Kesihatan

Bolehkah Alergi Vitamin C Terjadi? Inilah Fakta!

Setakat ini, vitamin C terkenal sebagai salah satu nutrien terbaik yang kaya dengan khasiat untuk tubuh, seperti menjaga kulit, mata, dan organ kardiovaskular yang sihat. Tetapi, tahukah anda bahawa kandungan vitamin ini juga boleh mencetuskan alahan?

Kedengarannya pelik, tapi itu kenyataan. Dalam keadaan tertentu, seseorang mungkin mengalami gejala alergi setelah mengambil vitamin ini. Bagaimana ia boleh berlaku? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Gambaran keseluruhan vitamin C

Vitamin C adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan fungsi sebilangan organ. Di dalamnya, terdapat asid askorbik yang mempunyai banyak manfaat, terutama sebagai antioksidan. Kandungan ini juga berperanan dalam mencegah dan mengatasi pelbagai masalah kesihatan.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, sayur-sayuran dan buah-buahan adalah sumber vitamin C. terbaik. Kira-kira 90 peratus daripada jumlah keperluan vitamin harian manusia berasal dari mereka.

Kandungan asid askorbik yang tinggi dapat dijumpai dalam brokoli, tomato, mangga, dan buah sitrus seperti jeruk dan limau. Malangnya, seseorang mungkin mengalami tanda-tanda alergi setelah memakannya. Bagaimana ia berlaku?

Baca juga: Ini adalah pelbagai khasiat Vitamin C yang harus anda ketahui

Penjelasan saintifik mengenai alergi vitamin C

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Korea, alahan terhadap vitamin adalah kes yang sangat jarang berlaku, peratusannya bahkan di bawah 0.1 peratus. Beberapa pakar juga masih membincangkan perkara ini.

Yayasan Asma dan Alergi Amerika (AAFA) mendefinisikan alergi sebagai tindak balas berlebihan sistem imun terhadap bahan luaran. Dalam kes ini, vitamin C tidak dihasilkan oleh tubuh, tetapi dari pengambilan makanan. Oleh itu, vitamin C dikategorikan sebagai 'badan asing'.

Biasanya, sistem imun akan menghasilkan sebatian kimia tertentu yang berfungsi untuk melawan bahan asing yang berbahaya. Dalam keadaan tertentu, asid askorbik yang terdapat dalam vitamin C diakui sebagai 'musuh' yang mesti dihancurkan.

Satu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat menjelaskan bahawa hampir semua kes alergi vitamin C disebabkan oleh pengambilan berlebihan. Keadaan ini mencetuskan sistem imun dan kemudian menganggapnya sebagai ancaman terhadap keseimbangan nutrien lain.

Gejala alergi vitamin C

Menurut AAFA, Secara umum, semua jenis alahan mempunyai simptom yang sama, termasuk vitamin C. Tanda yang paling biasa adalah penampilan bintik-bintik merah, yang jarang diperhatikan, seperti keletihan.

Kemunculan bintik-bintik merah disertai dengan gatal-gatal disebabkan oleh pelepasan histamin, sebatian yang dihasilkan oleh sistem imun yang bertugas bertindak balas terhadap kulit. Apabila anda alah, tahap histamin akan meningkat. Di samping itu, gejala lain yang mungkin berlaku termasuk:

 • Mata berair
 • Mata gatal muncul
 • Hidung gatal
 • Bersin
 • Gejala selesema seperti selsema
 • Batuk
 • Kejang perut
 • Kembung
 • Cirit-birit
 • Bengkak pada bahagian badan tertentu
 • Suara berdehit

Cara mengatasi alahan vitamin C

Mengatasi alergi vitamin C bukanlah perkara yang mudah. Sebab, biasanya vitamin ini digunakan untuk merawat berbagai penyakit atau masalah kesihatan. Lalu, bagaimana jika tubuh benar-benar memberikan reaksi negatif terhadap vitamin ini?

Seperti yang dijelaskan di atas, kebanyakan kes alergi vitamin C dipicu oleh pengambilan berlebihan. Alergi asid askorbik lebih kerap berlaku akibat pengambilan dari sumber sintetik atau buatan manusia, seperti makanan tambahan.

Oleh itu, jika anda mempunyai alergi ini, perlu dilakukan pemeriksaan dan ujian menyeluruh, batasi pengambilan buah dengan kandungan vitamin C yang dominan, seperti jeruk. Termasuk ketika anda ingin mengambil makanan tambahan, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu supaya anda tidak menyebabkan gejala alergi.

Baca juga: Ini adalah Baris Buah, Mengandungi Vitamin C Tinggi

Berapakah jumlah keperluan vitamin C harian?

Vitamin C memainkan peranan penting dalam tubuh manusia, jadi pengambilannya mesti dipenuhi. Pengambilan yang tidak mencukupi dapat menurunkan daya tahan tubuh, sementara pengambilan berlebihan juga dapat menyebabkan alergi.

mengikut Sekolah Perubatan Harvard, Pengambilan vitamin C harian yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 75 mg, dan 120 mg untuk wanita hamil atau menyusui. Manakala had maksimum ialah 2,000 mg sehari. Lebih dari itu, badan akan bertindak balas seperti gejala di atas.

Nah, itu adalah tinjauan alahan vitamin C yang perlu anda ketahui. Sekiranya gejala berterusan walaupun pengambilannya betul, segera berjumpa doktor. Kekal sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.