Kesihatan

Urat varikos

Vena varikos atau vena varikos adalah keadaan yang tidak boleh dipandang rendah dan biasanya berlaku pada wanita. Rawatan yang betul mesti dilakukan dengan segera untuk mengelakkan komplikasi selanjutnya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, anda boleh mendengar ulasan berikut.

Baca juga: Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Vena Varikos di Rumah, Mari Cuba!

Apa itu vena varikos?

Vena varikos adalah penyakit yang berlaku ketika saluran darah membesar, melebar, dan penuh dengan darah. Keadaan ini adalah keadaan biasa pada wanita.

Vena varikos biasanya dikenali sebagai tonjolan, serta urat yang kelihatan kebiruan di bawah permukaan kulit. Oleh itu, keadaan tersebut akan dicirikan oleh saluran darah yang membesar, bengkak, dan memutar.

Walau bagaimanapun, penyakit ini sering berlaku di bahagian kaki. Ini berlaku kerana berdiri dan berjalan tegak dapat meningkatkan tekanan pada saluran darah bawah badan.

Vena yang kelihatan bengkak dan berpintal kadang-kadang dikelilingi oleh tompok kapilari yang dikenali sebagai urat labah-labah dan dianggap sebagai vena varikos dangkal.

Apa yang menyebabkan urat varikos?

Sebarang keadaan yang memberi tekanan berlebihan pada kaki atau perut boleh menyebabkan penyakit ini. Keadaan yang paling biasa menyebabkan tekanan adalah kehamilan, obesiti, atau berdiri terlalu lama.

Dalam kes yang jarang berlaku, tumor juga boleh menyebabkan penyakit ini. Keadaan badan yang tidak aktif juga boleh menyebabkan penyakit ini, kerana otot tidak berada dalam keadaan baik.

Vena varikos juga boleh disebabkan oleh urat yang lemah sebagai faktor usia. Kecederaan kaki sebelumnya juga merupakan penyebab penyakit ini.

Jangan berhenti di situ, genetik juga berperanan dalam keadaan ini. Sekiranya ahli keluarga anda mempunyai vena varikos, anda lebih cenderung menghidap penyakit ini.

Siapa yang lebih berisiko terkena urat varikos?

Sama seperti penyakit pada umumnya, urat varikos juga mempunyai beberapa faktor risiko yang berpotensi. Beberapa faktor ini adalah seperti berikut:

 • Menopaus
 • Kehamilan
 • Lebih 50 tahun
 • Berdiri terlalu lama
 • Sejarah keluarga
 • Obesiti.

Beberapa perkara lain yang juga berkaitan dengan risiko terkena penyakit ini adalah:

 • Jantina: Penyakit ini menyerang lebih banyak wanita berbanding lelaki. Kemungkinan ini berlaku kerana faktor hormon.
 • Genetik: Penyakit ini juga sering berlaku berdasarkan sejarah keluarga.
 • Obesiti: Berat badan yang berlebihan dapat meningkatkan risiko terkena penyakit ini.
 • Umur: Risiko juga boleh meningkat seiring bertambahnya usia kerana injap vena yang lemah.
 • Beberapa pekerjaan: Individu yang terlalu lama bekerja dalam pekerjaan mereka mempunyai peluang lebih besar untuk dijangkiti penyakit ini.

Apakah gejala dan ciri vena varikos?

Urat ungu gelap. Sumber foto: //www.acvcare.com/

Seperti yang dilaporkan Berita Perubatan Hari Iniurat varikos juga mempunyai pelbagai gejala. Berikut adalah gejala yang sering disebabkan oleh penyakit ini.

 • Saluran darah atau urat kelihatan bengkok, bengkak, dan menonjol
 • Urat berwarna biru atau ungu gelap.

