Kesihatan

Electric vs Manual Breast Pump, Mana Yang Lebih Baik dan Lebih Cepat? Lihatlah Moms

Memberi susu ibu atau susu ibu secara langsung melalui payudara adalah cara biasa dan menjadi pilihan ramai ibu. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang menjadikan penyusuan langsung tidak mungkin dilakukan, jadi anda memerlukan pam payudara elektrik atau manual.

Bagi ibu yang susu ibu sukar keluar atau terpaksa bekerja, ini adalah kaedah terbaik agar bayi masih boleh mendapatkan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Jadi, apakah petua untuk mengepam susu ibu agar hasilnya dapat dimaksimumkan dan apakah pam payudara, manual atau elektrik yang terbaik? Lihat di bawah!

Baca Juga: Untuk Pengeluaran yang Banyak, Berikut adalah 7 Makanan Melancarkan Susu Ibu untuk Ibu Menyusui

Mengapa susu ibu mesti dipam?

Mengepam susu ibu membantu bayi mendapatkan nutrien yang mereka perlukan, terutama pada awal kelahiran mereka. Terdapat beberapa keadaan yang memerlukan ibu mengepam susu ibu.

Seperti ibu yang harus bekerja, susu tidak cukup lancar, untuk membantu mengelakkan susu terkumpul di payudara, menyebabkan bengkak.

Petua mengepam susu ibu

Mengepam boleh menjadi strategi yang sangat penting untuk meningkatkan bekalan susu anda. Tetapi masih banyak wanita yang mengalami kesukaran ketika mengepam sehingga susu tidak keluar dengan optimum.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengepam susu ibu yang boleh anda cuba untuk mendapatkan hasil pam payudara yang maksimum.

1. Pilih dan gunakan pam payudara yang betul

Menggunakan pam payudara yang betul sangat penting. Pastikan pam yang anda pilih akan memenuhi keperluan anda. Ibu yang hanya perlu mengepam kadang-kadang mempunyai keperluan yang sangat berbeza daripada ibu yang mengepam beberapa kali sehari.

Pastikan bebibir pam (pelindung), bahagian pam yang menutupi payudara dan puting, sesuai dengan anda. Menggunakan bebibir payudara yang terlalu besar atau terlalu kecil boleh menyebabkan masalah payudara seperti puting sakit atau tisu payudara yang rosak.

Di samping itu, anda juga harus memperhatikan arahan yang diberikan dalam manual untuk mengetahui cara menggunakan pam dengan betul.

2. Berehat

Tekanan boleh menghalang keupayaan semula jadi tubuh anda untuk mengeluarkan susu ibu. Sebelum mengepam, pastikan anda berehat, okey? Cari tempat yang tenang untuk mengepam.

Anda juga boleh mengurut payudara untuk mengurangkan ketegangan atau memampatkannya dengan air suam.

3. Pam lebih kerap

Semakin banyak anda mengepam, semakin banyak susu yang akan anda hasilkan. Jadi bagaimana jika anda perlu bekerja? Cuba tambahkan sesi tambahan pada siang hari, misalnya, jika anda mengepam dua kali sehari, pam tiga kali.

Atau anda boleh menggunakan pam payudara dua untuk membantu merangsang pengeluaran susu sambil mengurangkan masa mengepam sebanyak separuh. Menekan perlahan-lahan payudara anda semasa mengepam dapat membantu mengosongkannya.

4. Jangan ketinggalan jadual

Adakah anda tahu bahawa melangkau sesi pam mempunyai kesan negatif terhadap bekalan susu anda? Seboleh-bolehnya, jangan sekali-kali ketinggalan sesi pam walaupun selama beberapa minit.

Sekiranya anda tersekat tanpa pam, anda boleh mencuba mengekspresikan dengan tangan dan menggunakan bekas alternatif (seperti kaca bersih atau botol air).

5. Pam pada waktu pagi

Sebilangan besar wanita mempunyai jumlah susu yang paling banyak pada waktu pagi. Anda boleh mengepam pada waktu pagi sebelum si kecil bangun. Sekiranya pagi tidak berfungsi untuk anda, anda juga boleh mencuba mengepam pada waktu malam selepas waktu tidur bayi.

