Kesihatan

Kelebihan Betel Lime untuk Kesihatan dan Kesan Sampingan

Berasal dari batuan yang tersimpan, penggunaan kapur semakin diminati oleh beberapa keperluan. Terdapat sebilangan besar manfaat kapur yang boleh diperolehi, seperti perawatan rambut dan gigi.

Namun, tahukah anda bahawa kapur juga boleh menyebabkan kesan sampingan kepada kesihatan? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedah kapur dan kesan buruknya dengan ulasan berikut!

Apa itu whiting?

Kapur sirih adalah nama lain untuk kalsium hidroksida. Seperti namanya, bahan ini adalah gabungan dua komponen utama, iaitu kalsium oksida dan air (hidrogen).

Petikan dari garis kesihatan, Kalsium hidroksida adalah serbuk putih tanpa bau, biasanya digunakan dalam rawatan kumbahan, pengeluaran kertas, pembinaan, dan pemprosesan makanan. Kapur sirih juga sering digunakan dalam prosedur perubatan untuk rawatan gigi dan rambut.

Fungsi dan faedah penapisan

Terdapat beberapa kebaikan kapur untuk badan yang tidak diketahui ramai orang. Bahan-bahan ini sering digunakan sebagai komponen utama dalam produk penjagaan gigi, mulut dan rambut.

1. Penjagaan gigi dan mulut

Manfaat pertama dari kapur kapur adalah kemampuannya untuk merawat kesihatan gigi dan mulut.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, sifat antimikroba kalsium hidroksida dapat digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan yang terjadi di mulut.

Kapur sirih juga dapat digunakan untuk membuat penghalang apikal, yang merupakan lapisan pelindung untuk mencegah jangkitan. Bahan serupa juga berlaku untuk melegakan gejala gusi bengkak dan kesakitan yang ditimbulkannya.

Baca juga: 7 Penyakit Kerana Kesihatan Pergigian dan Mulut yang Buruk, Salah satunya ialah Penyakit Jantung!

2. Penjagaan rambut

Dipetik dari hidup bersemangat, Kalsium hidroksida adalah komponen biasa dalam produk penjagaan rambut. Bahan aktifnya yang beralkali berperanan dalam melicinkan dan mengendurkan rambut. Ini sangat berguna untuk seseorang yang mempunyai rambut kasar.

Malah, kalsium hidroksida juga dipercayai dapat meluruskan rambut bergelombang dengan memutuskan ikatan sidulfide yang menghubungkan sistein, asid amino dengan kepekatan tinggi pada rambut kerinting.

Manfaat pemutihan dapat diperoleh secara kekal jika rawatan dijalankan secara berkala dan berkala.

Kebaikan kapur untuk makanan

Selain kesihatan, kalsium hidroksida juga biasa digunakan dalam pemprosesan makanan dan minuman, termasuk:

  • Produk jagung: Orang-orang di Amerika Tengah telah lama menggunakan kalsium hidroksida untuk mengubah jagung menjadi tepung. Biji jagung mentah direndam dan dicampur dengan kapur untuk melepaskan sejumlah nutrien penting, seperti niasin.
  • Pemprosesan gula: Kalsium hidroksida sering digunakan untuk memproses atau membersihkan gula tertentu, seperti tebu dan gula dari pokok bit.
  • Pemprosesan jus buah: Produk minuman segera jus buah biasanya menggunakan kalsium hidroksida untuk memperkayakan nilai pemakanannya.

Kesan sampingan kapur sirih

Walaupun dapat memberikan manfaat, beberapa orang menyarankan untuk membatasi penggunaan kapur. Kerana, ada beberapa kesan sampingan terhadap kesihatan yang mungkin disebabkan, termasuk:

1. Kesan jika ditelan secara langsung

Dipetik dari medline, Mengambil kalsium hidroksida secara langsung, walaupun secara tidak sengaja, boleh menyebabkan sakit tekak yang teruk, sakit perut, muntah, sensasi terbakar di mulut, najis berdarah, dan penurunan tekanan darah yang melampau.

Keadaan yang dikenal pasti sebagai keracunan (keracunan) boleh menyebabkan pH darah menjadi terlalu beralkali, menyebabkan kerosakan organ.

2. Pendedahan pada kulit

Pendedahan kalsium hidroksida ke kulit boleh menyebabkan pelbagai masalah serius, bergantung pada lokasi dan kekuatan zat atau larutan kapur. Sekiranya terlalu kuat, kulit yang terdedah boleh menjadi jengkel, terbakar, dan luka terbuka akan muncul.

Sekiranya mata terjejas, keadaannya boleh menjadi lebih teruk, yang boleh mencetuskan gangguan visual sementara atau kekal. Mata harus segera dibilas dengan air berterusan selama 15 minit pertama dan kemudian dapatkan rawatan perubatan.

3. Kesan jika disedut

Menghirup kalsium hidroksida melalui hidung boleh mencetuskan komplikasi segera, menyakitkan dan berpotensi mengancam nyawa. Saluran udara boleh membengkak, membuat saluran udara menjadi sempit, dan kemudian mengalami kesukaran bernafas.

Sekiranya zarah kapur dibawa ke paru-paru, ini boleh merumitkan masalah. Seseorang yang mengalami keadaan ini harus segera dibawa ke persekitaran terbuka yang mempunyai udara segar. Sokongan oksigen mungkin diperlukan.

Baiklah, itu adalah tinjauan mengenai kebaikan kulit putih dan kesan sampingan yang boleh disebabkan. Penggunaan tahap yang betul mesti dipertimbangkan agar tidak ada kesan buruk yang dirasakan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!