Kesihatan

Cegah Pembekuan Darah dengan 11 Makanan Penipis Darah Ini!

Orang dengan keadaan tertentu, seperti kecacatan jantung kongenital atau telah menjalani pembedahan injap jantung, akan memerlukan ubat penipisan darah. Tetapi anda tahu, bukan sahaja ubat-ubatan tetapi ada beberapa jenis makanan penipisan darah, anda tahu.

Pengencer darah diperlukan kerana pada orang dengan gangguan jantung kemungkinan terjadi pembekuan darah, menyebabkan serangan jantung atau strok.

Nah, berikut adalah senarai makanan penipisan darah yang anda perlukan.

Senarai makanan penipisan darah

Makanan berikut mengandungi bahan-bahan yang dapat menipiskan darah. Tetapi, itu tidak bermaksud ia boleh menggantikan ubat dari doktor, bukan!

1. Kunyit

Kunyit adalah salah satu rempah yang paling banyak digunakan dalam perubatan tradisional. Salah satu bahan, iaitu curcumin, dapat berfungsi sebagai antikoagulan. Kandungan kurkumin dalam kunyit diyakini dapat mencegah pembentukan gumpalan darah.

2. Halia

Sama seperti kunyit, halia juga merupakan salah satu rempah dapur yang banyak digunakan sebagai ubat tradisional. Salah satu kandungan halia, iaitu salisilat yang dapat membantu mencegah pembekuan darah.

Makanan lain yang juga mengandungi salisilat adalah alpukat, ceri dan beberapa jenis buah beri. Walaupun dalam penggunaannya masih memerlukan penelitian lebih lanjut apakah halia sama efektifnya dengan penggunaan obat resep.

3. Kayu manis

Kaya dengan kandungan kumarin, kayu manis juga termasuk dalam senarai makanan penipisan darah. Kandungan coumarin juga bertindak sebagai antikoagulan yang mencegah pembekuan darah.

Walaupun kayu manis tidak hanya berguna sebagai makanan pengencer darah, ia juga dapat menurunkan tekanan darah dan melegakan keradangan yang disebabkan oleh arthritis dan keadaan keradangan lain.

4. Lada cayenne

Sama seperti halia, cili jenis ini juga mengandungi salisilat yang tinggi. Anda boleh mendapatkan faedahnya dengan memakannya sebagai campuran perasa makanan.

5. Makanan penipisan darah yang mengandungi vitamin E

Badam adalah salah satu makanan yang mempunyai kandungan vitamin E yang tinggi sehingga dapat membantu menipiskan darah.

Tetapi ketahuilah, bahawa vitamin E yang berlebihan, misalnya melebihi 1500mg setiap hari dalam jangka masa panjang, boleh menyebabkan kesan negatif.

Selain kacang almond, berikut adalah beberapa makanan dengan kandungan vitamin E yang tinggi:

  • minyak safflower
  • Minyak bunga matahari
  • Benih bunga matahari
  • Minyak kuman gandum
  • Bijirin

6. Bawang putih

Bawang putih tidak hanya digunakan sebagai perasa dalam memasak tetapi juga digunakan dalam pelbagai ubat tradisional. Lebih-lebih lagi, bawang putih diketahui mempunyai aktiviti antitrombotik. Ia adalah bahan yang mengurangkan pembentukan gumpalan darah.

Kerana kemampuannya untuk dikenali sebagai makanan penipisan darah, American Academy of Family Physicians malah mengesyorkan pesakit untuk sementara waktu untuk tidak mengambilnya sekiranya ia akan dikendalikan. Sekurang-kurangnya 7 hingga 10 hari sebelum pembedahan.

7. Ginkgo biloba

Manfaat ginkgo biloba yang paling terkenal ialah ia membantu mengatasi masalah ingatan otak. Tetapi ubat tradisional Cina ini, dapat membantu mengatasi masalah gangguan darah.

Ginkgo biloba mempunyai kesan fibrinolitik yang bermaksud dapat melarutkan pembekuan darah. Satu kajian mengatakan bahawa ekstrak ginkgo mempunyai kesan yang serupa dengan streptokinase, ubat yang digunakan untuk merawat pembekuan darah.

8. Ekstrak biji anggur

Ekstrak biji anggur boleh digunakan sebagai pengencer darah semula jadi. Selain itu, juga mengandung antioksidan yang dapat melindungi saluran darah dan mencegah tekanan darah tinggi.

9. Dong quai (ginseng)

Dong quai atau juga dikenali sebagai ginseng betina sering digunakan sebagai ramuan tradisional Cina untuk mengurangkan pembekuan darah.

Kemampuan mengatasi pembekuan darah kemungkinan disebabkan oleh kandungan kumarin di dalamnya. Kandungan yang sama juga terdapat pada kunyit.

10. Feverfew

Bunga yang masih dalam keluarga yang sama dengan bunga aster lebih dikenali sebagai salah satu ubat semula jadi untuk migrain, gangguan pencernaan dan mengatasi demam. Tetapi ia juga boleh digunakan sebagai pengencer darah.

Anda boleh menggunakannya dalam bentuk yang diproses, dalam bentuk kapsul atau cecair tambahan.

11. Nanas adalah makanan penipisan darah

Kandungan bromelain dalam nanas boleh bertindak sebagai makanan penipisan darah. Enzim bromelain berfungsi dengan memecah gumpalan darah dan mengurangkan pembentukan gumpalan darah.

Selain itu, bromelain juga anti-radang dan merupakan ubat yang berkesan untuk penyakit kardiovaskular dan tekanan darah tinggi.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memakan makanan penipisan darah

Walaupun makanan pengencer darah mungkin tidak berfungsi seefektif ubat yang ditetapkan oleh doktor anda, anda harus selalu berjumpa dengan doktor tanpa mengira apa yang anda ambil sekiranya berkaitan dengan keadaan perubatan.

Oleh kerana sifat penipisan darah makanan ini, mereka dapat meningkatkan risiko pendarahan. Selain itu, pengambilan makanan pengencer darah tidak boleh menggantikan ubat yang diresepkan, jadi terus minum ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!