Kesihatan

Finasteride

Finasteride (finasteride) adalah ubat yang tergolong dalam kelas ubat antagonis hormon. Walaupun khusus diberikan kepada pesakit lelaki, ubat ini juga dapat diberikan kepada wanita untuk masalah kesihatan tertentu.

Ubat ini pertama kali dipatenkan pada tahun 1984 dan mula dilesenkan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1992. Ubat ini hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai apa itu finasteride, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa finasteride?

Finasteride adalah ubat hormon yang berfungsi untuk mencegah pembesaran prostat dan keguguran rambut pada lelaki.

Di samping itu, dalam beberapa keadaan khas, ubat ini boleh diberikan kepada wanita. Walaupun tujuan rawatan utama hanya untuk lelaki.

Ubat ini boleh didapati sebagai ubat generik dan diambil secara oral. Hingga kini, ubat ini telah berkembang dengan beberapa nama paten yang telah dibenarkan untuk digunakan di Indonesia.

Apakah fungsi dan faedah ubat finasteride?

Finasteride berfungsi untuk mencegah penukaran testosteron menjadi dihydrotestosteron (DHT) yang terlibat dalam pembangunan Hiperplasia prostat jinak (BPH). BPH dikenali sebagai penyakit prostat yang membesar kerana pengeluaran hormon yang tidak terkawal.

Finasteride adalah kelas ubat penghambat alpha-reduktase yang mempunyai kemampuan sebagai antiandrogen. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran dihydrotestosteron (DHT) sekitar 70 peratus, termasuk pada kelenjar prostat dan kulit kepala.

Dalam bidang perubatan, finasteride mempunyai manfaat untuk merawat keadaan kesihatan berikut:

1. Hipertrofi Prostatik Benigna (BPH)

Finasteride boleh digunakan untuk rawatan simptomatik BPH untuk memperbaiki gejala dan mengurangkan risiko pengekalan kencing akut.

Walau bagaimanapun, ubat ini tidak berkesan pada pesakit yang tidak mempunyai gejala prostat yang membesar. Jadi, penggunaan ubat itu hanya dapat dilakukan setelah diagnosis penyakit yang jelas.

Ubat ini boleh digunakan sendiri atau dalam kombinasi dengan agen penyekat alpha-adrenergic, seperti doxazosin. Terapi gabungan dengan perencat alpha-reduktase dan penyekat alpha-adrenergik dianggap lebih berkesan.

Ia dikatakan sebagai terapi yang berkesan daripada ubat-ubatan sahaja untuk mencegah perkembangan gejala BPH jangka panjang. Lelaki yang berisiko terkena BPH lebih cenderung diberikan terapi kombinasi dengan lebih berkesan.

Inhibitor steroid 5α-reduktase boleh menjadi alternatif yang berguna untuk pembedahan pada pesakit dengan kemungkinan penyumbatan. Ini dapat membantu pesakit yang berisiko tinggi untuk menjalani pembedahan prostat.

Ubat ini boleh dipertimbangkan pada pesakit yang mempunyai gejala prostat yang membesar tetapi gejalanya tidak mengganggu. Pentadbiran ubat bertujuan untuk mencegah perkembangan penyakit agar tidak mengganggu aktiviti harian.

Walaupun terapi ubat biasanya tidak seefektif terapi pembedahan, ia dapat melegakan gejala dengan kesan sampingan yang lebih sedikit dan lebih serius daripada pembedahan.

2. Alopecia androgenetik

Masalah ini mungkin lebih dikenali sebagai kebotakan atau keguguran rambut yang berlebihan. Rawatan Finasteride dapat merangsang pertumbuhan semula rambut pada lelaki dengan alopecia androgenetik ringan hingga sederhana.

Ubat ini dianggap berkesan untuk mempromosikan pertumbuhan semula rambut pada lelaki muda dan pertengahan umur (berumur 18-41 tahun). Rawatan boleh diberikan kepada lelaki dengan alopecia androgenetik dan keguguran rambut di kawasan kulit kepala pertengahan anterior.

