Kesihatan

Penyelesaian Penghidratan Toner untuk Kulit Kering, Ketahui Pelbagai Manfaat dan Cara Menggunakannya

Sebagai peminat penjagaan kulit, anda mesti biasa dengan namanya toner penghidratan, betul? Ya, produk ini yang berfungsi untuk menyegarkan wajah sering diabaikan dan terlepas dari rutin penjagaan wanita.

Namun, itu adalah sejak trend solekan dari Korea Selatan menyerang dunia. Kehadiran toner penghidratan menjadi lebih banyak dan lebih diambil kira, anda tahu. Oleh itu, anda tidak akan ketinggalan jika anda ingin memiliki kulit yang jernih seperti artis K-Drama.

Oleh itu, apa yang perlu anda perhatikan ketika memilih? toner penghidratan? Lihatlah beberapa fakta di sini terlebih dahulu, ayuh.

Apa itu toner penghidratan?

Rutin membersihkan wajah telah menjadi aktiviti wajib bagi wanita. Sebilangannya cukup hanya menggunakan sabun, ada yang merasa tidak lengkap jika mereka tidak melakukan teknik ini pembersihan berganda. Kaedah mana yang biasa anda gunakan?

Apa pun, pastikan toner penghidratan termasuk dalam rutin penyelenggaraan anda. Toner penghidratan secara amnya bertekstur seperti air yang kaya dengan kandungan hidrogen dan oksigen. Dalam beberapa produk, ia juga boleh mengandungi bahan tambahan seperti asid, gliserin, dan antioksidan.

Sifatnya seperti air menjadikannya cepat menembusi kulit dan menghilangkan sisa kotoran yang tersisa setelah mencuci muka. Hasilnya, wajah akan kelihatan lembap, berseri, dan bersih. toner juga dapat menjadikan penggunaan serum dan primer menjadi lebih sempurna.

Fungsi toner penghidratan

Menurut hari ini.com, toner Berfungsi paling berkesan pada jenis kulit yang berjerawat. Selain menyegarkan dan membersihkan, benda ini juga mempunyai beberapa fungsi lain seperti:

Mengecilkan liang pori

Hanya dengan memakai sedikit toner pada sapu kapas dan kemudian gosokkannya ke kawasan kulit yang kotor dan berminyak, wajah akan kelihatan bersih. Manfaat lain, pori-pori wajah akan kelihatan lebih kecil.

Mengembalikan keseimbangan pH kulit

Kulit pada dasarnya berasid dengan tahap pH seimbang sekitar 5 atau 6. Namun, ini boleh berubah dengan langkah-langkah yang biasanya anda ambil. Mencuci muka dengan jarang, atau memilih produk pembersih yang salah dapat membuat ketidakseimbangan pH kulit anda.

Apabila ini berlaku, kulit memerlukan sedikit masa untuk kembali ke tahap pH normalnya, dan ini biasanya akan disertai dengan pengeluaran minyak yang berlebihan di wajah. Dengan toner, anda dapat mengembalikan pH semula jadi wajah dengan cepat tanpa perlu menjadikan kulit berminyak.

Menjadi perlindungan tambahan pada wajah

toner berperanan berkesan untuk menghilangkan habuk dan sisa-sisa pencemaran yang melekat pada wajah. Bukan hanya itu, ia juga dapat membuang kandungan mineral dan klorin dalam air paip yang boleh membahayakan kulit.

Melembapkan seperti pelembap

Beberapa jenis toner penghidratan di pasaran adalah humektan. Iaitu, ia mengandungi bahan hygroscopic yang digunakan untuk mengekalkan kelembapan seperti pelembap atau pelembap.

Bilakah anda mesti menggunakan toner penghidratan?

Melihat pelbagai fungsinya, toner akan lebih berkesan apabila digunakan selepas mencuci muka. Melaporkan dari allure.com, anda dinasihatkan untuk memakai pakaian ini setelah selesai melakukannya pembersihan berganda dan mengelupaskan wajah.

Ini kerana proses pembersihan wajah secara umum akan menghilangkan alat solek, kotoran, dan sel kulit mati. Oleh itu, bahan bermanfaat yang terdapat dalam toner penghidratan dapat meresap ke kulit dengan lebih senang dan menjalankan fungsinya.

Petua tambahan sedikit, jangan gunakan toner lebih dari satu minit selepas mencuci muka. Sebabnya adalah bahawa molekul bermanfaat akan berfungsi dengan lebih berkesan apabila digunakan pada kulit basah.

Cara menggunakan toner penghidratan

Mula-mula anda boleh menitis toner penghidratan cukup pada sapu kapas, kemudian lap secara langsung ke seluruh muka dan leher. Seperti yang telah dikaji sebelumnya, anda harus memakai toner selepas mencuci muka dan sebelum menggunakan serum atau pelembap.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan kapas, anda juga boleh mencurahkannya terus ke telapak tangan anda dan kemudian oleskan ke wajah anda dengan menekan perlahan permukaan wajah hingga toner meresap.

Pakai toner baik dalam penjagaan wajah pada waktu siang dan malam. Tetapi jika kulit anda kering atau mudah teriritasi, sapukan sekali sehari.

Bagaimana memilih bahan yang sesuai dalam toner?

Dilaporkan dari womenshealthmag.com, di luar kandungan hidrogen dan oksigen terdapat beberapa zat tambahan yang dapat memberikan manfaat khas untuk kulit.

Sebilangannya adalah air mawar untuk menghidrat, chamomile bertenang, minyak pokok teh untuk melawan bakteria dan lidah buaya untuk melawan keradangan. Semua ini dapat disesuaikan dengan keperluan kulit wajah anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!