6. Pam selama 10 hingga 15 Minit

Supaya payudara benar-benar kosong, cubalah mengepam selama 10 hingga 15 minit pada setiap payudara. Untuk memastikan susu benar-benar kosong, teruskan mengepam selama 2 minit.

Pam payudara elektrik

Pam payudara elektrik adalah salah satu pilihan pam yang paling popular sejak kebelakangan ini. Sebabnya ialah selain praktikal ketika digunakan, pam jenis ini juga tersedia dalam pelbagai ciri berguna.

Adapun jika anda ingin memilih pam payudara elektrik, beberapa perkara yang boleh anda pertimbangkan sebelum memilih pam yang paling sesuai dengan keperluan anda.

 1. Pengepaman berganda, ini bermaksud bahawa pam boleh digunakan untuk mengepam dua payudara pada masa yang sama
 2. Adakah pam payudara elektrik mempunyai penyedut yang kekuatannya dapat disesuaikan dengan tahap keselesaan anda?
 3. Berapa banyak penyedut yang dibuat pam setiap minit
 4. Cara memasang dan membersihkan peralatan mengepam, sama ada setelah mencabutnya untuk mencuci, mudah untuk meletakkannya kembali atau tidak.

Cara pam payudara elektrik

Cara pam payudara elektrik umumnya sama dengan pam biasa pada umumnya. Hanya kerana menggunakan elektrik, daya sedutan seminit juga lebih banyak daripada pam payudara manual.

Dilaporkan dari Aeroflowbreastpupms, rata-rata bayi menghisap payudara untuk mendapatkan susu sebanyak 50 hingga 90 kali seminit. Jumlahnya akan berkurang apabila susu berjaya mengalir.

Cara pam payudara elektrik berfungsi lebih kurang mengikuti kitaran. Jadi pam akan menghasilkan satu tarikan sesaat untuk mendorong susu mula mengalir.

Pam payudara manual

Walaupun pam payudara elektrik mempunyai banyak kipas angin, ini tidak bermaksud pam payudara manual sama sekali tidak dicungkil. Bagi ibu yang mempunyai anggaran terhad, atau lebih suka mengekspresikan susu sendiri, pam payudara manual masih menjadi pilihan yang banyak diambil.

Cara mengepam susu ibu secara manual

Dilaporkan dari Ibu bapaTerdapat beberapa langkah yang perlu dipertimbangkan mengenai cara menggunakan pam payudara manual, termasuk:

 1. Basuh tangan anda terlebih dahulu dan pastikan semua bahagian pam steril dan bersih
 2. Cari tempat yang membuat anda berasa santai
 3. Bayangkan anak kecil anda atau perkara-perkara yang membuat anda merasa senang untuk merangsang hormon oksitosin yang mencetuskan susu ibu
 4. Letakkan pelindung payudara yang melekat pada payudara anda, pastikan ia berada di tengah puting
 5. Mula mengepam dan beralih ke payudara yang lain setiap 5 minit
 6. Setelah selesai, angkat pelindung payudara dan bersihkan.

Petua memilih pam payudara yang baik

Memilih pam payudara yang baik di antara banyak pilihan pam yang ada pastinya membingungkan. Tidak perlu bimbang, Ibu, kerana ia dilaporkan dari MayoklinikBerikut adalah beberapa petua untuk memilih pam payudara yang baik:

1. Berapa kerap anda mengepam susu ibu

Sekiranya anda sesekali mengepam, pam manual boleh menjadi pilihan yang tepat.

Walau bagaimanapun, jika anda mengepam susu ibu dengan kerap, setiap hari atau anda harus pergi bekerja selepas cuti bersalin. Pam payudara elektrik boleh menjadi pilihan sehingga anda boleh menjimatkan masa kerana ia membantu mereka mengekspresikan susu lebih pantas daripada pam manual.

2. Kadar mobiliti

Sekiranya anda adalah seseorang yang sering bergerak dari satu tempat ke tempat lain, pam manual boleh menjadi pilihan kerana pam elektrik tidak mudah alih seperti pam manual, pam elektrik juga lebih berat.

