Kesihatan

‘Batuk Tanpa Henti, Adakah Saya Menghidap TB?’ Ketahui Gejala Di Sini

Tuberkulosis atau juga dikenali sebagai TB adalah salah satu penyakit berjangkit terbesar di dunia selepas HIV. Menurut data WHO, pada tahun 2018 dianggarkan 10 juta orang di dunia menderita TB. Indonesia sendiri adalah salah satu negara dengan kadar TB yang tinggi.

Baca juga: Adakah anda biasanya makan mi segera semasa berpuasa? Ayuh, periksa fakta berikut

Apa itu TB

Ilustrasi bakteria. sumber gambar pixabay

TB adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria yang disebut Mycobacterium tuberculosis. Bakteria ini akan menyerang paru-paru, dan dapat menyerang organ tubuh lain seperti ginjal, tulang belakang, dan otak.

Bagaimana TB disebarkan

Kita dapat menangkap batuk kering dari udara. Ketika penderita TB, misalnya, batuk, bersin, atau meludah, dalam bentuk dahak, virus akan dilepaskan ke udara.

Apabila kita menyedut bakteria TB, bakteria tersebut dapat menetap di paru-paru dan mula tumbuh. Dari paru-paru, bakteria bergerak melalui darah ke bahagian lain badan.

Umumnya, penularan berlaku di bilik, di mana percikan dahak dalam masa yang lebih lama. Terutama di bilik yang lembap tanpa pengudaraan.

Namun, tidak semua tuberkulosis dapat menular. Tuberkulosis paru-paru dan tekak boleh menular, tetapi tidak dengan TB tulang, atau juga buah pinggang, yang biasanya tidak menular.

Siapa yang paling berisiko menghidap TB

 • Orang yang berhubung rapat dengan pesakit TB
 • Pergi atau tinggal di kawasan yang mempunyai kadar pesakit TB tinggi
 • Bekerja di hospital
 • Pekerja kesihatan yang merawat pesakit TB
 • Asap
 • Orang yang mempunyai imuniti rendah, misalnya orang dengan HIV, diabetes, penghidap barah.

Gejala TB

Gejala penyakit ini sendiri bergantung pada tempat bakteria tumbuh di dalam badan. Untuk batuk kering aktif, biasanya mempunyai gejala berikut:

 • Batuk yang berlangsung selama 3 minggu atau lebih.
 • Sakit di bahagian dada
 • Batuk kahak dan darah.
 • Lemah dan mudah letih.
 • Pengurangan berat.
 • Menggigil.
 • Demam.
 • Berpeluh pada waktu malam.

Terdapat juga beberapa gejala khusus yang timbul mengikut mana organ tubuh terlibat.

 • Apabila terdapat penyumbatan beberapa bronkus (saluran yang menuju ke paru-paru) kerana penekanan kelenjar getah bening yang membesar, dan menyebabkan bunyi "mengi", suara nafas menjadi lemah disertai dengan sesak nafas.
 • Sekiranya terdapat cecair di rongga pleura (membungkus paru-paru), ia boleh disertai dengan keluhan sakit dada.
 • Sekiranya tulang, maka akan ada gejala seperti jangkitan tulang yang sekaligus dapat membentuk saluran dan membawa ke kulit di atasnya, di muara ini akan mengeluarkan nanah.
 • Pada kanak-kanak ia boleh mempengaruhi otak (penutup otak) dan disebut sebagai meningitis (radang pada lapisan otak), gejalanya adalah demam tinggi, penurunan kesedaran dan kejang.

Jenis TB

Jangan berfikir bahawa jika anda mempunyai jangkitan TB, anda akan mengalami kesakitan, kerana terdapat 2 jenis TB.

1.TB pendam

Dalam keadaan ini, anda mempunyai jangkitan TB, tetapi sistem imun anda menghentikan bakteria daripada berkembang. Bakteria menjadi tidak aktif, tetapi mereka tetap hidup di dalam badan, dan boleh menjadi aktif.

2. TB aktif

Ini adalah keadaan di mana kuman membiak dan membuat anda sakit. Dalam banyak kes, TB aktif juga boleh berjangkit. Dalam kes TB aktif dewasa, 90 peratus berasal dari pengaktifan semula jangkitan TB laten.

Diagnosis TB

Biasanya, ada dua ujian yang boleh dilakukan untuk mengetahui sama ada kita menghidap TB atau tidak. Tetapi 2 ujian biasa ini tidak dapat mengetahui sama ada TB laten atau aktif. Adalah perlu untuk melakukan serangkaian langkah-langkah lain untuk menentukan jenis TB.

