Kesihatan

Jangan memandang ringan, ini adalah 6 ciri umum penyakit kelamin pada wanita

Terdapat pelbagai jenis penyakit kelamin yang sering terjadi pada wanita, seperti klamidia, gonorea, papillomavirus manusia (HPV) dan herpes. Selalunya ciri penyakit kelamin pada wanita berbeza.

Walaupun setiap penyakit mempunyai ciri-ciri yang lebih spesifik, anda masih harus waspada jika mengalaminya. Apakah ciri-ciri umum ini?

Gejala penyakit kelamin pada wanita

Ciri-ciri berikut adalah yang paling biasa. Sekiranya anda mengalami satu atau lebih daripadanya, anda harus berjumpa doktor dengan segera:

1. Sakit ketika membuang air kecil

Penyakit kelamin sering menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil. Selain itu ada juga yang merasakan sensasi terbakar di faraj dan lebih kerap ingin membuang air kecil. Kadang-kadang beberapa penyakit juga membenarkan kehadiran darah dalam air kencing.

2. Keputihan yang tidak normal

Warna dan bentuk keputihan boleh menjadi tanda penyakit kelamin pada wanita. Contohnya, keputihan dengan warna putih yang lebih tebal menunjukkan jangkitan yis pada vagina.

Sementara itu, jika anda mengalami keputihan kuning atau hijau, disertai dengan bau yang tidak menyenangkan, anda mungkin mengalami gonorea atau trichomoniasis.

3. Gatal di kawasan faraj

Gatal adalah gejala yang tidak spesifik, kerana ia boleh menjadi ciri penyakit kelamin pada wanita tetapi juga boleh disebabkan oleh perkara lain. Berikut adalah beberapa perkara yang mempengaruhi berlakunya gatal pada faraj:

  • Tindak balas alahan terhadap kondom lateks
  • Jangkitan kulat
  • Kutu kemaluan atau kudis
  • Ketuat kemaluan
  • Atau fasa awal penularan penyakit kelamin

4. Sakit semasa hubungan seks

Gejala ini sering diabaikan oleh wanita. Sekiranya anda mengalaminya, berjumpa doktor dengan segera. Sebabnya, mengalami kesakitan semasa melakukan hubungan seksual, selain risiko dijangkiti penyakit berjangkit, juga merupakan gejala penyakit radang pelvis.

Penyakit radang panggul biasanya berlaku jika klamidia dan gonore dibiarkan tanpa rawatan dan memasuki tahap yang lebih teruk.

5. Pendarahan faraj yang tidak normal

Sekiranya anda mengalami bintik-bintik atau pendarahan yang tidak normal, itu mungkin merupakan tanda jangkitan dengan penyakit kelamin atau gejala radang pelvis.

6. Ruam atau luka di sekitar faraj

Sekiranya anda mempunyai luka kecil atau jerawat di sekitar faraj anda, ini dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai atau mempunyai herpes, HPV atau sifilis.

Semua ciri penyakit kelamin yang telah disebutkan di atas, jika tidak dirawat, akan menyebabkan penularan kepada pasangan anda. Oleh itu, anda perlu menjalani rawatan dan berjumpa doktor untuk memutuskan rantai penularan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!