Kesihatan

Ini adalah 9 tanda kehamilan sebelum haid anda lewat, ada yang seperti PMS, anda tahu!

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa tempoh yang terlewat adalah tanda utama kehamilan. Sebenarnya, anggapan ini tidak betul. Terdapat beberapa tanda kehamilan sebelum tempoh yang tidak dijangkakan yang boleh berlaku di dalam badan wanita. Mari dapatkan penjelasan lengkap!

Baca juga: Fakta Di Sebalik Kehamilan Kriptik: Terdapat Gejala Kehamilan Tetapi Hasil Pek Ujian Negatif

Apakah tanda-tanda kehamilan sebelum tempoh yang tidak dijawab?

Sebenarnya untuk mendapatkan jawapan yang pasti, anda perlu menjalani ujian kehamilan. Walau bagaimanapun, apabila anda mengalami beberapa gejala kehamilan awal sebelum haid anda, biasanya ini bermakna bahawa persenyawaan telah berjaya.

Berikut adalah beberapa tanda awal kehamilan yang mungkin anda alami.

1. Payudara bengkak dan lembut

Payudara adalah organ pertama badan yang mendapat isyarat ketika sperma berjaya menembusi telur. Malah payudara boleh terasa sakit atau sakit pada sentuhan dalam beberapa hari selepas pembuahan. Ini boleh berlaku kerana tahap hormon estrogen mula meningkat di dalam badan.

Rasa sakit mungkin dirasakan dalam beberapa hari. Namun, lama-kelamaan rasa sakit dapat berkurang kerana badan akan menyesuaikan diri dengan perubahan hormon. Kemungkinan besar, kesakitan ini serupa dengan kesakitan ketika seorang wanita menghidap PMS (sindrom pra-haid).

2. Mengelapkan areola

Areola adalah bulatan di sekitar puting. Apabila areola menjadi gelap dan bertambah diameter dalam beberapa minggu pembuahan, ini boleh menjadi tanda kehamilan sebelum tempoh yang tidak dijawab. Selain itu, areola juga biasanya akan menghasilkan benjolan kecil.

Kedua-dua tanda ini adalah tanda kehamilan yang khas. Penampilannya dapat terjadi dalam beberapa minggu dan tidak semua wanita dapat menyedarinya.

3. Mual

Beberapa hari selepas persenyawaan berlaku, wanita mungkin mengalami loya atau muntah sakit pagi kerana perubahan hormon dalam badan. Walaupun secara amnya loya berlaku setelah enam minggu kehamilan. Sebaliknya, loya juga boleh menjadi tanda PMS, perut buncit atau keracunan makanan.

4. Kerap membuang air kecil

Salah satu tanda kehamilan yang paling mencolok sebelum haid adalah peningkatan kekerapan membuang air kecil. Keadaan ini berlaku kerana rahim mula menolak pundi kencing dan tahap hormon progesteron meningkat di dalam badan. Sehingga keinginan untuk membuang air kecil meningkat.

5. Sensitif terhadap bau

Sebilangan besar wanita yang baru hamil merasakan kepekaan yang lebih tinggi terhadap deria baunya. Ini disebabkan oleh tahap estrogen yang tinggi di dalam badan yang juga dapat dialami ketika wanita mengalami PMS.

Apabila wanita lebih sensitif terhadap bau, mereka biasanya juga enggan makan atau menghindari makanan dengan bau yang kuat.

6. Perut kembung

Semasa mengandung, hormon progesteron meningkat sehingga saluran pencernaan menjadi perlahan. Gas di dalam usus terperangkap sehingga perut terasa kembung. Tetapi sebaliknya, kembung juga merupakan salah satu gejala PMS yang paling biasa dialami oleh wanita.

7. Suhu badan basal tinggi

Suhu badan basal yang lebih tinggi juga boleh menyebabkan kehamilan sebelum tempoh yang tidak dijawab. Suhu badan teras juga dapat meningkat dengan lebih mudah semasa bersenam atau dalam cuaca panas. Untuk itu, pastikan minum lebih banyak air dan bersenam dengan berhati-hati.

8. Keletihan

Sebenarnya keletihan boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan. Namun, pada awal kehamilan, hormon progesteron akan melambung tinggi, menjadikan badan mudah mengantuk.

Di samping itu, badan akan menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong perkembangan bayi. Tempoh awal kehamilan ini secara umum membuat wanita merasa sangat letih tetapi dapat diatasi dengan mendapatkan rehat yang cukup, makan makanan kaya nutrien, dan minum banyak cairan.

9. Titik muncul

Sebilangan wanita mengalami bintik sebagai tanda awal kehamilan. Biasanya darah muncul dalam jumlah kecil, berwarna merah jambu terang atau coklat seminggu sebelum tarikh haid yang diramalkan. Jenis bintik ini disebut pendarahan implantasi.

Bintik boleh terjadi kerana kerengsaan atau pendarahan pada rahim setelah telur yang disenyawakan melekat pada lapisan rahim. Tidak jarang, penampilan bercak keliru kerana haid. Tetapi biasanya penutupan hanya berlangsung selama tiga hari dan tidak berbahaya.

Ada sesuatu yang perlu diingat bahawa setiap wanita dapat mengalami tanda-tanda yang berbeza semasa kehamilannya. Untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat, pastikan anda berjumpa doktor!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!