Sebilangan pesakit juga biasanya mengalami:

 • Sakit di kaki
 • Kaki terasa berat, terutama selepas bersenam atau pada waktu malam
 • Cedera ringan pada kawasan yang terjejas dan boleh menyebabkan pendarahan lebih lama daripada biasa.
 • Lipodermatosclerosis, lemak di bawah kulit tepat di atas pergelangan kaki boleh menjadi keras, dan boleh menyebabkan kulit menyusup.
 • Buku lali bengkak
 • Telangiectasia pada kaki yang sakit (urat labah-labah)
 • Mungkin ada perubahan warna kulit menjadi kemasan berkilat di dekat kawasan yang terkena, biasanya berwarna biru atau coklat.
 • Ekzema vena (dermatitis statik), kulit di kawasan yang terjejas biasanya berwarna, merah, kering, dan gatal.
 • Apabila tiba-tiba berdiri, biasanya seseorang akan mengalami kekejangan kaki
 • Sebilangan besar penghidap penyakit ini juga biasanya mempunyai sindrom kaki gelisah.
 • Atrophie blanche, tompok keputihan tidak teratur yang kelihatan seperti bekas luka muncul di pergelangan kaki.

Apa kemungkinan komplikasi urat varikos?

Mana-mana keadaan di mana aliran darah yang betul terganggu biasanya membawa risiko komplikasi. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes tidak ada komplikasi.

Sekiranya timbul komplikasi, mereka biasanya boleh menyebabkan:

 • Berdarah
 • Thrombophlebitis: Pembekuan darah di urat di kaki yang boleh menyebabkan keradangan urat.
 • Kekurangan vena kronik: Kulit tidak membenarkan pertukaran oksigen, nutrien, dan produk buangan dengan darah dengan betul, kerana aliran darah terlalu lemah.

Orang dengan kekurangan vena kronik boleh mengalami eksim varikos, lipodermatosklerosis (kulit keras dan tegas), dan ulser vena.

Sekiranya timbul komplikasi serius, anda harus segera menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan dengan cepat agar komplikasi tidak bertambah buruk.

Bagaimana merawat dan merawat urat varikos?

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat penyakit ini, iaitu rawatan dengan doktor dan rawatan diri di rumah. Nah, berikut adalah rawatan yang boleh anda cuba atasi masalah vena varikos.

Rawatan urat varikos di doktor

Dalam kes yang teruk, ada rawatan yang mesti dilakukan. Biasanya rawatan ini dijalankan dengan pakar setelah pemeriksaan lanjut. Beberapa rawatan susulan yang akan dilakukan oleh doktor, termasuk:

Skleroterapi

Dalam prosedur ini, doktor akan menyuntik urat varikos kecil dan sederhana dengan larutan atau busa dengan calar dan kemudian menutup urat.

Dalam beberapa minggu, urat bengkak yang dirawat dengan rawatan ini akan pudar.

Skleroterapi busa urat besar

Cara lain untuk menyingkirkan urat varikos adalah dengan menggunakan sclerotherapy busa dari urat besar. Suntikan vena varikos ini diberikan kepada urat besar dengan larutan busa juga merupakan kemungkinan rawatan untuk menutup urat.

Rawatan laser

Doktor menggunakan teknologi baru dalam rawatan laser untuk menutup urat varikos yang lebih kecil juga urat labah-labah.

Rawatan laser berfungsi dengan menghantar letupan cahaya yang kuat ke dalam urat untuk perlahan-lahan memudar dan hilang. Tidak ada sayatan jarum yang digunakan.

Prosedur menggunakan frekuensi radio atau tenaga laser

Doktor memasukkan tiub nipis (kateter) ke dalam saluran darah yang besar dan memanaskan hujung kateter menggunakan frekuensi radio atau tenaga laser.

Apabila kateter ditarik keluar, panas merosakkan saluran darah dengan menyebabkannya jatuh dan ditutup. Prosedur ini, yang digunakan untuk menghilangkan urat varikos, adalah rawatan yang disukai jika pembengkakannya lebih besar.

Ligasi tinggi dan pelucutan urat

Prosedur ini melibatkan mengikat urat sebelum bergabung dengan urat dalam dan menghilangkan urat dengan sayatan kecil. Ini adalah prosedur pesakit luar bagi kebanyakan orang.

