Kesihatan

Pendarahan Faraj Selepas Menopaus? 6 Sebab & Rawatan ini

Menopaus adalah keadaan apabila seorang wanita tidak lagi mempunyai kitaran haid, biasanya berlaku di atas usia 50 tahun. Namun, tidak sedikit wanita yang mengalami pendarahan faraj selepas menopaus, walaupun mereka tidak haid.

Jadi, adakah normal pendarahan yang berlaku setelah seorang wanita memasuki menopaus? Apa yang menyebabkannya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Pendarahan selepas menopaus, adakah ia normal?

Dipetik dari Klinik Mayo, Pendarahan selepas menopaus pada umumnya bukanlah sesuatu yang normal. Pendarahan yang boleh berlaku tidak mengetahui waktunya, misalnya bertahun-tahun setelah memasuki menopaus.

Pendarahan mungkin berlaku kerana aktiviti fizikal dan keputihan, boleh hilang selepas sehari atau seminggu. Namun, sebahagian besar pendarahan selepas menopaus disebabkan oleh masalah atau masalah kesihatan pada organ pembiakan dan berlaku dalam jangka masa yang lama.

Oleh itu, untuk menentukan bahaya atau tidak, pemeriksaan perubatan mesti dilakukan untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

Penyebab pendarahan faraj selepas menopaus

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan seorang wanita berdarah dari faraj selepas menopaus. Dalam kebanyakan kes, pencetus bukan kerana haid, tetapi masalah atau masalah kesihatan pada organ pembiakan, seperti:

1. Polip rahim

Polip di rahim boleh menjadi penyebab pendarahan faraj walaupun anda tidak haid. Ini adalah pertumbuhan tisu baru yang biasanya bukan barah. Walaupun jinak, beberapa polip kadang-kadang boleh menjadi barah.

Satu-satunya gejala yang dialami oleh kebanyakan pesakit polip adalah pendarahan faraj yang tidak teratur. Walaupun biasa pada wanita yang telah memasuki menopaus, polip rahim juga boleh mempengaruhi orang muda.

2. Hiperplasia endometrium

Pendarahan selepas menopaus boleh disebabkan oleh hiperplasia endometrium. Keadaan ini dicetuskan oleh terlalu banyak estrogen tanpa diimbangi oleh tahap progesteron yang mencukupi. Endometrium adalah tisu di dalam rahim.

Keadaan ini juga berpunca daripada penggunaan hormon estrogen tambahan jangka panjang. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, dikhuatiri hiperplasia endometrium boleh berubah menjadi barah.

3. Kanser endometrium

Kanser pada tisu endometrium dapat membuat wanita berdarah dari faraj setelah menopaus. Penyakit ini sering membuat penderita merasa sakit pelvis dan pendarahan yang tidak normal. Secara amnya, barah endometrium dapat dikesan lebih awal.

4. Atrofi endometrium

Semasa memasuki menopaus, seorang wanita akan mengalami banyak penurunan kadar hormon. Ini akan memberi kesan kepada penipisan lapisan sel dan tisu rahim seperti endometrium.

Atrofi endometrium sering menyebabkan vagina lebih kering, kurang fleksibel, dan lebih mudah terkena radang atau jangkitan. Gejala boleh berlaku: mengesan (keputihan coklat), gatal, sakit, dan kemerahan pada organ wanita.

5. Kanser serviks

Penyebab pendarahan vagina selepas menopaus adalah barah serviks. Kanser ini merebak di sekitar serviks dan kawasan sekitarnya. Dipetik dari garis kesihatan, Kanser serviks cenderung muncul dan berkembang secara perlahan.

Doktor kadang-kadang hanya dapat mengenalinya setelah melakukan pemeriksaan rutin secara berkala. Selain pendarahan yang tidak normal, wanita yang menghidap barah serviks akan sering merasa sakit (terutama ketika berhubungan seks) dan mengalami keputihan yang tidak normal.

6. Jangkitan kelamin

Jangkitan kelamin boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk wanita yang telah memasuki menopaus. Beberapa jangkitan kelamin seperti gonorea dan klamidia boleh menyebabkan pendarahan faraj.

Walau bagaimanapun, penyakit ini lebih cenderung berlaku pada wanita yang masih aktif secara seksual daripada mereka yang tidak. Selain itu, wanita yang mengalami jangkitan kelamin juga sering mengalami: mengesan.

Baca juga: Pendarahan Semasa Hubungan Seks? Ketahui Sebab & Cara Mengatasinya

Apa nak buat?

Sekiranya anda mengalami pendarahan selepas menopaus, satu-satunya perkara yang boleh anda lakukan ialah berjumpa doktor. Doktor akan melakukan ujian fizikal seperti pap smear dan pemeriksaan pelvis. Sekiranya diperlukan, pemeriksaan lebih lanjut akan dilakukan, seperti:

  • ultrasound transvaginal, Ini adalah pemeriksaan untuk melihat keadaan ovari, rahim, dan serviks.
  • histeroskopi, iaitu pemeriksaan menggunakan alat seperti teropong dari serat optik ke serviks untuk memeriksa keadaan tisu endometrium.

Untuk rawatan itu sendiri bergantung kepada faktor pencetus. Doktor boleh menetapkan krim estrogen, melakukan prosedur untuk menghilangkan polip, terapi penggantian hormon, histerektomi (pembuangan rahim), untuk kemoterapi dan terapi radiasi jika penyebabnya adalah barah.

Nah, itu adalah tinjauan keadaan pendarahan faraj selepas menopaus dan beberapa sebab. Pemeriksaan perubatan diperlukan untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!