Kesihatan

Jangan Dipandang Rendah! Berikut adalah 5 Punca Leukosit Tinggi dalam Badan

Sel darah putih atau leukosit adalah komponen darah yang diperlukan manusia untuk meredakan keradangan. Tetapi jika jumlahnya meningkat melebihi had normal, ini sebenarnya boleh membahayakan. Anda perlu mengetahui pelbagai penyebab leukosit tinggi dalam badan.

Lazimnya, manusia dewasa mempunyai 4.000 hingga 11.000 sel darah putih per mikroliter. Tahap yang melebihi menunjukkan leukositosis berlaku. Kiraan leukosit melebihi 50,000 per mikroliter menunjukkan jangkitan atau barah.

Nah, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai gejala dan penyebab leukosit tinggi.

Gejala leukosit tinggi

Apabila sel darah putih meningkat dengan tidak terkawal, tubuh akan bertindak balas dalam bentuk gejala yang dapat anda rasakan, termasuk:

 • Demam.
 • Pendarahan dan / atau lebam.
 • Pening yang berlebihan.
 • Peluh sejuk.
 • Susah bernafas.
 • Sukar untuk dilihat.
 • Sakit dan / atau kesemutan di kaki, lengan, dan perut.
 • Kehilangan atau pengurangan selera makan.
 • Rasa malas.
 • Letih dengan mudah.
 • Pingsan (simptom terburuk).

Baca juga: Mengetahui Leukositosis, Ketika Sel Darah Putih Meningkat Secara drastik

Penyebab leukosit tinggi

Ada banyak faktor yang dapat memicu peningkatan kadar leukosit atau sel darah putih dalam tubuh, mulai dari ketahanan terhadap jangkitan, tekanan, penyakit serius seperti barah, bahkan gaya hidup merokok yang dapat menyebabkan radang pada paru-paru.

1. Jangkitan sebagai penyebab leukosit tinggi

Sel darah putih adalah salah satu komponen darah yang paling penting yang berperanan dalam mengurangkan keradangan atau jangkitan. Oleh itu, jumlah leukosit yang tinggi boleh dipicu oleh aktiviti keradangan yang besar.

Semakin banyak jangkitan, sumsum tulang akan meningkatkan pengeluaran leukosit itu sendiri. Sekiranya tahap leukosit atau sel darah putih di dalam badan rendah, luka atau jangkitan akan lebih sukar untuk dirawat.

Ini juga berlaku semasa anda memeriksa jangkitan kepada doktor. Pegawai perubatan akan memberi ubat untuk meningkatkan pengeluaran sel darah putih untuk melawan aktiviti keradangan yang berlaku.

2. Tekanan sebagai penyebab leukosit tinggi

Apabila seseorang mengalami tekanan, sebilangan organ badan akan mengalami ketidakstabilan. Ini disebabkan oleh pengeluaran sejumlah hormon dan sel yang meningkat secara tiba-tiba, sehingga badan tidak bersedia untuk menyesuaikan diri.

Salah satu sel yang juga mengalami peningkatan yang ketara ketika tekanan adalah sel darah putih. Akan ada pelbagai gejala yang muncul di dalam badan dari peningkatan tahap ini. Tetapi tenanglah, jumlah sel darah putih akan kembali normal apabila tekanan atau kemurungan hilang.

3. Gangguan imun

Peningkatan sel darah putih di dalam badan juga boleh disebabkan oleh gangguan imun. Ini adalah bentuk reaksi tubuh terhadap kelainan tubuh. Gangguan imun ini boleh menjadi penyakit Graves atau penyakit Crohn.

Penyakit Graves adalah gangguan sistem kekebalan tubuh, di mana hormon tiroid dihasilkan secara besar-besaran dan berlebihan. Sistem kekebalan tubuh, yang seharusnya melindungi anda, menyerang kelenjar tiroid.

Bagi penyakit Crohn, keradangan berlaku pada sistem pencernaan yang disebabkan oleh sistem imun yang lemah. Penyakit ini menyerang saluran pencernaan, bermula dari mulut, esofagus, usus, hingga dubur.

4. Kanser darah

Leukemia adalah nama perubatan untuk barah darah. Apabila seseorang menghidap barah ini, sel darah putih akan meningkat dengan ketara dan tidak terkawal. Ini boleh berlaku kerana keadaan sumsum tulang, organ yang menghasilkan sel darah putih, tidak berfungsi dengan optimum.

Sel darah putih adalah komponen darah yang berfungsi untuk membantu tubuh melegakan pelbagai keradangan atau jangkitan. Tetapi jika tahap melebihi had normal, ini akan berbahaya, kerana sel darah putih akan benar-benar menyerang sistem tubuh.

Oleh itu, pesakit barah darah akan mendapat pengawasan perubatan yang ketat, untuk mengawal pengeluaran sel darah putih di sumsum tulang.

Baca juga: Ketahui Mengenai Kanser Darah: Gejala dan Rawatan

5. Penyakit paru-paru

Penyebab terakhir leukosit tinggi adalah gangguan pada paru-paru. Salah satu gangguan yang boleh mencetuskan peningkatan sel darah putih adalah penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Gangguan ini menyerang saluran pernafasan, menyekat aliran udara dari hidung ke paru-paru. Faktor utama adalah merokok.

Apabila terdapat keradangan pada organ pernafasan, tubuh akan meningkatkan pengeluaran sel darah putih untuk melegakannya. Oleh itu, mengurangkan atau bahkan berhenti merokok boleh membantu anda mengelakkan penyakit ini.

Itulah lima penyebab leukosit tinggi yang paling biasa yang perlu anda ketahui. Sekiranya gejala yang muncul tidak bertambah baik, tidak perlu berfikir panjang untuk menghubungi doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!