Kesihatan

Walaupun Ujian Kesihatan Boleh Gagal, Ini Sebabnya

Untuk mengetahui keadaan kesihatan badan anda secara berkala, anda boleh melakukan ujian perubatan atau pemeriksaan kesihatan. Tetapi adakah anda tahu bahawa ujian perubatan boleh gagal. Sebenarnya ada beberapa perkara yang membuat ujian perubatan gagal.

Baca Juga: Serangan Jantung Menghidupkan, Mencegah Seawal Mungkin

Ujian perubatan untuk mencari masalah kesihatan seawal mungkin

Ujian perubatan untuk mencari masalah kesihatan sebelum terlambat. Foto: //pixabay.com

Ujian perubatan boleh dilakukan untuk mencari masalah kesihatan dalam badan sebelum masalah itu bertambah buruk. Terdapat pelbagai ujian yang boleh dilakukan untuk menentukan keadaan badan yang kelihatan atau tidak kelihatan.

Satu siri ujian yang boleh diambil ditentukan oleh usia, keadaan kesihatan diri, kesihatan keluarga, dan gaya hidup termasuk seberapa aktif anda, makanan apa yang anda makan, dan sama ada anda merokok atau tidak.

Beberapa perkara mesti disediakan untuk mengurangkan ujian perubatan yang gagal

Sebelum anda menjalani ujian perubatan, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempersiapkan diri, termasuk:

  • Kaji rekod perubatan keluarga dekat

Ini untuk melihat apakah ada faktor genetik yang mencetuskan risiko tubuh anda untuk menghidap penyakit jantung, strok, diabetes, atau barah. Kakitangan perubatan akan mempertimbangkan faktor-faktor ini dalam ujian perubatan dan apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah penyakit ini.

  • Sekiranya sebelum ini anda menjalani ujian perubatan

Adalah idea yang baik untuk mengetahui sama ada anda menantikan vaksinasi, ujian susulan dan ujian lain.

  • Catat soalan atau aduan

Anda juga harus mencatat sebarang pertanyaan yang ingin anda ajukan dan sebarang masalah badan yang dirasakan oleh pegawai perubatan sehingga mereka dapat ditindaklanjuti semasa ujian perubatan.

Setelah proses ujian perubatan dijalankan, anda boleh berunding mengenai hasil ujian perubatan yang telah dijalankan. Hasil ini dapat menjadi penentu langkah perubatan apa yang dapat anda ambil dan apa yang harus dicegah, terutama jika hasilnya menunjukkan tubuh anda tidak baik.

Ujian perubatan untuk bekerja

Ujian perubatan untuk memohon pekerjaan. Sumber gambar: //www.shutterstock

Selain mengetahui keadaan kesihatan badan dan langkah-langkah seterusnya yang mesti diambil untuk menjaga kesihatan badan, ujian perubatan juga biasanya dilakukan untuk pelbagai perkara lain seperti kerja, sekolah, dan izin kerja di luar negara.

Ujian perubatan sebagai keadaan kerja atau sekolah, umumnya bertujuan untuk:

  • Menguji kecergasan badan

Ujian perubatan dijalankan untuk menguji kemungkinan sama ada badan anda bersedia bekerja atau pergi ke sekolah dengan keadaan perubatan yang anda miliki. Sekiranya tidak, langkah apa yang boleh diambil untuk menyiapkan badan.

  • Meramalkan risiko kesihatan masa depan

Ujian perubatan juga dilakukan untuk melihat risiko apa yang mungkin timbul di masa depan dan bagaimana mengawal risiko ini di tempat kerja atau sekolah untuk mencegah penularan atau kemerosotan penyakit.

Gaya hidup yang anda jalani juga boleh menjadi faktor dalam menentukan ujian perubatan yang dilakukan.

  • Kedudukan

Sebilangan syarikat dalam industri tertentu mempunyai standard dan syarat undang-undang yang mesti dipenuhi. Ujian perubatan ini dilakukan untuk menentukan kelayakan anda untuk ditempatkan di posisi tertentu, terutama dalam pekerjaan yang memerlukan latihan fizikal yang berat.

Pada dasarnya, syarikat tidak mahu risiko keadaan badan menjadi halangan di masa depan untuk diri sendiri dan orang lain.

Sekiranya masalah kesihatan dijumpai, anda biasanya dirujuk ke doktor yang berkenaan agar masalahnya dapat ditindaklanjuti. Kehadiran masalah kesihatan dapat menentukan sama ada anda akan "lulus" ujian perubatan atau tidak.

Baca juga: Iftar dengan makanan pedas, apa kesannya?

Faktor yang boleh membuat ujian perubatan gagal

Mengalami kecederaan boleh membuat ujian perubatan gagal. Foto: //www.shutterstock.com

Adalah lumrah bagi orang untuk takut akan kegagalan dalam proses ini. Faktor yang menyebabkan kegagalan dalam ujian perubatan boleh merangkumi kecederaan yang dialami, atau keadaan perubatan yang dikhuatiri akan mempengaruhi risiko ketika bekerja nanti.

Sekiranya anda bimbang tentang keadaan kesihatan atau kecederaan sebelumnya, berunding terlebih dahulu dengan pengurus pengambilan pekerja di syarikat yang anda minta, terutamanya jika pekerjaan itu memerlukan standard perubatan yang ketat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.