Ubat ini disyorkan hanya untuk digunakan pada lelaki dan tidak ditunjukkan untuk digunakan pada wanita atau anak-anak. Sebabnya dipertimbangkan kerana ubat ini dianggap tidak berkesan untuk rawatan keguguran rambut pada wanita dengan alopecia androgenetik.

3. Pertumbuhan rambut yang berlebihan (Hirsutism) pada wanita

Finasteride sering digunakan dalam rawatan hiperplasia prostat dengan menghalang 5-alpha-reduktase. Fungsi ini boleh berguna untuk rawatan hirsutisme.

Doktor mula menggunakan finasteride sebagai rawatan untuk keguguran rambut, hirsutisme, dan pelbagai keadaan dermatologi lain pada wanita. Beberapa kajian oleh pakar mengesyorkan rawatan finasteride untuk wanita dengan hirsutisme atau sindrom ovarium polikistik.

Sementara itu, ubat ini belum menunjukkan keberkesanannya dalam rawatan bentuk keguguran rambut yang lain, seperti alopecia, lichen planopilaris, dan alopecia fibrosis frontal.

Kajian lain melaporkan bahawa finasteride dapat memperbaiki keguguran rambut pada wanita dengan gangguan alopecia fibrosis frontal. Secara keseluruhan, dos oral yang disyorkan berkisar antara 0.5 hingga 5mg sehari pada wanita berumur 6-88 tahun selama 6-12 bulan.

Penghentian ubat menyebabkan gangguan itu muncul semula (pembalikan gejala manfaat klinikal) dalam 1 tahun.

Terapi mesti diteruskan untuk mengekalkan kesan rawatan awal lagi. Sebab ini juga menjadi asas mengapa ubat tersebut harus digunakan di bawah pengawasan profesional perubatan.

Jenama dan harga Finasteride

Finasterid telah dipasarkan dan memiliki izin pengedaran di Indonesia. Beberapa nama dagang untuk finasteride yang telah mendapat kebenaran pemasaran adalah seperti berikut:

 • Alopros
 • Prosix
 • Finpro
 • Prostakom
 • Finstat
 • Prostide
 • Propecia
 • Buat semula
 • Proscar
 • teguran semula.

Berikut adalah jenama finasteride yang dijual di beberapa farmasi dan harganya:

 • Finpro 5mg, penyediaan tablet 5mg finasteride yang dikeluarkan oleh Interbat. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 17,702 / tablet.
 • Prostacom 5mg, tablet finasteride 5mg yang dihasilkan oleh Combiphar. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 13.086 / tablet.
 • Sol rambut Sanbe 60 ml penyelesaian topikal yang mengandungi 5% minoxidil dan 0.1% finasteride yang dihasilkan oleh PT Sanbe Farma. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 285,516 / pcs.

Bagaimana anda mengambil finasteride?

Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah untuk memastikan anda selamat menggunakan finasteride. Ini juga untuk memastikan bahawa tidak ada keadaan yang akan menghalang proses rawatan.

Ikuti semua arahan pada label pakej preskripsi. Perhatikan semua garis panduan ubat yang terdapat di dalam bungkusan. Gunakan ubat seperti yang diarahkan. Kadang kala doktor mengubah dos preskripsi kerana ia sesuai dengan jenama dan jenis ubat.

Ambil ubat ini dengan segelas air sekaligus. Jangan menghancurkan atau mengunyah tablet bersalut filem kerana tujuan rawatan biasanya untuk waktu yang lama. Gunakan finasteride secara berkala untuk faedah maksimum.

Ambil ubat anda pada masa yang sama setiap hari untuk memudahkan anda mengingat. Anda boleh minum ubat tersebut selepas makan atau selepas makan. Sekiranya anda mengalami gangguan pencernaan, anda boleh minum ubat dengan makanan.

Sekiranya anda terlepas dos, ambil ubat secepat mungkin, tetapi hilangkan dos yang tidak dijawab apabila sudah hampir waktunya untuk dos seterusnya. Jangan menggandakan dos ubat sekaligus kerana boleh meningkatkan risiko overdosis.