1. Ujian kulit

Ini juga dikenali sebagai ujian kulit tuberkulin Mantoux. Caranya adalah dengan menyuntikkan cecair ke dalam kulit lengan bawah kita. Hasilnya dapat diketahui setelah 2 atau 3 hari ujian dijalankan, petugas akan memeriksa apakah lengan kita mengalami pembengkakan, dari situ dapat diketahui apakah hasilnya positif atau negatif.

Kami mungkin diminta untuk melakukan ujian ini lebih dari sekali untuk mendapatkan keputusan yang lebih tepat.

2. Ujian darah

Ujian ini juga dikenali sebagai ujian pelepasan interferon-gamma atau IGRA. Cara ujiannya adalah untuk mengukur tindak balas ketika protein TB dicampurkan dengan sejumlah kecil darah kita.

Sekiranya keputusan ujian adalah positif, doktor akan menasihati kami untuk melakukan X-ray dada atau CT scan untuk menentukan perubahan paru-paru.

Sebagai tambahan, doktor akan menguji TB dari kahak, atau lendir ketika kita batuk. Di sinilah jenis TB dapat ditentukan, sama ada laten atau aktif.

Rawatan TB

Apabila kita menderita tuberkulosis, rawatan akan bergantung pada jenisnya, sama ada laten atau aktif.

 • Sekiranya anda menghidap jenis tuberkulosis laten, doktor anda akan memberi anda ubat yang berguna untuk membunuh bakteria sehingga tidak berkembang menjadi bakteria aktif.
 • Sekiranya anda melihat simptom tuberkulosis aktif, segera hubungi doktor anda. Doktor akan merawat batuk kering dengan kombinasi ubat. Anda akan mengambil ubat ini selama 6 hingga 12 bulan. Tempoh rawatan ini ditentukan juga berdasarkan usia, kesihatan, kemungkinan ketahanan terhadap ubat dan lokasi jangkitan di dalam badan.

Ubat TB

Sekiranya anda mempunyai jenis tuberkulosis pendam, anda mungkin perlu mengambil 1 atau 2 ubat. Tetapi jika jenis aktif, anda perlu mengambil beberapa jenis ubat sekaligus.

Ubat yang paling biasa digunakan untuk mengubati tuberkulosis termasuk:

 • isoniazid
 • Rifampin (Rifadin, Rimactane)
 • Ethambutol (Myambutol)
 • Pyrazinamide

Namun, jika anda menghidap tuberkulosis yang tahan dadah, akan ada kombinasi antibiotik yang disebut fluoroquinolones dan ubat suntikan, seperti amikacin atau capreomycin (Capastat).

Beberapa ubat juga dapat digunakan sebagai terapi tambahan dalam pengobatan TB tahan ubat, seperti:

 • Bedaquiline (Sirturo)
 • Linezolid (Zyvox)

Menyelesaikan rawatan TB adalah penting

Dalam rawatan TB, aktif dan laten. Sangat penting untuk menyelesaikan rawatan. Anda mungkin merasa lebih baik dalam beberapa minggu selepas rawatan, tetapi rawatan tetap harus dilakukan.

Ini kerana, jika anda menghentikan ubat atau berhenti mengambil ubat, ini dapat membuat bakteria yang masih hidup menjadi tahan terhadap ubat tersebut. Ini menjadikan TB lebih berbahaya dan sukar dirawat.

Baca Juga: Cataflam: Kegunaan, Dos, dan Kesan Sampingan yang Boleh Anda Rasakan

Pencegahan TB

Sekiranya anda menghidap TB, ikuti petua ini supaya anda dapat mencegah penularan TB kepada mereka yang terdekat dengan anda.

 1. Ambil semua ubat mengikut preskripsi
 2. Sentiasa tutup mulut anda dengan tisu ketika batuk atau bersin. Jangan membuang kahak secara sembarangan, buang kahak ke dalam beg plastik
 3. Sekiranya perlu, gunakan topeng
 4. Basuh tangan selepas batuk atau bersin
 5. Jangan mengunjungi orang lain dan jangan mengundang mereka untuk melawat anda sebentar
 6. Pastikan peredaran udara di dalam bilik baik, anda boleh menggunakan kipas angin atau membuka tingkap
 7. Buat masa ini, elakkan menaiki pengangkutan awam.

Di negara-negara dengan kadar jangkitan TB yang tinggi, bayi sering diberi vaksin BCG. Di Indonesia, vaksin ini adalah imunisasi wajib dan diberikan sebelum bayi berusia tiga bulan.

Itulah perkara mengenai batuk kering yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala, segera hubungi doktor anda. Penanganan yang cepat dan tepat akan mengurangkan virus TB daripada menjadi lebih teruk.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found