Kesihatan

Khasiat Madu Sialang

Terdapat pelbagai khasiat madu untuk kesihatan yang tidak boleh dilepaskan. Selain baik untuk metabolisme, madu hutan ini juga mempunyai aktiviti anti-bakteria.

Madu Sialang sendiri adalah madu yang berasal dari lebah Apis Dorsata yang bersarang di pohon sial. Habitat pokok ini berada di hutan daratan Sumatera.

Mempunyai identiti dan adat budaya

Selain memberikan faedah kesihatan, madu juga merupakan sebahagian daripada identiti budaya dan adat istiadat orang yang tinggal di sekitar hutan tempat pokok itu tumbuh. Itulah sebabnya, pokok ini dilindungi oleh pemerintah tempatan atau undang-undang adat.

Satu pokok salib yang mencapai ketinggian 30-50 meter boleh menjadi habitat bagi 50 atau lebih sarang lebah. Dalam satu sarang, kira-kira 10 kilogram madu dapat diambil dari lebah Apis Dorsata, penuaiannya tidak boleh sewenang-wenangnya kerana mereka mesti mengikuti ritual tradisional.

Kandungan madu sial

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Forest Research and Nature Conservation menulis mengenai kandungan madu lebah Apis Dorsata seperti berikut:

Kandungan air

Dari hasil analisis makmal, kandungan air madu lebah sangat tinggi, mencapai 26-29 peratus. Nilai kandungannya melebihi ketentuan Standar Nasional Indonesia (SNI) yang menetapkan kadar kelembapan madu maksimum 22 persen.

Kandungan air mempengaruhi kualiti madu. Para penyelidik mengatakan madu dengan kandungan air yang tinggi akan menjalani proses penapaian yang cepat sehingga kualiti madu akan menurun.

Tahap keasidan

Dari kajian tersebut, didapati bahawa keasidan (pH) madu adalah 4.0. Ini menunjukkan bahawa madu memenuhi piawaian antarabangsa antara 3.6-5.6.

PH rendah boleh mempengaruhi tahap dan sifat antibakteria, kerana bakteria berkembang dengan baik pada pH neutral atau alkali.

Tahap gula

Dari hasil kajian, dinyatakan bahawa penurunan kandungan gula dalam madu adalah 73.40-73.83 peratus. Angka ini melebihi bilangan maksimum dalam SNI, iaitu 65 peratus.

Khasiat madu celaka

Seperti madu pada umumnya, madu juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Berikut adalah kelebihan madu silang yang disusun dari pelbagai kajian:

Khasiat madu untuk metabolisme

Tesis yang ditulis oleh pelajar dari UIN Suska Riau mendapati aktiviti enzim diastase dari madu Silang. Jenis enzim ini adalah enzim yang ditambahkan oleh lebah semasa proses pematangan madu.

Dalam madu, enzim diastase berfungsi untuk memangkin penukaran gula. Sifat ini akan mempercepat perjalanan reaksi metabolik sehingga menjadi tenaga dan pencernaan dalam badan.

Kajian yang dilakukan di University of Brawijaya mengatakan bahawa enzim diastase ini berasal dari tubuh lebah dan sering digunakan sebagai petunjuk untuk kemurnian dan kesegaran madu.

Mempunyai aktiviti antibakteria

Kajian di Universiti Muhammadiyah Semarang membandingkan aktiviti antibakteria madu pokok Silang dengan madu dari pokok rambutan di Lampung.

Hasil kajian menunjukkan bahawa aktiviti antibakteria madu pokok Silang lebih tinggi daripada madu pokok rambutan. Ini dapat dilihat dari pembentukan zon penghambatan oleh kedua-dua jenis madu, di mana madu silang mempunyai zon penghambatan yang lebih tinggi.

Dalam kajian ini, penyelidik menggunakan bakteria Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) yang diberi kepekatan setiap madu. Sama ada kepekatannya 50 peratus atau 100 peratus, madu dari pokok Silang selalu unggul dalam menyediakan zon perencatan bakteria.

Oleh itu, manfaat madu untuk kesihatan yang telah terbukti secara saintifik. Jangan teragak-agak untuk makan makanan sihat seperti madu ini, OK!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!