Kesihatan

Dari preskripsi doktor, ini adalah pilihan ubat untuk merawat ketuat kelamin

Penggunaan ubat ketuat genital berguna untuk menghilangkan ketuat, melegakan gejala, dan mengurangkan bilangan kawasan yang terkena ketuat di kawasan genital.

Terdapat beberapa pilihan untuk ketuat alat kelamin yang boleh anda gunakan. Kami mengesyorkan agar anda terus menggunakan ubat tersebut mengikut preskripsi doktor untuk memastikan keberkesanannya.

Apakah ketuat kelamin?

Ketuat genital boleh muncul kerana penyakit menular seksual yang disebabkan oleh human papillomavirus (HPV). Penyakit ini biasanya menyerang vagina atau zakar yang lembap dan tidak bersih.

Ketuat genital mungkin kelihatan seperti lebam kecil berwarna kulit atau merah dan muncul dalam kumpulan.

Pilihan ubat ketuat genital dengan preskripsi doktor

Jangan panik terlebih dahulu jika anda mempunyai ketuat kelamin, apabila anda menemui ketuat kemaluan, segera berjumpa doktor.

Doktor akan menetapkan ubat yang akan digunakan. Berikut adalah beberapa ubat untuk ketuat genital dengan preskripsi doktor yang dilancarkan: Mayoklinik:

1. Imiquimod (Aldara, Zyclara)

Imiquimod adalah krim preskripsi untuk ketuat alat kelamin. Ubat ini dapat meningkatkan sistem ketahanan badan sehingga tubuh dapat melawan virus HPV yang menyebabkan ketuat kelamin.

Biasanya, krim imiquimod harus digunakan sekali sehari pada waktu tidur atau tiga kali seminggu selama lebih kurang 16 minggu. Tempoh rawatan bergantung kepada keparahan keadaan penyakit.

Alat kelamin yang dibalut dengan krim ini mesti dibasuh dengan sabun dan air dengan bersih selepas penggunaan selama 6 jam.

Semasa menggunakan ubat ini, elakkan hubungan seksual kerana krim ini boleh merosakkan lapisan kondom atau menyebabkan kerengsaan pada kulit pasangan.

2. Podophyllin dan podofilox (Condylox)

Ubat ketuat genital lain adalah podophyllin, sejenis resin tumbuhan yang boleh memusnahkan tisu pada ketuat genital.

Sementara itu, doktor juga akan menetapkan ubat yang sama, tetapi berasal dari jenis podofilox, untuk digunakan di rumah. Podofilox terdiri daripada dua jenis, iaitu gel dan larutan.

Penyelesaian Podofilox harus disapu dengan kapas pada ketuat. Manakala gel podofilox boleh disapu dengan jari.

Kesan sampingan boleh menyebabkan kerengsaan kulit ringan, mati rasa, atau terbakar di sekitar pangkal paha.

3. Asid Trichloroacetic (Asid Trichloroacetic)

Ubat ketuat genital ini berfungsi dengan cara membakar ketuat dan boleh digunakan pada bahagian dalam alat kelamin. Walau bagaimanapun, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan seperti kerengsaan kulit ringan, mati rasa, sensasi terbakar dan kesakitan.

4. Sinecatechin (Veregen)

Ubat ketuat genital dalam bentuk krim ini boleh digunakan di dalam atau di luar kawasan genital. Kesan sampingan penggunaan ubat ini adalah kulit menjadi merah, gatal atau menyakitkan dengan perasaan terbakar, tetapi masih dalam skala yang ringan.

Sinecatechin digunakan untuk rawatan ketuat kelamin luar dan ketuat di sekitar dubur. Sinecatechin dalam bentuk salap dan mengandungi ekstrak teh hijau yang kaya dengan katekin.

Semasa menggunakan ubat ini, sapukan tiga kali sehari dengan jari anda. Jenis ubat ini juga tidak boleh digunakan lebih dari 16 minggu.

Cara mengelakkan ketuat kemaluan

Ketuat kelamin boleh muncul pada sesiapa sahaja, terutamanya jika anda malas menjaga kebersihan organ intim anda.

Mengelakkan seks bebas dengan tidak menukar pasangan seksual, menggunakan kondom semasa hubungan seks, dan mendapatkan vaksin terhadap HPV boleh menjadi cara untuk mencegah anda daripada ketuat kelamin.

Penggunaan bahan semula jadi seperti ekstrak teh hijau dan minyak pokok teh Ia juga dipercayai dapat mengecilkan ketuat alat kelamin yang tumbuh. Walau bagaimanapun, ramuan semula jadi ini tidak dapat menggantikan peranan ubat doktor.

Memandangkan jangkitan ketuat ini berada di kawasan sensitif, iaitu kawasan genital, rawatan yang tepat diperlukan dari doktor untuk mengatasi masalah ini.

Proses rawatan lain untuk kulit kelamin termasuk pembekuan ketuat untuk merangsang pembentukan sel kulit baru, pembakaran ketuat dengan teknik cauterization, pembedahan, dan rawatan laser.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.