebihan, dan melakukan pengelupasan kimia.

Walaupun whiteheads adalah keadaan yang agak ringan, anda tidak boleh memandang rendah kerana boleh menyebabkan komplikasi pada kesihatan kulit.

Komplikasi pada kulit seperti kerengsaan dan jangkitan yang mencetuskan penampilan tisu parut atau bintik hitam pada kulit wajah.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai komedo dan whitehead atau kesihatan kulit yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!