Kesihatan

Mari Kenali, Fahami dan Cegah Penularan HIV / AIDS

Human Immunodeficiency Virus atau HIV adalah virus yang menyerang sistem imun yang menyebabkan AIDS. Bagaimana cara mencegah penularan HIV AIDS?

AIDS adalah Sindrom Kekurangan Kekebalan Tubuh, keadaan ini disebabkan apabila sistem kekebalan tubuh berhenti berfungsi disebabkan oleh virus HIV.

Penyakit ini hidup di dalam tubuh pesakit melalui darah, cecair seksual dan susu ibu. Menurut WHO, pada tahun 2018, terdapat 770,000 orang yang positif HIV. Terdapat 67% orang yang hidup dengan HIV adalah orang dewasa, sementara ada 52% kanak-kanak yang hidup dengan HIV dan telah menerima rawatan antivirus.

Baca Juga: Kerengsaan Mata Kerana Kelopak Dilipat, Berhati-hatilah Ectropion!

Bagaimana virus HIV ditularkan?

Virus HIV ditularkan melalui cairan tubuh yang dijangkiti. Foto: //www.webmd.com

Jangkitan virus ini boleh merebak dari manusia ke manusia apabila tubuh manusia terkena cecair yang dijangkiti melalui:

- Seks faraj atau dubur

- Penggunaan jarum serentak seperti penggunaan dadah, tatu dan tindik

- Menular dari ibu ke janin semasa melahirkan, iaitu ketika bayi terkena darah ibu

- Penyusuan susu ibu, tetapi dari beberapa literatur, penyusuan susu ibu adalah selamat sekiranya ibu telah menerima rawatan HIV

Tetapi masih banyak maklumat yang salah mengenai penularan virus HIV. Oleh itu, perlu diketahui bahawa virus HIV tidak dapat ditularkan melalui:

- Air liur

- Kencing

- Air mata

- Peluh

- Gigitan serangga atau haiwan

Lalu apa simptomnya?

Gejala pendedahan kepada HIV seperti demam, sakit kepala, ruam kulit. Foto: //news.unair.ac.id

-Dalam beberapa minggu pertama jangkitan, pesakit umumnya tidak mempunyai gejala atau hanya mempunyai gejala seperti influenza, seperti demam, sakit kepala, ruam kulit, dan sakit ketika menelan.

Apabila sistem imun menurun, individu yang terkena mula mengalami kelenjar limpa yang membesar, penurunan berat badan yang drastik, demam, cirit-birit dan batuk.

Sekiranya gejala ini tidak diatasi, pesakit akan mengalami penyakit serius yang teruk dan teruk seperti tuberkulosis, meningitis kriptokokus, spesies, dan barah.

Maka bolehkah semua orang mendapat jangkitan ini? Memang benar, setiap orang berisiko mendapat penyakit ini, tetapi tidak secara umum.

Kenal pasti faktor risiko untuk mencegah penularan HIV AIDS

Kenali faktor risiko dijangkiti HIV AIDS. Foto: //www.diversityinc.com/

Di bawah ini kita membincangkan faktor risiko penularan HIV untuk mencegah penularan HIV AIDS.

- Jangan gunakan kondom semasa seks dubur atau faraj

Mempunyai jangkitan kelamin lain seperti sifilis, gonorea, vaginosis bakteria dan herpes simplex sehingga cairan tubuh terkena luka

- Penggunaan jarum serentak untuk menindik, tatu dan ubat

- Menerima pemindahan darah atau suntikan yang tidak steril dan kemalangan kerja (untuk pekerja kesihatan)

Pelbagai mitos penularan HIV

Seperti yang dijelaskan di atas, penyebaran HIV hanya dapat terjadi melalui hubungan seks, berkongsi jarum, menyusui, dan menular dari ibu ke anak.

Namun, pada masa ini masih banyak asumsi mengenai penularan HIV dengan cara lain, seperti melalui air liur, makanan, udara, hingga gigitan nyamuk. Berikut adalah fakta mengenai mitos penularan HIV AIDS yang perlu anda ketahui.

1. HIV disebarkan melalui air liur

Sehingga kini, tidak sedikit orang yang masih berpendapat bahawa HIV boleh menular melalui air liur. Ini kerana air liur adalah cairan yang berasal dari dalam tubuh, sehingga berpotensi menyebarkan virus.

Anggapan bahawa HIV ditularkan melalui air liur tidak benar. Sebenarnya, air liur tidak boleh menjadi medium penyebaran HIV. Petikan Berita Perubatan Hari Ini, Mulut mempunyai selaput lendir seperti di faraj dan dubur.

Walau bagaimanapun, selaput lendir di mulut tidak mempunyai sel yang mudah dijangkiti HIV. Air liur mempunyai perencat protease leukosit sekretori (SLPI), yang merupakan enzim yang dapat mencegah HIV daripada menjangkiti monosit dan sel T (komponen sel darah putih) dalam sistem kekebalan tubuh.