Melancarkan urat mempengaruhi peredaran kaki, kerana urat kaki yang lebih dalam mengekalkan jumlah darah yang lebih besar.

Phlebectomy

Doktor menghilangkan pembengkakan urat yang lebih kecil melalui serangkaian tusukan kulit yang kecil. Hanya bahagian kaki yang tertusuk yang mati rasa dalam prosedur pesakit luar.

Pembedahan vena endoskopi

Sebagai tambahan kepada suntikan vena varikos, anda mungkin memerlukan pembedahan jika anda telah mencapai kes yang lebih parah jika melibatkan ulser kaki. Operasi ini juga dilakukan sekiranya teknik lain gagal.

Pembedahan akan dilakukan dengan menggunakan kamera video nipis yang dimasukkan ke dalam kaki untuk memvisualisasikan dan menutupnya dan kemudian mengeluarkan urat melalui sayatan kecil.

Cara merawat urat varikos secara semula jadi di rumah

Rawatan diri seperti bersenam, menurunkan berat badan, tidak memakai pakaian ketat, mengangkat kedudukan kaki, dan mengelakkan berdiri atau duduk terlalu lama dapat melegakan kesakitan dan mencegah penyakit daripada menjadi lebih teruk.

Penggunaan stoking mampatan untuk urat varikos

Contoh stoking mampatan. Sumber gambar: //www.medicalnewstoday.com/

Memakai stoking mampatan untuk urat varikos sepanjang hari sering menjadi kaedah untuk menghilangkan vena varikos yang merupakan pendekatan pertama yang harus dicuba sebelum beralih ke rawatan lain.

Stoking mampatan untuk urat varikos akan terus memberi tekanan pada kaki, membantu urat dan otot untuk menggerakkan darah dengan lebih berkesan. Jumlah pemampatan biasanya berbeza-beza bergantung pada jenis dan jenama.

Apakah urat varikos yang biasa digunakan?

Vena varikos dapat dirawat dengan menggunakan ubat dari farmasi atau menggunakan bahan semula jadi. Sebilangan ubat ini termasuk yang berikut:

Urat varikos di farmasi

Pembuluh darah yang bengkak yang menonjol melewati permukaan kulit dapat dirawat dengan beberapa ubat. Nah, ubat dari farmasi yang boleh digunakan termasuk polidokanol, asclera, sotradecol, dan varithena.

Urat varikos semula jadi

Walaupun rawatan ini belum banyak dikaji, beberapa terapi alternatif dikatakan bermanfaat untuk kekurangan vena kronik.

Ini adalah keadaan yang berkaitan dengan vena varikos di mana urat kaki mengalami masalah mengembalikan darah ke jantung. Terapi ini merangkumi:

 • Tumbuhan berangan kuda
 • Tanam Penyapu daging
 • Anggur (daun, getah, biji dan buah)
 • Semanggi manis.

Sekiranya anda mempunyai simptom urat varikos, anda boleh mengubatinya dengan cara di atas. Namun, jika keadaannya terasa lebih teruk, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih sesuai.

Apakah makanan dan pantang larang bagi orang yang mengalami urat varikos?

Selain mendapatkan bantuan perubatan untuk merawat saluran darah yang bengkak ini, juga penting untuk menjaga diet yang sihat. Sebilangan makanan pantang larang yang harus dielakkan oleh orang yang mengalami urat varikos termasuk:

Karbohidrat halus

Karbohidrat halus atau karbohidrat sederhana harus dielakkan sebanyak mungkin. Makanan yang mengandungi karbohidrat halus juga menyumbang kepada kesihatan vaskular yang buruk.

Makanan dalam tin

Makanan dalam tin biasanya dilapisi dengan bahan kimia yang disebut bisphenol. Bisphenol ini meniru estrogen yang boleh mempengaruhi hormon dalam badan sehingga boleh memburukkan lagi vena varikos.

