Kesihatan

Ini 6 Makanan Sihat tetapi Berlemak, Mana Yang Kegemaran Anda?

Ditulis oleh: Zai

Disemak oleh: dr. Vivi Puspita Hartono

Doktor yang Baik - Pandangan umum adalah bahawa orang biasanya makan makanan yang cenderung sihat kerana mereka tidak mahu gemuk. Sebenarnya, ada makanan sihat yang menjadikan anda gemuk.

Tidak semua orang mahu menurunkan berat badan. Sebilangan yang lain sebenarnya ingin menambah berat badan untuk mendapatkan bentuk badan yang lebih ideal. Tetapi bagaimana menjadi gemuk tetapi dalam keadaan yang tetap sihat.

Sejenis makanan sihat tetapi menjadikan anda gemuk

Nah, barisan makanan ini mungkin dapat anda pilih jika anda ingin memiliki badan yang gemuk tetapi tetap sihat.

1. Alpukat

Alpukat tinggi kalori dan lemak tetapi sihat. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Sekiranya anda gemuk, anda harus memasukkan alpukat dalam makanan anda. Sebabnya, alpukat adalah sejenis buah yang padat kalori dan juga penuh dengan lemak sihat, menjadikannya sesuai sebagai menu makanan untuk menambah berat badan.

Selain itu, alpukat juga merupakan salah satu makanan dengan kandungan kalium yang tinggi. Alpukat mengandungi 40% lebih banyak kalium daripada pisang. Salah satu faedah penting kalium ialah ia berfungsi untuk menjaga kesihatan jantung.

2. Telur

Kandungan protein yang tinggi dalam telur membantu membina otot. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Telur dikelaskan sebagai salah satu makanan sihat tetapi juga boleh menjadikan anda gemuk. Ini kerana telur adalah makanan dengan kandungan protein tinggi dan sesuai untuk pembinaan otot. Tidak menghairankan bahawa sebilangan atlet dan ahli bina badan sering memasukkan telur dalam makanan mereka.

Dalam setiap 50 gram telur rebus terdapat 5,3 gram lemak, di antaranya 1,6 gram lemak tepu. Kuning telur mengandungi vitamin D, kolin, dan vitamin B yang menyokong fungsi hati, otak, saraf dan otot. Selain itu, kuning telur juga mengandungi pelbagai fitonutrien lain, seperti lutein.

3. Susu

Minum susu dapat menambah berat badan dengan berkesan. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Selain mempunyai rasa yang baik, susu adalah minuman yang berkesan untuk kenaikan berat badan. Susu mengandungi protein, karbohidrat, dan lemak baik dalam jumlah yang seimbang. Selain itu, susu juga merupakan sumber kalsium yang baik, mengandungi pelbagai vitamin dan mineral lain yang penting untuk tubuh.

Cuba minum 1-2 gelas susu setiap hari untuk mempercepat proses kenaikan berat badan. Namun, jika anda tidak suka memakan susu secara langsung, anda masih boleh memprosesnya dengan cara lain, seperti mencampurkannya ke dalam kopi, teh, jus buah, atau bahkan menambahkannya ke makanan ringan bijirin.

4. Keju

Keju mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk tubuh. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Keju adalah makanan yang enak, berkhasiat, dan sesuai untuk kenaikan berat badan. Ini kerana keju pada dasarnya dibuat dari susu sehingga mempunyai lebih kurang manfaat yang sama.

Keju adalah sumber kalsium, vitamin B12, fosforus, selenium, dan pelbagai nutrien lain yang penting untuk tubuh. Untuk rasa yang lebih enak, anda boleh menghidangkan keju bersama roti bakar, berfungsi sebagai topeng martabak, atau berfungsi sebagai pengisian kek dan sandwic.

5. Coklat Gelap

Coklat gelap dapat membantu anda menambah berat badan. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com

Coklat gelap adalah makanan dengan kandungan lemak tinggi sehingga memakannya juga dapat membuat anda bertambah berat badan. Setiap 100 gram bar coklat gelap mengandungi kira-kira 600 kalori dengan beberapa bahan lain, seperti serat, besi, magnesium, tembaga, dan mangan.

Selain itu, coklat gelap juga mengandungi antioksidan yang berguna untuk melawan radikal bebas dan mencegah barah.

6. Daging Merah

Daging merah mempunyai pelbagai kandungan nutrisi yang membantu kenaikan berat badan. Sumber gambar: //www.shutterstock.com

Daging merah adalah makanan yang tepat untuk menambah berat badan. Daging merah diketahui tinggi kalori, lemak, dan protein yang dapat dengan cepat meningkatkan berat badan dan jisim otot ketika dimakan.

Sekiranya anda suka daging lembu, anda boleh menyajikannya bersama selada, kubis, kacang buncis, kentang goreng, kepingan tomato, dan sos mayonis.

Rujukan:

Healthline (2018) diakses pada 16 Oktober 2019. 18 makanan sihat untuk menambah berat badan cepat

Healthline (2017) diakses pada 16 Oktober 2019. 10 makanan tinggi lemak yang sebenarnya sangat sihat

Berita Perubatan Hari Ini (2018) diakses pada 16 Oktober 2019. Apakah makanan tinggi lemak yang paling sihat?

Data Nutrisi SELF diakses pada 16 Oktober 2019. Fakta & kalori pemakanan lemak susu, keseluruhan, 3.25%

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found