Mungkin memerlukan masa hingga 3 bulan atau lebih sebelum manfaat penuh penggunaan finasteride dicapai. Doktor anda mungkin menentukan berapa lama rawatan anda dengan ubat ini. Terus minum ubat seperti yang diarahkan dan jangan berhenti ubat secara tiba-tiba.

Anda mesti kerap menjalani ujian perubatan semasa menggunakan ubat ini. Doktor anda juga boleh menguji antigen khusus prostat (PSA) untuk memeriksa barah prostat.

Simpan finasteride pada suhu bilik dari kelembapan, panas dan cahaya matahari. Pastikan botol ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan untuk mengelakkan sentuhan udara.

Berapakah dos finasteride?

Dos dewasa

Hiperplasia prostat jinak: 5mg sekali sehari dengan tempoh rawatan sekurang-kurangnya 6 bulan.

Kebotakan corak lelaki: 1mg sekali sehari dengan tempoh rawatan sekurang-kurangnya 3 bulan.

Pada masa ini, dos untuk kanak-kanak dan orang tua tidak ditentukan dan mungkin tidak disyorkan untuk digunakan.

Adakah finasteride selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori ubat X.

Kajian pada haiwan dan wanita hamil menunjukkan kelainan janin (teratogenik). Ubat ini tidak disyorkan untuk digunakan oleh wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada ubat ini boleh diserap dalam susu ibu atau tidak. Penggunaan ubat dibuat berdasarkan keputusan perubatan setelah pertimbangan yang teliti dari pakar perubatan pakar.

Apakah kemungkinan kesan sampingan finasteride?

Risiko kesan sampingan ubat mungkin berlaku kerana penggunaan dos ubat yang salah atau kerana tindak balas badan pesakit. Berikut adalah kemungkinan risiko ubat akhir:

 • Tanda-tanda reaksi alergi: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Tanda-tanda barah payudara lelaki, seperti benjolan payudara, kelembutan payudara, keputihan atau perubahan payudara yang lain.

Kesan sampingan biasa menggunakan finasteride yang mungkin berlaku adalah seperti berikut:

 • Kehilangan minat terhadap seks
 • Mati pucuk
 • Kesukaran mengalami orgasme
 • Ejakulasi tidak normal
 • Disfungsi seksual
 • Ginekomastia
 • Kesakitan testis
 • Penurunan tahap antigen spesifik prostat (PSA)
 • Kemurungan.

Kesan sampingan finasteride mungkin berterusan setelah anda berhenti menggunakan finasteride. Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum berhenti menggunakan ubat ini.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi sebelumnya terhadap finasteride, atau produk yang serupa dengan hormon.

Finasteride tidak boleh diambil oleh kanak-kanak. Finasteride dapat diserap melalui kulit, dan wanita atau kanak-kanak tidak boleh menggunakan tablet finasteride kecuali dalam keadaan tertentu.

Menggunakan finasteride boleh meningkatkan risiko anda terkena barah prostat. Atas sebab ini, lakukan pemeriksaan berkala untuk menjangkakan perkara ini. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai risiko lain yang mungkin berlaku.

Beritahu doktor anda sebelum menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Penyakit hati, atau ujian fungsi hati yang tidak normal
 • kanser prostat
 • Gangguan otot pundi kencing
 • Penyempitan uretra
 • Masalah kencing
 • Reaksi alergi terhadap ubat serupa yang disebut dutasteride (Avodart).

Ubat ini boleh menyebabkan kecacatan kelahiran jika seorang wanita menggunakan ubat ini semasa kehamilan. Tablet Finasteride tidak boleh diberikan kepada wanita yang hamil atau mungkin merancang untuk hamil.

Sekiranya seorang wanita secara tidak sengaja bersentuhan dengan tablet yang pecah atau hancur, segera basuh kawasan itu dengan sabun dan air.

Elakkan bangun terlalu cepat dari posisi duduk atau berbaring kerana anda mungkin merasa pening.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.