Makanan masin

Makanan yang mempunyai kandungan natrium yang tinggi haruslah dibatasi. Ini kerana kepekatan natrium yang tinggi dalam darah juga dapat menyebabkan peningkatan tekanan pada urat.

Bagaimana cara mencegah urat varikos?

Pencegahan urat varikos dapat dilakukan dengan mengubah gaya hidup yang lebih sihat. Beberapa langkah pencegahan yang dapat membantu memperlambat perkembangan penyakit ini termasuk:

 • Bersenam secara berkala. Berjalan adalah cara yang baik untuk mendorong peredaran darah di kaki, sehingga mencegah perkembangan vena varikos.
 • Perhatikan berat badan anda. Menurunkan berat badan dengan mengikuti diet rendah garam dapat membantu melegakan tekanan yang tidak perlu dari saluran darah.
 • Perhatikan apa yang anda pakai. Elakkan memakai kasut tumit tinggi dan tidak memakai pakaian yang ketat dapat membantu mencegah urat varikos.
 • Angkat kaki. Untuk meningkatkan peredaran di kaki anda, berehat dan berbaring dengan kaki anda di atas tiga atau empat bantal.
 • Elakkan duduk atau berdiri terlalu lama. Cubalah menukar posisi dengan kerap agar aliran darah ke kaki tetap lancar.

Diagnosis urat varikos

Doktor kemungkinan akan memeriksa urat varikos kaki yang kelihatan ketika anda duduk atau berdiri untuk mendiagnosis penyakit ini. Doktor juga akan bertanya mengenai kesakitan dan gejala anda.

Beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk menentukan diagnosis termasuk ultrasound untuk memeriksa aliran darah. Ini adalah ujian bukan invasif yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk melihat berapa banyak darah mengalir di urat.

Bergantung pada lokasi, venogram juga dapat dilakukan untuk menilai saluran darah lebih jauh. Semasa ujian ini, doktor akan menyuntikkan pewarna khas ke kaki dan mengambil sinar-X kawasan tersebut.

Pewarna yang muncul pada sinar-X memberi doktor pandangan yang lebih baik tentang bagaimana darah mengalir.

Baca juga: 6 Cara Semula Jadi untuk mengatasi Titik Hitam kerana Perancangan Keluarga, dari Aloe Vera hingga Teh Hijau!

Lokasi penampilan vena varikos selain kaki

Vena varikos umumnya muncul di kaki, tetapi tahukah anda bahawa penyakit ini juga boleh muncul di bahagian badan yang lain.

Vena varikos esofagus

Varises esofagus adalah urat bengkak yang berlaku di lapisan esofagus. Biasanya, varises esofagus berlaku pada orang yang mempunyai penyakit hati.

Tekanan darah tinggi di vena portal dapat mendorong darah ke urat berdekatan, termasuk saluran di esofagus. Sekiranya tekanan yang disebabkan oleh darah berlebihan menjadi terlalu tinggi, maka urat varikos boleh dilakukan pembedahan dan pendarahan.

Pendarahan yang tidak terkawal dengan cepat boleh menyebabkan kejutan dan kematian. Oleh itu, varises esofagus yang teruk harus segera mendapatkan rawatan dengan doktor.

Vena varikos

Vena varikos pada wanita hamil sangat biasa dan biasanya tidak menyakitkan. Ini kerana urat varikos pada wanita hamil boleh mengecut dan hilang sendiri setelah melahirkan.

Perlu diingat, jumlah darah tambahan yang dihasilkan semasa kehamilan sangat penting untuk menyokong pertumbuhan kedua-dua badan. Namun, ini akan memberi tekanan tambahan pada saluran darah, terutama pada kaki.

Selain itu, wanita hamil juga boleh menderita vena varikos faraj yang biasanya menyebabkan kesakitan. Vena varikos adalah jenis urat varikos yang sering berlaku pada trimester ketiga kehamilan.

Vena varikos pada wanita hamil akan dicirikan oleh beberapa gejala, seperti kencing yang kerap, pendarahan yang tidak normal, dan keputihan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!