Kesihatan

Mengenal Pembedahan LASIK: Prosedur, Penyediaan dan Kos

Pembedahan LASIK adalah salah satu cara untuk merawat masalah penglihatan anda. Keadaan seperti rabun jauh (rabun), rabun jauh (hipermetropia) dan silinder mata (astigmatisme).

LASIK adalah singkatan dari LASIK keratomileusis in-situ berbantu laser. Seperti namanya, pembedahan ini menggunakan laser untuk membentuk semula kornea mata untuk meningkatkan penglihatan anda.

Kornea memegang hampir semua daya pembiasan mata, di mana sumber kekuatan mata yang lain berasal dari lensa kristal ini. Dengan menukar kornea, status pembiasan mata anda berubah, ini adalah asas asas pembedahan LASIK.

Sejarah LASIK

LASIK muncul dari pengembangan pelbagai teknik pembedahan biasan. Asal teknik ini bermula pada tahun 1950-an, ketika mikrokeratome atau pisau logam mekanikal yang digunakan untuk membuka kornea diciptakan.

Penemuan teknologi kedua untuk LASIK terjadi pada tahun 1980 ketika laser ultraviolet yang dapat menggaru tisu dengan tepat tanpa merosakkan tisu sekitarnya diciptakan.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pembedahan LASIK, lihat maklumat berikut:

Persiapan untuk pembedahan LASIK

Sebelum operasi dijalankan, anda akan berunding dengan pakar bedah mata dan akan ditanya mengenai sejarah perubatan anda, sebelum anda akan menjalani beberapa siri pemeriksaan.

Pemeriksaan yang akan anda lalui merangkumi mengukur ketebalan kornea, pembiasan dan tekanan mata anda. Kornea mata anda akan dipetakan dan pupil mata akan diluaskan.

Sekiranya anda menggunakan kanta lekap, anda tidak boleh memakainya selama 3 hari sebelum pemeriksaan, dan 3 minggu untuk kanta lekap RGP. Bawa juga cermin mata yang biasa anda pakai untuk penilaian.

Sebelum pembedahan, ada baiknya melakukan perkara berikut:

 • Makan makanan ringan.
 • Bawa semua ubat yang ditetapkan.
 • Jangan gunakan alat solek mata.
 • Jangan gunakan aksesori tebal, terutama pada rambut yang boleh mengganggu kedudukan kepala.

Prosedur pembedahan LASIK

Prinsip kerja pembedahan LASIK. Foto: //d1l9wtg77iuzz5.cloudfront.net/

Prosedur LASIK terdiri daripada dua bahagian, membentuk semula penutup kornea menggunakan bahan ketepatan, dan membentuk semula kornea dengan laser excimer.

Laser excimer ini adalah bahagian penting, kerana ia akan digunakan untuk membentuk semula kornea anda dengan membuang tisu di lapisan tengah kornea.

Instrumen yang digunakan untuk membentuk penutup kornea adalah mikrokeratome dan laser femtosecond.

Untuk merawat rabun jauh, pusat kornea akan diratakan untuk mengurangkan keupayaan pembiasan kornea. Untuk rabun jauh, kornea akan diasah untuk meningkatkan kemampuan pembiasannya.

Bagi mata silinder, lekukan kornea yang berada 90 darjah dari paksinya akan dibuat sama dan seimbang.

Peringkat operasi

Terdapat beberapa peringkat pembedahan LASIK yang perlu anda ketahui. Inilah penjelasannya.

 • Sebelum prosedur bermula, anda akan diberikan titisan mata untuk mematikan mata anda.
 • Semasa anda berbaring di atas katil, kelopak mata anda akan dibuka dengan teliti dan alat membuat penutup kornea akan diletakkan pada kedudukannya.
 • Anda akan diminta untuk memusatkan perhatian pada cahaya khas yang ditembakkan ke mata anda, beberapa saat kemudian penutup kornea akan terbuka dan menampakkan lapisan tengah kornea.
 • Kornea kemudian dibentuk semula menggunakan laser excimer.
 • Kedudukan penutup kornea selepas itu akan ditetapkan ke kedudukan asalnya.

Salah satu kelebihan pembedahan LASIK adalah kemampuan penyembuhannya yang sangat cepat. Dalam satu jam selepas pembedahan, penutup kornea akan mulai sembuh.

Operasi pos

Walaupun anda mungkin tidak merasakannya, mata anda akan kering. Doktor akan memberi ubat tetes mata untuk mencegah jangkitan dan keradangan, titisan mata juga akan menjaga kelembapan mata anda.

Kerana kepantasan penyembuhan pembedahan LASIK, beberapa orang melihat peningkatan penglihatan dalam beberapa hari. Dan ini juga yang dapat anda rasakan dengan cepat.

Anda mesti melindungi mata anda semasa tidur, menggunakan cermin mata atau pelindung mata yang lain untuk melindungi mata anda dari geseran yang tidak diingini.

Mata anda masih akan berubah selepas pembedahan LASIK dengan usia. Lebih daripada 10 peratus orang yang menjalani pembedahan LASIK memerlukan pembedahan kedua untuk memulihkan kesannya.

Kos pembedahan LASIK

Diringkaskan dari pelbagai sumber, ini adalah jarak kos pembedahan LASIK yang harus anda ketahui dengan terma dan syarat bergantung kepada penyedia perkhidmatan, iaitu:

 • SILC LASIK Center, Jakarta: Mulai dari IDR 8 juta setiap mata.
 • Klinik Mata Ciputra SMG, Jakarta: Bermula dari IDR 14 juta setiap mata.
 • KMN Eyecare: Bermula dari IDR 14 juta setiap mata.
 • Pusat Mata Jakarta: Bermula dari IDR 12 juta setiap mata.
 • Hospital Mata Pusat Bandung: Mulai dari Rp 14 juta.

Melihat harga pembedahan LASIK yang tidak kecil, ada baiknya anda mula memperhatikan kesihatan mata anda. Untuk itu, jangan ragu untuk berjumpa doktor di Good Doctor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!