Bukan hanya itu, air liur juga mempunyai banyak enzim dan protein yang berfungsi untuk melawan kuman, bertindak sebagai pelincir, untuk mendorong makanan ke dalam badan.

2. HIV disebarkan melalui makanan

Mitos seterusnya yang juga dipercayai oleh banyak orang adalah bahawa HIV ditularkan melalui makanan. Tidak sedikit yang berpendapat bahawa virus itu dapat bertahan dalam makanan yang dimakan oleh orang yang dijangkiti.

Anggapan bahawa HIV ditularkan melalui makanan adalah salah. Sebenarnya, HIV tidak akan dapat berhijrah ke tubuh orang lain melalui makanan. Menurut Pusat Keselamatan Makanan Hong Kong, HIV tidak dapat bertahan lama di luar tubuh manusia.

Ketika berada di luar badan, HIV akan terus lemah dan kemudian mati. Dengan cara itu, sangat tidak mungkin HIV dapat disebarkan melalui makanan, walaupun terdapat sedikit pencemaran darah, sperma, atau cairan tubuh lainnya.

3. HIV disebarkan melalui gigitan nyamuk

Mitos seterusnya yang dipercayai oleh banyak orang adalah bahawa HIV ditularkan melalui gigitan nyamuk. Anggapan ini berdasarkan maklumat yang menyatakan bahawa darah boleh menjadi perantara virus. Nyamuk yang menghisap darah orang yang dijangkiti kemudian menyebarkan virus kepada orang yang sihat.

Anggapan bahawa HIV ditularkan melalui gigitan nyamuk tidak benar. Sebenarnya, Gigitan nyamuk tidak akan membuat anda dijangkiti HIV. Ini disebabkan oleh struktur biologi nyamuk itu sendiri.

Terdapat dua perkara yang mendasari perkara ini. Pertama, HIV tidak dapat menjangkiti nyamuk seperti pada manusia. Kedua, nyamuk tidak mempunyai reseptor yang dapat digunakan sebagai inang HIV. Jadi, HIV tidak akan dapat hidup di dalam badan nyamuk.

4. HIV disebarkan melalui udara

Mitos terakhir yang tersebar di kalangan masyarakat ialah HIV disebarkan melalui udara. Ini kemudian mencetuskan stigma negatif dan pengecualian orang dengan HIV. Tidak sedikit orang yang enggan berada dekat dengan mangsa HIV kerana alasan penularan melalui udara.

Anggapan bahawa HIV ditularkan melalui udara tidak benar. Sebenarnya, Anda tidak akan mendapat HIV semasa menghirup udara walaupun tanpa memakai topeng. HIV tidak dapat hidup lama ketika berada di luar tubuh manusia.

Petikan garis kesihatan, cecair atau percikan yang keluar dari badan akan segera kering apabila terkena udara. Selepas itu, virus menjadi rosak dan tidak aktif. Setelah tidak aktif, HIV akan mati dan tidak lagi menular.

Pencegahan HIV AIDS

HIV AIDS adalah penyakit yang mematikan. Oleh itu, langkah berjaga-jaga perlu diambil untuk mengelakkan penularan. Beberapa langkah untuk mencegah HIV AIDS termasuk:

  • Gunakan kondom. Pada masa ini, kondom tersedia untuk lelaki dan wanita. Menggunakan kondom dapat meminimumkan sentuhan cecair badan dari organ genital.
  • Lakukan hubungan seks dengan satu pasangan sahaja. Pelbagai pasangan boleh meningkatkan risiko dijangkiti HIV AIDS.
  • Jangan gunakan ubat. Beberapa jenis ubat dimakan melalui suntikan. Sekiranya anda menggunakan suntikan terpakai, anda berisiko dijangkiti HIV AIDS. Selain HIV, ada beberapa virus dalam darah yang dapat ditinggalkan dalam jarum suntik bekas, salah satunya adalah hepatitis.
  • Profilaksis pra-pendedahan (PPrP), iaitu pengambilan ubat-ubatan tertentu untuk mengelakkan penularan jangkitan. Rawatan ini biasanya diberikan sebelum seseorang melakukan atau menjalani aktiviti yang berisiko tinggi dijangkiti HIV AIDS.
  • Profilaksis pasca pendedahan (PPP), iaitu pengambilan ubat-ubatan tertentu segera setelah melakukan aktiviti yang berisiko menular HIV AIDS.
  • Periksa dengan kerap ke doktor. Melakukan pemeriksaan berkala dapat mengoptimumkan proses penyembuhan, jika anda telah dijangkiti. Bagi wanita hamil, pemeriksaan awal dapat memudahkan doktor mengambil tindakan yang tepat untuk meminimumkan penularan ke janin.
  • Jujurlah dengan pasangan anda. Kejujuran setiap pasangan sangat penting untuk meminimumkan penularan HIV.

Itulah fakta-fakta mengenai penularan HIV AIDS yang perlu anda ketahui. Ayuh, terapkan langkah pencegahan untuk mengurangkan risiko penularan!

Ajukan soalan mengenai kesihatan kepada doktor profesional di Good Doctor, mari bertanya sekarang!