Kesihatan

Kenali ciri-ciri kulit sensitif, apa penyebab dan gejala?

Adakah anda pernah mengalami kegatalan dan kemerahan pada kulit dengan mudah setelah menggunakan produk penjagaan kulit? Sekiranya demikian, anda mungkin mempunyai kulit sensitif. Mengetahui ciri-ciri kulit sensitif adalah penting agar anda mengetahui rawatan yang tepat.

Kulit sensitif adalah masalah umum, istilah ini merujuk pada kulit yang lebih rentan terhadap keradangan atau reaksi yang tidak selesa.

Seseorang yang mempunyai kulit sensitif mempunyai reaksi kuat terhadap bahan kimia, pewarna, dan wangian yang terdapat dalam produk yang bersentuhan dengan kulit.

Baca juga: Ketahui Alergi Sejuk, Reaksi Kulit kerana Pendedahan kepada Suhu Rendah

Punca kulit sensitif

Reaksi yang disebabkan kulit sensitif tidak hanya berlaku dan boleh disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu:

  • Masalah kulit seperti eksim, rosacea, atau bahkan dermatitis alahan
  • Kulit yang terlalu kering atau cedera yang tidak lagi dapat melindungi ujung saraf dan boleh menyebabkan reaksi kulit
  • Pendedahan berlebihan terhadap faktor persekitaran yang boleh merosakkan kulit, seperti pendedahan cahaya matahari dan angin, panas atau sejuk yang berlebihan

Bukan hanya itu, penyebab kulit sensitif yang lain adalah terlalu kerap menukar produk penjagaan kulit, yang boleh menyebabkan reaksi terhadap produk atau bahan yang terdapat di dalamnya.

Lalu, apakah ciri-ciri kulit sensitif?

Kulit sensitif mempunyai beberapa ciri yang mesti anda perhatikan. Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah ciri-ciri kulit sensitif yang perlu anda ketahui.

1. Kulit bertindak balas dengan mudah

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda akan menyedari gejala yang boleh menyebabkan beberapa faktor sebagai tindak balas kepada pencetus tertentu. Boleh dikatakan kulit anda mudah bereaksi apabila terkena pencetus tertentu.

Pencetus umum untuk kulit sensitif boleh merangkumi sabun, deterjen, wangian, minyak wangi, produk penjagaan kulit, dan juga produk rumah tangga. Bukan hanya itu, pendedahan kepada sejuk dan panas yang berlebihan juga boleh menyebabkan reaksi tertentu.

2. Kulit kemerahan

Ciri kedua kulit sensitif ialah kulit mudah memerah. Sebilangan besar orang yang mempunyai kulit sensitif mengalami kemerahan. Ini termasuk ruam merah, lebam merah, kemerahan pada kulit, atau bahkan telangiectasia (saluran darah merah melebar).

Biasanya kemerahan akan hilang setelah melakukan beberapa rawatan. Tetapi kadang-kadang kemerahan juga dapat bertahan lebih lama, terutamanya telangiectasias. Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor.

3. Kulit terasa gatal

Kulit sensitif juga boleh terasa gatal, terutama setelah anda menggunakan produk dengan bahan yang terlalu keras. Sekiranya anda merasa gatal, anda tidak boleh menggunakan air panas untuk mengubatinya kerana ini boleh memburukkan keadaan.

Bukan hanya itu, pemilik kulit sensitif biasanya juga akan merasa gatal apabila udara sejuk dan kering. Elakkan menggaru kulit gatal kerana menggaru boleh menyebabkan kerengsaan dan jangkitan.

Untuk mengatasi kulit gatal, lebih baik anda berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

4. Kulit gatal dan terbakar

Ciri lain dari kulit sensitif ialah ia boleh menyakitkan dan terbakar ketika anda menggunakan produk dengan bahan yang terlalu kuat untuk kulit anda. Ini biasanya berlaku pada produk yang mengandungi alkohol.

Sensasi menyengat dan terbakar biasanya bersifat sementara, tetapi reaksi boleh menjadi sangat tidak selesa dan menyakitkan. Oleh itu, jika terdapat pencetus yang menyebabkan kulit anda menyengat dan terbakar, segera bilas dengan air sejuk.

Baca juga: Jangan keliru, berikut adalah jenis pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda!

5. Kulit sangat kering

Mempunyai kulit yang sangat kering juga menjadi penyebab kulit sensitif, ini kerana kulit yang sangat kering tidak dapat melindungi ujung saraf pada kulit dengan sangat baik. Bukan hanya itu, ia juga boleh menyebabkan jerawat dan kulit retak.

Anda mungkin mengalami lebih banyak masalah dengan kulit kering pada cuaca sejuk atau ketika terkena angin. Untuk mengatasinya, anda harus menggunakan pelembap lembut untuk melindungi kulit anda daripada kering.

6. Ruam muncul dengan lebih mudah

Apabila terdedah kepada faktor pencetus, kulit sensitif dapat menyebabkan reaksi dengan mudah, seperti munculnya ruam merah, kering dan bersisik, atau munculnya lebam merah. Ini boleh disebabkan oleh produk yang ditinggalkan di kulit, seperti krim muka.

Kemunculan ruam dapat terjadi dengan sangat cepat setelah kulit bersentuhan dengan pemicu. Ruam yang dihasilkan boleh menjadi tidak selesa dan keras kepala.

Oleh itu, untuk mengelakkan munculnya ruam atau lebam pada kulit, selalu periksa produk baru untuk digunakan dengan menggunakan sebilangan kecil produk pada kawasan kulit.

Kemudian tunggu selama 24 jam untuk melihat reaksi dari kulit sama ada ia menyebabkan ruam atau tidak sebelum anda menggunakannya di seluruh muka atau badan anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!