Kesihatan

Harus Tahu, Ini Cara Yang Betul Untuk Mencuci Muka Untuk Kulit Bersih Dan Sihat

Mencuci muka adalah rutin wajib untuk mendapatkan kulit yang bersih. Untuk mendapatkan kesan ini, mencuci muka tidak boleh sembrono. Adakah anda telah mencuci muka dengan betul? Bagaimana cara mencuci muka dengan betul? Mari lihat di bawah.

Cara mencuci muka dengan cara yang betul

Untuk mendapatkan kulit wajah yang bersih dan sihat bukanlah sesuatu yang mudah. Salah satu perkara yang harus anda lakukan ialah mencuci muka dengan betul. Namun, masih ramai yang tidak tahu mencuci muka dengan betul.

Tidak perlu risau, berikut adalah cara mencuci muka dengan betul dari pelbagai sumber yang boleh anda lakukan.

1. Bersih solekan, langkah pertama bagaimana mencuci muka dengan betul

Sebelum mencuci muka, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membersihkan alat solek melekat pada wajah. Sebaiknya gunakan pembersih wajah yang lembut untuk menghilangkannya alat solek-kamu. Langkah Ini mesti bagi semua jenis kulit.

2. Bersihkan wajah anda dengan cuci muka atau pencuci muka

Selepas membersihkan wajah anda dengan penghilang solekan, cara seterusnya adalah membersihkan wajah dengan menggunakan cuci muka atau pencuci muka.

Untuk membersihkan liang yang tersumbat, cubalah kaedahnya pembersihan berganda. Kedua-dua kaedah ini menggunakan minyak semula jadi, seperti minyak jarak (minyak kastor), zaitun, dan bunga matahari untuk menghilangkan kotoran di wajah.

Kemudian bersihkan wajah anda dengan pembersih wajah ringan untuk membersihkan minyak.

Celupkan kapas ke dalam air misel, penghilang solekan, atau minyak semula jadi untuk dikeluarkan alat solek di sekitar mata. Lapisan kapas dapat membantu membersihkan lipatan mata dengan lembut.

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan air suam untuk membersihkan wajah anda. Air suam membantu menghilangkan kotoran dari kulit, tetapi air yang terlalu panas boleh menjadikan kulit anda terlalu kering.

2. Cara mencuci muka dengan betul dengan melakukan mengukus

Cara kedua yang boleh anda lakukan ialah lakukan mengukus atau wap muka. Langkah ini adalah langkah terbaik untuk kulit berminyak.

Masukkan air suam ke dalam bekas, kemudian arahkan bekas ke wajah anda, biarkan selama 5 minit, dan kemudian bersihkan wap yang melekat pada wajah anda menggunakan tisu muka.

Selepas itu, anda harus mengurut wajah anda menggunakan ketulan ais dalam gerakan bulat. Ia digunakan untuk mengetatkan pori-pori dan mengembalikan suhu kulit menjadi normal.

3. Menyental

Cara ketiga adalah dengan memohon gosok pada wajah dan biarkan selama beberapa minit. Kaedah ini digunakan untuk membuang sel kulit mati, yang menjadikan kulit kusam.

Selain menggunakan gosok muka dibeli di pasaran, anda juga boleh membuat gosok muka diri anda! Anda boleh menggunakan campuran gula dan madu untuk mengelupas kulit anda secara semula jadi.

Dengan cara ini, sapu gosok yang telah disapukan pada wajah dengan lembut selama 5 minit, kemudian diamkan selama 3 minit atau lebih sebelum anda mencucinya dengan air.

Eitss, tetapi jangan terlalu kerap melakukannya menyental Ya, kerana jika dilakukan secara berlebihan, ia boleh merosakkan lapisan kulit terluar.

4. Topeng

Tidak kira jenis kulit anda, menggunakan topeng menjadikan kulit anda lebih lembut dan cerah.

Pemakaian topeng ini tidak diperlukan setiap hari, terutamanya jika anda menggunakan topeng pengelupasan, ini sebenarnya boleh menjadikan kulit menjadi kering.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan topeng setiap hari, anda harus menggunakan topeng yang mempunyai fungsi yang berbeza.

5. Sapukan toner

Selanjutnya, setelah anda melakukan pelbagai cara untuk membersihkan wajah dengan betul seperti yang dijelaskan, anda boleh menggunakan toner.

Anda boleh menggunakan produk toner yang dijual di pasaran atau toner yang anda buat sendiri di rumah, misalnya toner dari jus timun atau air mawar. Menggunakan toner membantu mengekalkan keseimbangan PH.

Baca juga: Jangan ketinggalan untuk digunakan, ini adalah fungsi penyegar wajah

6. Jangan lupa menggunakan pelembap

Maka perkara terakhir yang harus anda lakukan ialah menggunakan pelembap.

Sapukan krim berkhasiat di wajah dan leher anda, dan jangan lupa untuk menggunakan kaedah ini sebelum tidur.

Dilaporkan dari Makanan NDTVZaheer Ahmed yang merupakan ahli dermatologi di Max Hospital mencadangkan penggunaan pelembap mengikut jenis kulit.

Untuk kulit kering, anda harus menggunakan pelembap yang bebas alkohol. Untuk kulit yang berjerawat, gunakan pelembap yang mengandungi benoksil peroksida.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!