Kesihatan

Jangan keliru, bagaimana anda membaca keputusan PCR dan Rapid Antibody Test?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Menjalankan ujian untuk mengesan virus korona sangat penting. Untuk mengesan virus korona, terdapat dua jenis ujian yang banyak dilakukan, iaitu PCR dan PCR ujian pantasantibodi.

Perbezaan antara ujian antibodi cepat dan PCR

Perbezaan antara kedua-dua jenis ujian ini terletak pada sasaran pengesanan. Sekiranya ujian PCR mencari antigen atau bahan virus, maka dalam ujian pantas apa yang anda cari adalah antibodi atau tindak balas imun terhadap virus.

Oleh itu, ujian PCR cuba mengesan sama ada terdapat jangkitan COVID-19 aktif di dalam badan. Walaupun ujian pantas cuba mengesan sama ada sudah ada jangkitan COVID-19 di dalam badan anda.

Ujian PCR mengesan kehadiran gen dari virus atau serpihannya di dalam badan. Ujian ini sangat dipercayai dan tepat untuk mengesan kehadiran jangkitan COVID-19 aktif di dalam badan anda.

Ujian antibodi akan mengesan tindak balas imun dalam bentuk antibodi terhadap COVID-19. Ini bermaksud bahawa sudah ada virus di dalamnya, dan tubuh anda telah melawan virus tersebut dengan antibodi tertentu. Selalunya diperlukan seminggu selepas jangkitan untuk terbentuk antibodi.

Kemudian, bagaimana membaca hasil PCR dan antibodi ujian cepat? Baca lebih lanjut di bawah!

Apakah ujian PCR?

Reaksi Rantai Polimerase Transkripsi Berbalik (RT-PCR) atau lebih dikenali sebagai ujian PCR adalah kaedah untuk mengesan beberapa virus yang ditandai dengan kepekaan tinggi dan cepat.

PCR adalah ujian kualitatif khusus dan sederhana, hasilnya sering dianggap lebih tepat daripada ujian lain.

Ujian RNA virus ini menggunakan sampel, biasanya diperoleh dari saluran pernafasan dengan swab nasofaring, untuk mengesan jangkitan. Pada populasi umum, ujian ini juga dikenali sebagai 'swab test'.

Coronavirus SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19 hanya mengandungi RNA, yang bermaksud mereka bergantung sepenuhnya pada sel yang sihat untuk membiak dan bertahan. Nah, RT-PCR ini adalah ujian yang mensasarkan virus secara langsung.

Baca juga: Lelaki berisiko mengalami gejala COVID-19 lebih teruk daripada wanita, betul-betul?

Bagaimana membaca hasil PCR?

Untuk membaca hasil PCR, anda mesti mengetahui prosesnya terlebih dahulu. Berikut ini adalah proses untuk menentukan jangkitan virus korona melalui ujian PCR seperti yang dilaporkan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa.

1. Pengumpulan sampel

Sampel diambil dari bahagian tubuh tempat virus terkumpul, seperti hidung atau tekak. Kemudian sampel diberikan beberapa larutan kimia yang menghilangkan bahan seperti protein dan lemak yang hanya mengekstrak RNA yang terdapat dalam sampel.

RNA ditranskripsikan terbalik ke dalam DNA menggunakan enzim tertentu. Kemudian serpihan DNA pendek tambahan ditambahkan, ini dapat menyelesaikan bahagian DNA virus yang ditranskripsikan.

Sekiranya virus terdapat dalam sampel, fragmen ini akan melekat pada bahagian sasaran DNA virus.

2. Masukkan ke dalam mesin

Campuran kemudian diletakkan dalam mesin RT-PCR. Mesin berputar melalui suhu yang dapat memanaskan dan menyejukkan campuran. Intinya adalah untuk mencetuskan reaksi kimia tertentu yang membuat salinan baru yang serupa dari bahagian sasaran DNA virus.

Salinan baru bahagian DNA virus dibuat, label penanda melekat pada helai DNA dan kemudian melepaskan pewarna pendarfluor (pelepasan cahaya oleh zat), yang diukur oleh mesin komputer dan ditampilkan di layar.

Komputer mengesan jumlah pendarfluor dalam sampel pada setiap kitaran. Apabila tahap pendarfluor tertentu dilebihi, ia mengesahkan bahawa ada virus. Semakin sedikit kitaran yang diperlukan untuk mencapai tahap ini, semakin teruk jangkitan virus.

Proses ujian PCR itu sendiri boleh memakan masa 3-5 hari. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes hasilnya dapat lebih cepat.

Cara membaca keputusan swab PCR

Ujian PCR mempunyai 2 keputusan, iaitu positif dan negatif. Inilah yang anda akan dapati pada keputusan ujian anda:

Keputusan ujian positif

Hasil ujian PCR positif menunjukkan bahawa anda mempunyai COVID-19. Ramai orang yang menghidap penyakit ini ringan dan boleh sembuh di rumah tanpa rawatan perubatan.