Selain itu, jika anda tidak berada di dekat soket elektrik atau kehabisan bateri, anda masih boleh mengeluarkan susu anda jika menggunakan pam manual.

3. Kemudahan penyelenggaraan

Yang tidak dapat diabaikan adalah masalah pemeliharaan pam payudara. Adakah pam elektrik lebih sukar dibersihkan daripada pam manual? Untuk kedua-dua jenis ini, kedua-duanya memerlukan penjagaan yang sama.

4. Tahap kelajuan

Mengenai kepantasan, sudah tentu ia jelas pam elektrik lebih pantas pam manual. Lebih-lebih lagi, sudah ada dua pam elektrik, yang mengambil susu dari kedua payudara secara serentak.

Selain lebih cepat, pam payudara rata-rata menghasilkan 18 peratus lebih banyak susu bukannya mengepam dari setiap payudara secara bergantian. Menurut penyelidikan, susu yang dihasilkan juga mempunyai kandungan lemak dan kalori yang lebih tinggi.

Baca Juga: Rentan kepada Ibu Menyusui, Kenali Ciri-ciri Mastitis Payudara Dini

Berapa lama pam payudara berlangsung?

Soalan ini mungkin merupakan perkara yang paling sering terlintas di kepala ibu yang bekerja. Seperti dipetik dari pam payudara, rujukan berapa jam pam susu ibu berlangsung seperti berikut:

 1. Susu ibu yang baru dinyatakan disimpan pada suhu bilik boleh bertahan hingga 6 jam, tetapi lebih baik menggunakannya dalam 4 jam setelah melahirkan.
 2. Susu ibu yang baru diluahkan disimpan dalam plastik tertutup dan diberi ketulan ais di sekelilingnya boleh bertahan selama 24 jam
 3. Susu ibu yang baru dinyatakan disimpan dalam plastik tertutup dan segera disimpan di pintu sebelah peti sejuk boleh bertahan sehingga 5 hari.

Petua untuk penyusuan susu ibu yang lancar dan banyak

Salah satu sebab mengapa ibu menggunakan pam payudara adalah kerana susu ibu tidak dapat keluar dengan lancar dan lancar. Sekiranya anda mengalami ini, jangan putus asa terlebih dahulu.

Kerana ada beberapa petua yang boleh dicuba oleh Moms agar pengeluaran susu menjadi lancar dan berat. seperti berikut:

1. Jangan merokok

Adakah anda seorang perokok? Sekiranya demikian, anda harus mula berhenti, ini kerana merokok dapat mengurangkan bekalan susu ibu, malah kandungan nikotin juga dapat memasuki susu ibu dan mengubah rasa susu.

2. Makan makanan yang seimbang

Ibu yang menyusu memerlukan 500 kalori tambahan setiap hari. Pilih makanan berkhasiat yang memberi anda tenaga, seperti makanan kaya protein. Makan makanan yang kaya dengan nutrien ketika menyusu dipercayai menjadikan susu ibu menjadi lancar dan banyak.

3. Memenuhi keperluan vitamin

Mungkin kerana susu ibu anda tidak lancar dan sedikit disebabkan oleh kekurangan vitamin. APP mengesyorkan Kalsium, Vitamin D, Zat Besi, Asid Folik sebagai vitamin dan mineral penting untuk ibu menyusu.

4. Cuba pam antara penyusuan

Menambah sesi mengepam selepas atau antara sesi makan boleh sangat membantu. Mengepam sangat penting apabila bayi tidak menyusu dengan cukup atau cukup kerap.

Tujuan mengepam adalah membuang lebih banyak susu dari payudara dan / atau meningkatkan kekerapan pengosongan payudara.

5. Gunakan herba

Terdapat beberapa ramuan herba semula jadi yang dapat menjadikan susu ibu lebih halus dan lebih berlimpah, seperti salah satu yang biasa kita ketahui adalah daun katuk. Selain itu, Ibu juga boleh mencuba memakan halia atau bawang putih.

Penyusuan susu ibu adalah komitmen, apabila anda mengalami keluhan mengenai penyusuan, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!