Kesihatan

Selesema Singapura pada Orang Dewasa, Adakah Lebih Berbahaya?

Selesema Singapura pada orang dewasa juga boleh terjadi akibat dari pendedahan langsung kepada virus. Harap maklum, selesema Singapura atau biasa dikenali sebagai Penyakit Tangan, Kaki, dan Mulut (HFMD) secara amnya mempengaruhi bayi dan kanak-kanak kecil.

Walau bagaimanapun, penyakit ini ternyata menular pada orang dewasa di mana gejalanya lebih cenderung tidak simptomatik daripada kanak-kanak.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai selesema Singapura pada orang dewasa, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Pertolongan Cemas Ketika Tubuh Secara Tidak sengaja Mengandungi Toksin

Adakah selesema Singapura pada orang dewasa lebih berbahaya?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit atau CDC, HFMD umumnya tidak serius pada orang dewasa atau kanak-kanak. CDC menyatakan bahawa kebanyakan orang, tanpa mengira usia, pulih dari HFMD dalam 7 hingga 10 hari tanpa rawatan perubatan.

Persatuan Akademi Dermatologi Amerika atau AAD menyatakan bahawa kebanyakan orang dewasa tidak mempunyai gejala jika mereka menghidap HFMD. Walau bagaimanapun, sebilangan dari mereka mungkin mempunyai gejala jinak.

Kes HFMD pada orang dewasa dan kanak-kanak boleh berkisar dari ringan hingga teruk. Walau bagaimanapun, HFMD tidak begitu berbahaya sehingga komplikasi yang memerlukan campur tangan perubatan jarang terjadi.

Punca selesema Singapura pada orang dewasa

Enterovirus adalah penyebab selesema Singapura atau HFMD. Menurut CDC, terdapat beberapa jenis virus yang paling sering menyebabkan selesema Singapura, termasuk yang berikut:

  • Coxsackievirus A16. Virus ini adalah jangkitan selesema Singapura yang paling biasa di Amerika Syarikat.
  • Coxsackievirus A6. Virus jenis ini dapat membuat orang yang dijangkiti mungkin mengalami gejala yang lebih teruk.
  • Enterovirus 71 atau EV-A71. Virus ini adalah penyebab HFMD yang paling biasa di Asia Timur dan Tenggara.

Penyakit tangan, kaki, dan mulut biasanya bermula dengan demam, selera makan berkurang, sakit tekak, dan rasa lambat. Selepas demam, luka mungkin sakit di mulut.

Luka ini, yang dikenali sebagai herpangina, muncul sebagai bintik-bintik, yang biasanya berada di bahagian belakang mulut. Tompok-tompok ini kemudian boleh melepuh dan menyakitkan.

Pada masa yang sama atau tidak lama selepas luka muncul, ruam kulit boleh timbul di telapak tangan dan tapak kaki dengan gatal-gatal. Ruam boleh meluas ke lengan, kaki, punggung, alat kelamin, perut, dan belakang.

Bagaimana selesema Singapura merebak?

Dilaporkan Perubatan Penn, penyakit tangan, kaki dan mulut disebabkan oleh virus berjangkit yang boleh ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui rembesan hidung dan tekak. Ini termasuk air liur atau lendir, cecair lepuh, atau tinja.

Orang dewasa dengan HFMD juga boleh mendapat virus kerana pelbagai faktor. Sebilangan penularan dapat terjadi jika Anda melakukan kontak dekat dengan orang yang dijangkiti, menghirup udara yang dijangkiti dari batuk atau bersin, menyentuh benda yang tercemar, dan terkena air yang dijangkiti.

Sekiranya anda menghidap HFMD, anda boleh menjangkiti orang lain pada minggu pertama sehingga lepuh melepuh.

Namun, anda juga dapat menyebarkannya selama beberapa hari setelah gejala selesema Singapura hilang.

Rawatan selesema Singapura pada orang dewasa

Sebelum rawatan dijalankan, doktor biasanya akan mendiagnosis HFMD dengan melakukan pemeriksaan fizikal. Pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor mungkin melibatkan beberapa perkara, seperti yang berikut:

  • Pemeriksaan ruam di sekitar mulut, kaki, dan tangan pesakit dengan HFMD
  • Tanyakan mengenai gejala pesakit
  • Mengambil sampel sapu tekak atau najis untuk memeriksa kehadiran virus

Selepas itu, rawatan yang boleh dilakukan adalah dengan mengambil ubat penurun demam, seperti acetaminophen atau ibuprofen, minum banyak cecair untuk mencegah dehidrasi, menggunakan ubat kumur untuk mengurangkan luka kanker, dan menghindari makanan panas atau pedas.

Penting untuk diperhatikan bahawa virus itu dapat ditularkan kepada orang lain selama berhari-hari atau bahkan beberapa minggu setelah gejala hilang.

Oleh itu, anda juga perlu mengikuti langkah pencegahan termasuk mencuci tangan dengan kerap dan mengelakkan daripada bersentuhan dengan orang lain.

Baca juga: Mengesan Penyakit Lidah, Bermula dari Perubahan Warna hingga Tekstur

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!