Kesihatan

Manfaat Melekatkan Kaki ke Dinding untuk Kesihatan

Rutin harian sering membuat seseorang tidak mempunyai masa untuk meluangkan masa untuk bersenam. Kesannya, otot akan mudah kaku dan peredaran darah dapat terganggu.

Jangan bimbang, ada satu aktiviti yang boleh anda lakukan sebelum tidur, iaitu melekatkan kaki anda di dinding.

Dalam yoga, teknik ini disebut viparita karani. Pergerakan ini ternyata mempunyai banyak faedah untuk tubuh, anda tahu. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Kebaikan melekatkan kaki di dinding

Terdapat banyak faedah untuk mengangkat dan melekatkan kaki ke dinding. Selain menghilangkan keletihan, ia juga dapat menjaga peredaran darah di dalam badan. Berikut adalah pelbagai faedah yang perlu anda ketahui:

1. Mengatasi insomnia

Sekiranya anda sering menghadapi masalah tidur pada waktu malam, melekatkan kaki anda ke dinding selama beberapa minit mungkin akan membantu.

Petikan dari WebMD, Terdapat banyak sebab mengapa rasa mengantuk tidak muncul. Salah satunya adalah kerana keletihan. Aktiviti harian memaksa kaki, terutama anak lembu, untuk turut serta dalam menanggung beban badan dalam jangka masa yang lama.

Angkat kaki dan lekatkan ke dinding sebelum dapat mengurangkan beban dan ketegangan otot secara perlahan. Tubuh anda akan berehat dan anda boleh tertidur dengan serta-merta.

Baca juga: Mengatasi Insomnia, Ayuh, Lihat 7 Petua Sihat Tanpa Gangguan Tidur!

2. Meredakan tekanan

Tekanan dapat dikurangkan dengan banyak perkara, yang paling penting adalah berehat. Sebelum tidur, luangkan beberapa minit untuk mengangkat kaki anda dan lekatkan ke dinding.

Saintis di Pusat Perubatan Universiti Rochester, Amerika Syarikat, menjelaskan bahawa ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak hormon kortisol. Pelepasan kortisol yang berpanjangan dapat meningkatkan tekanan darah dan memperburuk peredaran darah.

Kedudukan kaki yang diangkat dapat melancarkan aliran darah di badan. Ini akan menenangkan hati. Pelepasan hormon kortisol akan menurun dan anda akan mula berasa santai.

3. Mengatasi migrain

Sakit kepala boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk kekejangan otot, peredaran darah yang buruk, ketidakseimbangan hormon, kekurangan cecair, dan banyak lagi.

Salah satu jenis sakit kepala yang paling biasa dialami oleh banyak orang adalah migrain. Petikan dari Perubatan Johns Hopkins, Faktor utama penyebab migrain adalah perubahan kimia di sekitar otak yang biasanya dipengaruhi oleh turun naik aliran darah.

Dengan mengangkat kaki dan menekannya ke dinding, lebih mudah darah sampai ke kepala. Dengan cara itu, tahap oksigen di otak juga akan meningkat. Jadi, migrain dan denyutannya dapat mereda dengan perlahan.

Petua untuk mengangkat kaki ke dinding

Walaupun mempunyai banyak faedah, teknik yang salah sebenarnya boleh mengakibatkan kecederaan. Oleh itu, sangat penting untuk memperhatikan kedudukan badan ketika melakukannya, iaitu dengan:

1. Perhatikan kelenturan badan

Sekiranya anda tidak terbiasa, jangan letakkan seluruh kaki anda ke dinding, kerana ini akan menyakitkan. Buat jarak antara dinding dan pinggul anda, kemudian tekan tumit anda ke dinding. Sekiranya perlu, tambahkan bantal di bawah pelvis.

Tetapi jika anda terbiasa melakukannya, anda boleh melekatkan seluruh kaki anda ke permukaan dinding. Oleh itu, badan dan kaki akan membentuk sudut tepat yang sempurna.

2. Lakukan dengan perlahan

Jangan melekatkan seluruh bahagian belakang kaki anda ke dinding. Lakukan secara beransur-ansur dengan memberikan jarak antara dinding dan pinggul. Gerakkan pinggul anda secara perlahan ke arah dinding sehingga kaki anda membentuk garis menegak.

Ini akan mengelakkan otot-otot di kaki anda segera ditarik, yang akhirnya boleh menyebabkan kesakitan atau kecederaan.

Baca juga: 5 Pergerakan Yoga untuk Kecederaan Lutut, Terbukti Meringankan Sakit Terlalu

3. Lakukan selama 15 minit

Sebenarnya, tidak ada batasan tertentu untuk berapa lama anda harus mengangkat kaki dan melekatkannya ke dinding. Hanya itu, menurut Jurnal Yoga, 15 minit adalah masa yang sesuai untuk meningkatkan peredaran darah di dalam badan.

Apabila kaki anda terangkat sepenuhnya, aliran darah akan terasa sangat terasa, terutama di kepala. Gabungkan dengan mengatur pernafasan, supaya badan menjadi lebih santai.

Nah, itulah faedah mengangkat dan melekatkan kaki anda di dinding yang perlu anda ketahui. Melakukannya setiap kali sebelum tidur boleh membuat anda tertidur, jadi anda bersedia untuk melakukan aktiviti pada keesokan harinya. Semoga berjaya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!