Oleh itu, jika anda mendapati keputusan ujian anda positif, segera hubungi doktor atau pasukan petugas COVID-19 terdekat di kawasan anda.

Sekiranya masih boleh dirawat di rumah, maka lakukan pengasingan diri. Tidur di bilik yang berasingan, pakai topeng, bersihkan setiap permukaan yang anda sentuh sehingga anda tidak menjangkiti orang lain di rumah.

Keputusan ujian negatif

Sekiranya keputusan ujian PCR anda negatif, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda tidak mempunyai COVID-19 di dalam badan anda semasa ujian itu dilakukan.

Walaupun begitu, jangan gembira kerana anda mungkin dijangkiti SARS-CoV-2 tetapi jumlah virus tidak cukup untuk dikesan dengan ujian yang anda lalui.

Contohnya, ini boleh berlaku semasa anda baru dijangkiti tetapi belum ada gejala. Atau mungkin anda mempunyai COVID-19 lebih dari seminggu sebelum ujian.

Anda perlu memahami lagi bahawa keputusan ujian PCR negatif juga tidak bermaksud anda dilindungi dari penyakit ini dalam jangka masa yang lama. Sebabnya, anda masih boleh terkena COVID-19 setelah ujian, dijangkiti dan menyebarkan virus SARS-CoV-2.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengeluarkan keputusan ujian PCR?

Hasil ujian PCR COVID-19 berbeza-beza. Paling cepat anda dapat memperoleh hasilnya dalam 24 jam setelah sampel diambil. Tetapi ada juga yang dapat memakan waktu hingga beberapa hari, bergantung pada berapa lama sampel sampai di makmal dan berapa banyak yang menunggu dalam antrean.

Baca juga: Ujian PCR untuk COVID-19, berikut adalah penjelasan perubatannya

Apa itu ujian pantasantibodi?

Berbeza dengan PCR, ujian pantas adalah kaedah mengesan virus korona yang hasilnya dapat diketahui selama 10-15 minit. Walaupun begitu, ujian pantas sendiri mempunyai tahap ketepatan yang rendah. Sekiranya keputusannya positif, maka ujian susulan yang lain harus dilakukan.

Ujian ini dilakukan dengan mengambil sampel darah untuk memeriksa keadaan antibodi dalam tubuh seseorang. Oleh itu, ini dapat membantu menentukan reaksi tubuh seseorang dalam melawan virus.

Cara membaca hasil ujian pantas antibodi?

Keputusan ujian yang cepat. Sumber foto: //www.biomedomics.com/

Keputusan pada ujian pantas antibodi digunakan untuk menyaring antibodi IgG dan IgM terhadap SARS-CoV-2, umumnya dapat dikesan dalam darah beberapa hari setelah pendedahan awal terhadap jangkitan. Pada alat ujian pantas, terdapat 3 petunjuk, iaitu C (kawalan), IgG, dan IgM.

Immunoglobulin G (IgG) itu sendiri adalah antibodi yang terbentuk setelah seseorang terdedah kepada virus atau imunisasi. IgG biasanya berlaku seawal 5-7 hari selepas seseorang dijangkiti.

Manakala imunoglobulin M (IgM) adalah antibodi yang bertindak balas dengan segera setelah seseorang terkena virus atau imunisasi. IgM biasanya bertindak balas sebaik sahaja seseorang dijangkiti.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai hasilnya ujian pantas, seperti yang dilaporkan oleh fda.gov:

  • IgG dan IgM positif: Garis berwarna merah di wilayah kawalan (C) berubah dari biru menjadi merah, dan dua garis berwarna akan muncul di IgG dan IgM. Warna garis tidak semestinya sama. Ini menunjukkan hasil positif untuk antibodi IgG dan IgM
  • IgG positif: Garis berwarna merah di wilayah kawalan (C) berubah dari biru ke merah, dan garis berwarna muncul di kawasan ujian IgG. Hasilnya positif untuk antibodi IgG khusus coronavirus
  • IgM positif: Garis berwarna merah di wilayah kawalan (C) berubah dari biru ke merah, dan garis berwarna muncul di kawasan ujian IgM. Hasilnya positif untuk antibodi IgM khusus coronavirus
  • Hasil negatif: Garis merah di kawasan kawalan (C) berubah dari biru ke merah. Tiada garis yang muncul di wilayah ujian IgG atau IgM

Itulah maklumat mengenai cara membaca hasil PCR dan ujian pantas. Diagnosis awal COVID-19 sangat penting untuk membantu mencegah dan mengawal wabak ini.

Bukan hanya itu, menjalani ujian lebih awal dan mengetahui hasilnya dapat membantu mengawal sumber jangkitan dan juga membantu pesakit untuk mencegah perkembangan penyakit.

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!