Kesihatan

Adakah benar tidur tanpa coli lebih sihat? Ketahui Fakta!

Ketika hendak berehat, tidak sedikit wanita yang masih keliru mengenakan coli atau tidak. Kelebihan dan kekurangan penggunaan bra ketika tidur telah lama dibincangkan.

Sebilangan wanita bersetuju bahawa tidur tanpa coli adalah lebih baik, sementara yang lain merasa tidak selesa ketika tidak memakainya. Lalu bagaimana dengan anda?

Fakta mengenai coli dan kaitannya dengan tidur

Beberapa mitos mengenai penggunaan coli ketika tidur telah beredar di masyarakat. Bermula dari kepercayaan bahawa tidur tanpa coli menjadikan payudara kendur hingga menggunakan coli boleh mencetuskan barah payudara. Walau bagaimanapun, kedua-dua mitos ini tidak benar.

Tidur tanpa coli tidak akan membuat payudara kendur kerana payudara kendur boleh disebabkan oleh banyak faktor. Seperti kehamilan, penyusuan, atau penuaan.

Semasa memakai coli ketika tidur juga tidak dikaitkan dengan barah. Mitos ini tersebar kerana buku berjudul Dressed to Kill yang ditulis oleh Sydney Ross Singer dan Soma Grismaijer pada tahun 1995.

Dalam buku itu, terdapat tuntutan mengenai risiko barah pada wanita yang memakai bra underwire selama lebih dari 12 jam sehari. Penulis juga berpendapat bahawa bra mengganggu sistem kelenjar getah bening, yang mengakibatkan penumpukan toksin pada payudara.

Walau bagaimanapun, American Cancer Society, menyatakan bahawa tidak ada bukti untuk menyokong tuntutan dalam buku ini. Sebenarnya, cecair badan bergerak naik dan masuk ke kelenjar getah bening di ketiak, bukan di payudara. Tidak memakai coli ketika tidur juga tidak semestinya membuat seseorang terhindar dari barah payudara.

Baca juga: Jangan Terlambat! Inilah Cara Memeriksa Pengesanan Awal Penyakit Payudara Anda (BSE)

Jadi mana yang lebih baik?

Sebenarnya ini boleh ditinggalkan untuk keselesaan setiap orang kerana kedua-duanya tidak terbukti boleh mencetuskan barah. Walau bagaimanapun, bra underwire yang ketat atau berbuih tidak digalakkan untuk digunakan semasa tidur. Jadi tidur tanpa coli akan terasa lebih selesa.

Terdapat banyak jenis coli yang terdapat di luar sana. Sekiranya anda memilih untuk tidur memakai coli, anda harus memilih coli yang tidak terlalu ketat, tidak berwayar dan tidak berbuih sehingga selesa digunakan.

Semasa tidur, badan akan mengalami banyak pergerakan sehingga jika coli terlalu ketat ia boleh menggeser atau menggosok kulit. Untuk itu, pilih coli yang longgar dengan bahan lembut dan boleh menyerap peluh.

Dengan cara itu, anda masih boleh tidur dalam coli tanpa risiko penyakit kulit atau masalah kesihatan lain.

Sementara itu, jika anda memilih untuk tidur tanpa coli, tentu ada beberapa faedah yang dapat anda rasakan secara langsung, seperti:

1. Elakkan kerengsaan kulit

Semasa tidur, badan dapat mengalami perubahan suhu dari masa ke masa. Perubahan suhu boleh mencetuskan peluh dan kerengsaan.

Selain itu, bahan coli yang tidak sesuai juga boleh mencetuskan kegatalan pada kulit. Untuk itu, tidur tanpa coli akan menjadikan kawasan payudara anda lebih sihat kerana dapat mengelakkan risiko kegatalan.

2. Mencegah kekenyangan semasa tidur

Sekiranya anda tidur dengan coli berwayar, anda sangat berisiko merasa sesak ketika tidur. Ini boleh berlaku kerana bra dengan wayar membuat pergerakan otot di beberapa kawasan tidak bebas. Jadi tidur tanpa coli boleh menjadikan pernafasan berfungsi dengan lebih baik.

3. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Bagi sesetengah orang, tidur tanpa coli boleh menjadikan tidur lebih nyenyak. Semasa mengeluarkan coli, badan akan berasa lebih santai dan selesa. Pernafasan yang lancar juga dapat membuat anda tidur lebih nyenyak.

4. Mencegah berpeluh berlebihan

Sebilangan bahan coli tidak dapat menyerap peluh dengan baik atau bahkan boleh menyebabkan rasa sesak. Inilah sebabnya mengapa tidur tanpa coli dianjurkan agar badan tetap selesa, bebas peluh semasa tidur.

5. Meningkatkan peredaran darah

Memakai coli underwire sepanjang hari dapat menyekat peredaran darah. Kawat juga dapat memberi tekanan pada otot di sekitar kawasan payudara dan mempengaruhi kerja sistem saraf. Walaupun tanpa wayar, coli yang terlalu ketat juga boleh mencederakan tisu payudara.

6. Mengelakkan pelbagai penyakit kulit

Bra biasanya dibuat dengan ukuran yang sesuai dengan payudara sehingga boleh memberikan sokongan yang baik.

Namun, apabila dipakai sepanjang hari, coli dapat membuat kulit ditutupi peluh dan lembap. Ini boleh menyebabkan pigmentasi, perubahan warna, bintik-bintik gelap dan ruam muncul.

Adakah anda tahu faedah tidur tanpa memakai coli? Oleh itu mulai sekarang jangan lupa untuk selalu melepaskan coli anda sebelum tidur. Mari tanamkan tabiat baik untuk menjaga payudara anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!